W

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Bożena

Re: W

#11 Post autor: Bożena » 04 sie 2014, 17:17

Szacun Ewo- trudna tematyka, bo i róźna ocena zdarzeñ, ale wiersz udźwignął-serdeczności :)

Awatar użytkownika
Ewa Włodek

#12 Post autor: Ewa Włodek » 04 sie 2014, 19:15

Gajka pisze: ...ceglane niebo...
cóż, Gajko, strop piwnicy zasypanej gruzami, a pod nim - ludzie...
:rosa: :rosa: :rosa:
eka pisze: Niesamowita ta pierwsza odsłona liczb - suche wyliczenie rodzące przerażający obraz kalectwa, nierówności nie tylko kończyn, oczu, ale i dysproporcji militarnego potencjału.
to mnie bardzo cieszy, Eko, że tak widzisz te liczby, bo taki sens miałam w zamyśle, tak konstruując tę cząstkę. Radam, że mi "wyszło...

Drogie Panie, ślicznie Wam dziękuję za wizytkę, za chwilę i za serdeczne słowa...
moc dobrego do Was...
Ewa

Awatar użytkownika
Ewa Włodek

#13 Post autor: Ewa Włodek » 04 sie 2014, 19:18

Bożena pisze: Szacun Ewo- trudna tematyka, bo i róźna ocena zdarzeñ,
wiem, Bożeno, wiem, że różna, i nie dziwię się. Ale ja daleka jestem od oceny (w wierszu, bo prywatnie ma własne zdanie), wolałam podzielić się swoją refleksja na temat zdarzenia...
pięknie Ci dziękuję, ze jesteś, że poczytałaś i podzieliłaś się ze mną Swoją oceną...
samo serdeczne do Ciebie...
Ewa

haiker

#14 Post autor: haiker » 04 sie 2014, 19:32

Dosłownie nic tu nie - przywołane wątki, które już ciężko nawet znaleźć w prasie. Ubywanie członków i samych osób jest dość naturalne w czasie, nie widzę osobliwości PW.

Awatar użytkownika
coobus

#15 Post autor: coobus » 05 sie 2014, 15:38

Ładnie. Bez patosu.
Mam z okna widok na kopiec na Bartyckiej - przez 63 dni będzie płonął znicz. Wychowano mnie w duchu powstania. Miałem wspaniały duet wychowawców, wprowadzających mnie w dorosłe życie - Kazimierz Lisecki "Dziadek" i i Maria Pilecka (żona rotmistrza). I byłem wtedy tak daleko od polityki, że aż trudno uwierzyć. Dorastałem wraz z Warszawą - ona w swoim drugim życiu, ja w pierwszym i jedynym. Pamiętam gruzy Warszawyi to, jak powstała z kolan.
I z taką legitymacją chciałem Ci podziękować za ten wiersz :kwiat:
” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein

Alek Osiński

#16 Post autor: Alek Osiński » 06 sie 2014, 1:04

Ewa Włodek pisze:dwadzieścia trzy ręce
dwadzieścia siedem nóg
dwadzieścioro pięcioro oczu
bardzo sugestywny fragment

"przybywa mitów ubywa faktów"

a to chyba clou historii...

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
iTuiTam

#17 Post autor: iTuiTam » 09 sie 2014, 18:33

Ewa Włodek pisze:...
nie przebiją ceglanego nieba

jest nas coraz mniej
ubywa faktów przybywa mitów
albo odwrotnie

a my po kolei
Doskonała puenta, Ewo.
Mam podobne odczucia w odniesieniu do patosu, jak Coobus. Liczenie, powiększanie, czy też pomniejszanie nie zawsze idzie w parze z prawdziwą ilością.
stajemy się szeptem...
szeptem...
szeptem
iTuiTam@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
Ewa Włodek

#18 Post autor: Ewa Włodek » 09 sie 2014, 18:43

haiker pisze: Dosłownie nic tu nie
ano - nic...
;)
coobus pisze:
Bez patosu.
nie przepadam za patosem, Coob, więc radam, że na ten raz - uniknęłam. A względem warszawy - cóż, w moim rodzinnym Krakowie osiadło wielu Warszawiaków, którzy unieśli głowy z unicestwionego miasta. Jako żołnierze i jako cywile - przeszli, co przeszli. A że kilkanaścioro "przewinęło się" w moim otoczeniu - wysłuchałam, zapamiętałam i od czasu do czasu - "odprzypominam" sobie...
:)
Alek Osiński pisze: "przybywa mitów ubywa faktów"

a to chyba clou historii...
ano, wygląda, że tak, Alku...
:)
iTuiTam pisze: Ewa Włodek pisze:
...
nie przebiją ceglanego nieba

jest nas coraz mniej
ubywa faktów przybywa mitów
albo odwrotnie

a my po kolei

Doskonała puenta, Ewo.
Mam podobne odczucia w odniesieniu do patosu, jak Coobus. Liczenie, powiększanie, czy też pomniejszanie nie zawsze idzie w parze z prawdziwą ilością.
to mnie cieszy, Elżbieto, że Ci zakonweniowało. A prawdziwa ilość - cóż, czasem wiele wydaje się mało, a czasem - odwrotnie...
:rosa: :rosa:

Drodzy Państwo, najpiękniej wam dziękuję, że wstąpiliście, pobyliście chwilkę z moim słowem i powiedzieliście tyle dobrego, mądrego i ciekawego...
Serdeczność Wam posyłam...
Ewa

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”