koronka
-
koronka
jeżeli wierzyć przepowiedniom
los zaprószył śniegiem
ile to razy stanęło serce
w konfrontacji z zapewnieniem
przekonałem się ziemia jest płaska
w zasięgu wzroku i zamyśleniu ciepła
na ławce przysiadły uśmiechy
deszcz pyta o drogę
chmury trzymają się za ręce
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Gloinnen
- Administrator
Re: koronka
Podoba mi się pierwsza strofa. Ciekawie (pod względem gier językowych i nieprzekombinowanej metaforyki) opisujesz granicę, między złudzeniami a rzeczywistością i zależność istnienia (rzeczy, zjawisk, osób) od możliwości ich zarejestrowania za pomocą zmysłów bądź intuicji.emcek pisze:mrugasz i nadal jestem
los zaprószył śniegiem
Tu nie poradziłeś sobie.emcek pisze:ile to razy stanęło serce
w konfrontacji z zapewnieniem

"konfrontacja" ---> wyjątkowo niepoetyckie słowo, przynajmniej w wierszu, który wydaje się bardzo liryczny, subtelny.
"z zapewnieniem" ---> że co?
Ten fragment lepszy, po części uzupełnia sens początku wiersza. A może właśnie powinien inicjować tekst, wprowadzać główną tezę?emcek pisze:przekonałem się ziemia jest płaska
A to już jest poetycka dziecinada. Rodzaj szymborszczyzny. Ale wiesz, to może być moja indywidualna idiosynkrazja, mam alergię na ten sposób obrazowania. Ostatnia strofa wydaje mi się przesłodzonym ornamentem, który ma tylko spowodować w czytelniku reakcję w stylu "jakie to ładne!".emcek pisze:na ławce przysiadły uśmiechy
deszcz pyta o drogę
chmury trzymają się za ręce
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
/B. Zadura
mrugasz i nadal jestem
los zaprószył śniegiem
Mieszanka realności i wyobrażeń, ale także indywidualnym trudności, gdy np. zaćma utrudnia widzenie.
W drugiej ujawnienie innej strony przepowiedni (która w zasadzie jest swoistym zapewnieniem), trochę za długie wyrazy użyte.
W trzeciej prostolinijne (ale nie prymitywne) przedstawienie oddzielenie świata "ja" od świata "ludzie".
Czwarta do wyrzucenia, bo jeszcze mżawki pytają gdzie opaść, dendryle fingują o pyntkę a radość wznosi brzemienne macice.
los zaprószył śniegiem
Mieszanka realności i wyobrażeń, ale także indywidualnym trudności, gdy np. zaćma utrudnia widzenie.
W drugiej ujawnienie innej strony przepowiedni (która w zasadzie jest swoistym zapewnieniem), trochę za długie wyrazy użyte.
W trzeciej prostolinijne (ale nie prymitywne) przedstawienie oddzielenie świata "ja" od świata "ludzie".
Czwarta do wyrzucenia, bo jeszcze mżawki pytają gdzie opaść, dendryle fingują o pyntkę a radość wznosi brzemienne macice.
- Gloinnen
- Administrator
Padłam.haiker pisze:radość wznosi brzemienne macice.

Mógłbyś pisać wiersze na OKP.
/B. Zadura
/B. Zadura
z czego tutaj się cieszyć Glo, z powodzeniem mógłbym pisać podobne pierdoły ale po co,dla wywołania wrażenia....
co do komentarza..Tu nie poradziłeś sobie. wg. mnie słowa po prostu są i nie ma dobrych czy złych użytych w poezji,natomiast sens się zdaje się trzyma
ma tylko spowodować w czytelniku otóż to coś ma wywołać nawet reakcję w stylu "jakie to ładne!"
dalej.."z zapewnieniem" ---> że co? a gdzie niedopowiedzenie,zdaje się dosyć cenne w wierszach...
reszta to kwestia interpretacji....

dalej.."z zapewnieniem" ---> że co? a gdzie niedopowiedzenie,zdaje się dosyć cenne w wierszach...

- Gloinnen
- Administrator
Otóż to, takie rzeczy pisze się dla wywołania wrażenia.emcek pisze:z czego tutaj się cieszyć Glo, z powodzeniem mógłbym pisać podobne pierdoły ale po co,dla wywołania wrażenia....
Słowa o OKP - ironiczne przecież...
Tak, ale słowa (język) są tworzywem dla budowania obrazów. A tutaj już istnieje konfrontacja oryginalność vs. wtórność, prostota vs. pretensjonalność, itp. Poza tym słowa powinny być dyskretne, "nie przeszkadzać" czytelnikowi w przyswajaniu przekazu. Oczywiście zależy, na jakiego czytelnika się trafi.emcek pisze:słowa po prostu są i nie ma dobrych czy złych użytych w poezji,

/B. Zadura
/B. Zadura
- Moderator
emcek pisze:ziemia jest płaska

Koronka firanki przez którą patrzymy na świat, koronkowa kobieta.
Impresje pod koronkowym szalem.

- coobus
A
Zastanawiam się tylko nad tytułem, czy ta koronka jest w znaczeniu różańca, na którym przesuwasz wolno poszczególne strofy... Tu mam problem. Ale to detal. Za wiersz
Też tak uważam. Czytam, szeptem, słowa płyną...emcek pisze:słowa po prostu są i nie ma dobrych czy złych użytych w poezji
Zastanawiam się tylko nad tytułem, czy ta koronka jest w znaczeniu różańca, na którym przesuwasz wolno poszczególne strofy... Tu mam problem. Ale to detal. Za wiersz

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
-
Zapewnienie - mickiewiczowska Niepewność; Wiersz nie jest zły, ale może warto poszukać lepszej metaforyki. Uśmiech z siadaniem, w moim odczuciu, kojarzy się niefortunnie. Trudno tej figurze coś sensownie zarzucić, ale ja nie kupuję. 

Ostatnio zmieniony 14 sie 2014, 9:03 przez Berele, łącznie zmieniany 1 raz.