napisz...

Moderatorzy: eka, Leon Gutner

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
iTuiTam

Re: napisz...

#11 Post autor: iTuiTam » 03 lip 2014, 23:25

coobus pisze: napisz mi
że tam beton nie przysłania gruntu
...
      • piszę...

od rana boso w trawie niedawno
        przyciętej sarnimi przechadzkami
        zbieram słowa

odbitki nieba w spokoju dziś
        przedpołudniową rzeką
        płyną łódeczkami poza
        świat zamknięty od zachodu
        wzgórza łagodnie drzemią jeszcze
        od wschodu konie ćwiczą głosy
        a północ płoszy lisy

wiosna już dawno w amnezji
        choć była jak seledynowa łąka
        z szafranem krokusów
        zniknęła bez żalu do czasu

piszę jeżynowym atramentem
        zostawiając papilarne linie
        na białych obłokach

te dolecą najszybciej
        bez znaczków
        w kopercie błękitu

Blackberries bowl 8p.jpg
        :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
stajemy się szeptem...
szeptem...
szeptem
iTuiTam@osme-pietro.pl

grafomanka

#12 Post autor: grafomanka » 03 lip 2014, 23:39

coobus pisze:a ja z przyjemnością witam Cię przy swoim wierszu. Jak grafoman grafomankę. Nie patrząc na późną porę goszczę :kofe:
I zapraszam.
Dziękuję za zaproszenie i z przyjemnością będę do Ciebie zaglądała, bo z Twoją poezją już kiedyś się zetknęłam i przy kawie chętnie nią będę się rozkoszować :)
Po każdym dniu trzeba postawić kropkę, przewrócić kartkę i zacząć na nowo...

/Phil Bosmans/

Awatar użytkownika
coobus

#13 Post autor: coobus » 03 lip 2014, 23:50

iTuiTam pisze:piszę jeżynowym atramentem
na białych obłokach
Dziękuję, Elu, za miseczkę jeżyn. Moje wymarzły 2 lata temu, ale zawsze mogę poczęstować borówką amerykańską (sic), tej mi nie brakuje. Nie byłem w Twojej Janelli, ale po licznych wierszach i zdjęciach wydaje mi się, że już ją znam. Jest niewątpliwie pięknym ogrodem.
Napisałaś mi... no właśnie. Ten wiersz jest naprawdę dobry i szkoda by było, żeby pozostał tylko komentarzem. Mam prośbę, żebyś wrzuciła go między wiersze, do szerszego czytania. Bo wart jest tego.

Jutro jadę do swojego ogródka. Oblizałem się po tych jeżynach. :bee: Zachęciłaś...
” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein

Awatar użytkownika
iTuiTam

#14 Post autor: iTuiTam » 04 lip 2014, 2:08

coobus pisze:
iTuiTam pisze:piszę jeżynowym atramentem
na białych obłokach
Dziękuję, Elu, za miseczkę jeżyn. Moje wymarzły 2 lata temu, ale zawsze mogę poczęstować borówką amerykańską (sic), tej mi nie brakuje. Nie byłem w Twojej Janelli, ale po licznych wierszach i zdjęciach wydaje mi się, że już ją znam. Jest niewątpliwie pięknym ogrodem.
Napisałaś mi... no właśnie. Ten wiersz jest naprawdę dobry i szkoda by było, żeby pozostał tylko komentarzem. Mam prośbę, żebyś wrzuciła go między wiersze, do szerszego czytania. Bo wart jest tego.

Jutro jadę do swojego ogródka. Oblizałem się po tych jeżynach. :bee: Zachęciłaś...
Jedź, jedź! Ogródki to zaczarowane miejsca. :)

Jeżyny na fotografii są dzikie, prosto z lasu, strzegą wjazdu na naszą drogę do domu. Dojrzewają stopniowo, po kilka na każdym dawnym kwiatostanie. Trzeba się ciut namęczyć i odważnie iść przeciw kolcom. Najlepiej założyć koszulę męską z długimi rękawami i spodnie tzw do malowania. I zbierać, zbierać dopóki osy i pszczoły się nie przyłączą, albo chude pająki na rachitycznych nogach.

Jagody, czy borówki amerykańskie próbowaliśmy hodować, ale je coś - jeszcze zielone - zjadało. Poddaliśmy się. Jeżyny rosną w nasłonecznionych miejscach i jeśli tylko zdąży się przed zwierzakami, to zbiory są pokaźne.

Sam ogród, to raczej ogródek, z takimi jedynie roślinkami, w jakich nie gustują inni mieszkańcy JanElla.
Cokolwiek nowego posadzę, natychmiast jest wykopywane, nie zjedzone, ale po prostu wykopywane. Wsadzam na nowo i tak się bawimy, aż się zwierzaki znudzą albo zapomną i roślinki w końcu przyjmują się w nowym miejscu.

Za miłe słowa a propos wiersza dziękuję uśmiechem i przeniosę z ciekawości, co Inni powiedzą.
stajemy się szeptem...
szeptem...
szeptem
iTuiTam@osme-pietro.pl

Henryk VIII

#15 Post autor: Henryk VIII » 18 sie 2014, 23:57

Miło odnaleźć takie perełki, jak ten wiersz. Co mnie urzeka, to pochylenie się nad cudem małych cudów - nad pięknem drobiazgów, których zazwyczaj się nie dostrzega pędząc przez życie. Piszesz:" jaszczurka ślad zostawia na dłużej niż chwilę" - właśnie. Dlatego to takie ważne, żeby dostrzec. A czasem i napisać... :bravo:

Awatar użytkownika
coobus

#16 Post autor: coobus » 22 sie 2014, 0:10

Henryk VIII pisze:pochylenie się nad cudem małych cudów - nad pięknem drobiazgów,
Widzę, że się rozumiemy, odbieramy podobnie sygnały z głębi ziemi i kosmosu. I miło, gdy ocena ta dociera tutaj z wysokości tronu (kłaniam się, Henryku). :vino:
” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein

nienażarty

#17 Post autor: nienażarty » 23 sie 2014, 19:18

dotykasz wierszem - dzięki :vino:

Awatar użytkownika
coobus

#18 Post autor: coobus » 24 sie 2014, 23:14

Wierzę, że piszesz to nie na żarty ;)
Pozdrawiam Cię serdecznie. I dziękuję

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

#19 Post autor: skaranie boskie » 30 sie 2014, 22:56

To dobre jest!
A mało brakowało, by mi umknęło.
Przegapiłem w plebiscycie (przyznam, że cały plebiscyt mi w tym miesiącu uciekł i nawet nie zdążyłem zagłosować), a tu spadł już tak nisko...
Nie pogniewasz się chyba, jeżeli go wyciągnę do góry?
A warto wyciągnąć, bo jest co.
I jeszcze coś, ale
"to takie osobiste"
chociaż nie wstydliwe...
:beer: :beer: :beer:
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.

skaranieboskie@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
coobus

#20 Post autor: coobus » 09 wrz 2014, 18:39

skaranie boskie pisze:I jeszcze coś, ale
"to takie osobiste"
chociaż nie wstydliwe...
Wybacz, Robercie, że nie od razu podniosłem kufel w geście podziękowania. Co niniejszym nadrabiam. Dziękuję :beer:

ODPOWIEDZ

Wróć do „TRADYCYJNE FORMY RYMOWANE”