Książka, piknik i garść bilonu
-
Re: Książka, piknik i garść bilonu
Moje zdolności analityczne (czy też ich brak) są tu bez znaczenia. Autor z dużą wprawą
i wdziękiem interpretuje się sam, dając nam niebywały, darmowy pokaz autoerotyzmu.
Tyle że nawet najkunsztowniejsze egzegezy własnych utworów nie prowadzą do niczego.
Wartości czy urody tekstom nie dodadzą.
Pa!
i wdziękiem interpretuje się sam, dając nam niebywały, darmowy pokaz autoerotyzmu.
Tyle że nawet najkunsztowniejsze egzegezy własnych utworów nie prowadzą do niczego.
Pa!
od rzeczowej krytyki lepsze są tylko pochlebstwa
(moi)
- iTuiTam
Głos w dyskusji, nie dotyczący wiersza:
Obrażanie innych pod przykrywką erudycji, itp -cji, to sztuka, jakiej pewnie uczy się latami.
Zastanawiam się tylko, czemu służy i czy po jakimś czasie nie męczy to adepta?
Prowokowanie może prowadzić do riposty, do rykoszetu, do zignorowania, do decyzji zespołowych.
Wybory, wybory, wybory.
Obrażanie innych pod przykrywką erudycji, itp -cji, to sztuka, jakiej pewnie uczy się latami.
Prowokowanie może prowadzić do riposty, do rykoszetu, do zignorowania, do decyzji zespołowych.
Wybory, wybory, wybory.
-
Właśnie te zdolności (w istocie ich specyficzny charakter) są kluczowe. Jasne, że interpretuję, bo ty wpisałeś również interpretację, ale nie w klimacie autoerotyzmu (skądinąd ciekawe odniesienie) tylko w ramach jednego, ściśle określonego rozumienia. Na to wskazuje próba zawężenia do - jak rozumiem jedynie słusznego - Rzymu, oraz przy okazji uniknięcia nie przyzywania boga (jak domyślam się w ramach któregoś z pierwszych przykazań).pietrek pisze:Moje zdolności analityczne (czy też ich brak) są tu bez znaczenia. Autor z dużą wprawą
Pa!
Pomyśl, dlaczego w tym wierszu nie ma takiego zawężenia. Weź także pod uwagę, że w świecie ogólnie też nie ma jedynie słusznej religii, nie ma jednego boga itp. Jak to przemyślisz, to zacznij interpretować wiersze, bo na razie wtłaczasz je na siłę do naczynia o kształcie własna głowa.
Widzę, że podobnie jak lczerwosz - który używa ze sporą dezynwolturą słowa "grzeczność" -tak ty mocno umownie znajdujesz sens słowa "obrażanie". No niestety, jak ktoś nie umie analizować to nie umie i nie ma sensu zaklinać tego słowami, albo udawać, że się tego nie widzi i stwierdzić, że ma ładne buty. Co to ma wspólnego z obrażaniem?iTuiTam pisze:Głos w dyskusji, nie dotyczący wiersza:
Wybory, wybory, wybory.
Dyskusja dotyczy wiersza, warstwy znaczeniowej i użytych środków artystycznych. Trudno analizować czy interpretować jeśli się nie ma ku temu umiejętności. Można się z tym nie zgadzać, można wręcz z tego powodu cierpieć, można od tego uciekać w nic nie znaczące "zatrzymał", "dobry wiersz", "podoba się", okraszane bukiecikiem emotików typu róża kolorowa, klask czy inne.
- skaranie boskie
- Administrator
haiker pisze:Pomińmy krygowanie się i emotika, ale skupmy się na treści. Ja się do niej odniosłem. Później uzupełniłem o znaną w psychologii technikę udania się na galerię - czyli opuszczenia swojego punktu widzenia, spojrzenia na sytuację z innej perspektywy.
Zdaje się, że w obu stwierdzeniach biega o to samo.haiker pisze:To prawda - brakuje ci zdolności analitycznych. Dodatkowo brak ci także umiejętności wyjścia z własnej głowy (niczym Atena, choć głowa nie była w sumie własna...) i spojrzenia na obiekt z innej perspektywy.
A czym się różnią?
Ot, dialektyka...
A wracając do wiersza:
To już trzecie, znane mi odniesienie do wszystkich dróg.
W średniowieczu prowadziły do Rzymu, nieco później do Nashville, a dziś - jak widać - do pana B.
Były jeszcze odnogi z różnych rozstajów. Ot, choćby takie Mrągowo. Ale to już zbyt bezpośrednie nawiązanie do tytułu.

Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.
Myślę, że jeśli nie ma wiersza do "skopania", to Pan Haiker wkleji swój ( na obraz i niepodobieństwo) kij w mrowisko. Po to, by popisać się swoją elokwencją. Wyhamuj Wać Pan - Haiker. Nie jesteś Bogiem.haiker pisze:Pewnie boga nie ma
ale bardzo lubię
się modlić
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
-
Niezły przykład dopasowywania faktów do teorii. Rozumiem, że modlitwą jest tutaj pisanie komentarzy? Jednak to nierozsądne podawać jako argument ten cytat i dopisywanie na końcu, że nie jestem bogiem, skoro w przytoczonym fragmencie jest podane jako teza, że boga nie ma w ogóle.anastazja pisze:Myślę, że jeśli nie ma wiersza do "skopania", to Pan Haiker wkleji swój ( na obraz i niepodobieństwo) kij w mrowisko. Po to, by popisać się swoją elokwencją. Wyhamuj Wać Pan - Haiker. Nie jesteś Bogiem.haiker pisze:Pewnie boga nie ma
ale bardzo lubię
się modlić
Brakuje w tym komencie odniesienia się do wiersza, ale tak już jest, że brak meritum prowadzi do oficjum. Świętego oczywiście, poprzez oburzenie.
-
Zapamiętuję tylko: pewnie, pewnie, pewnie.
Pod te 'Pewnie' podpięte tezy, to za mało jak na wiersz Mistrza.

samotność łączy tych, których zbiorowisko rozdziela
Albert Camus
Albert Camus
-
Haiker, dla mnie jesteś mistrzem - zdyscyplinowanym, konsekwentnym, pracowitym, wrażliwym i rozumnym człowiekiem i kreatywnym twórcą,
i mam wrażenie, że od siebie też wymagasz więcej.
i mam wrażenie, że od siebie też wymagasz więcej.
-
Tytuł wskazuje drogę do interpretacji 

-
Można wybiórczo interpretować, można wybiórczo zapamiętywać, ale nie można owocować.witek kiejrys pisze:Zapamiętuję tylko: pewnie, pewnie, pewnie.
Wręcz przeciwnie - jesteś dość leniwy i połowy rzeczy nie zauważam. Ale to co widzę to opisuję.bols pisze:Haiker, dla mnie jesteś mistrzem - zdyscyplinowanym, konsekwentnym, pracowitym, wrażliwym i rozumnym człowiekiem i kreatywnym twórcą, i mam wrażenie, że od siebie też wymagasz więcej.
Jaka jest twoja wersja? Pytam, bo jedna z interpretacji uznała książkę za biblię, piknik za Goltota Picnic, a bilon za srebrniki (Judasza).Gajka pisze:Tytuł wskazuje drogę do interpretacji