teraz

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
emcek

Re: teraz

#21 Post autor: emcek » 24 sie 2014, 13:09

dziękuję za sugestię Bols ale zostawię tak jak jest. :) Odniosę się do Twojej uwagi Krytyka dzieła nie uwzględnia stanu psychicznego i fizycznego jego autora. Krytycy skupiają się na analizie środków formalnych i treściowych. To normalne. jak najbardziej ale wydaje mi się że trzeba wpierw nim być z racji np. wykształcenia inaczej to tylko subiektywny odbiór co prawda również uzależniony od różnych czynników np. wrażliwości, warsztatu itp.

Agnieszka S.

#22 Post autor: Agnieszka S. » 24 sie 2014, 14:05

w sprawie OBIEKTYWIZMU krytykujących krótka refleksja autorstwa Z. Antolskiego:

Obiektywizm

1. Nikt mnie nie przekona, że autor X będzie obiektywnie oceniać utwory autora Y, jeśli wcześniej otrzymał od niego komentarze: GNIOT, GRAFO, KOSZ.

2. Nikt mnie nie przekona, że autor X będzie obiektywnie oceniać utwory autora Y, jeśli wcześniej otrzymał od niego komentarze: CUDOWNIE, WSPANIALE, GENIALNIE.

--------------------

zatem - nie tyle oburza mnie brak obiektywizmu tu krytykujących (bo wspiąć się na niego jest rzeczą trudną wielce), co BRAK SZACUNKU, który uważam(zapewne jako przejaw staroświeckości, a może i obłędu?), że przynależy się KAŻDEMU.

bols

#23 Post autor: bols » 24 sie 2014, 14:26

emcek pisze:dziękuję za sugestię Bols ale zostawię tak jak jest. :) Odniosę się do Twojej uwagi Krytyka dzieła nie uwzględnia stanu psychicznego i fizycznego jego autora. Krytycy skupiają się na analizie środków formalnych i treściowych. To normalne. jak najbardziej ale wydaje mi się że trzeba wpierw nim być z racji np. wykształcenia inaczej to tylko subiektywny odbiór co prawda również uzależniony od różnych czynników np. wrażliwości, warsztatu itp.
Oczywiście,że tak; ja wykorzystuję nieprzeciętne umiejętności haikera, Ty nie musisz.
Agnieszka S. pisze:w sprawie OBIEKTYWIZMU krytykujących krótka refleksja autorstwa Z. Antolskiego:

Obiektywizm

1. Nikt mnie nie przekona, że autor X będzie obiektywnie oceniać utwory autora Y, jeśli wcześniej otrzymał od niego komentarze: GNIOT, GRAFO, KOSZ.

2. Nikt mnie nie przekona, że autor X będzie obiektywnie oceniać utwory autora Y, jeśli wcześniej otrzymał od niego komentarze: CUDOWNIE, WSPANIALE, GENIALNIE.

--------------------

zatem - nie tyle oburza mnie brak obiektywizmu tu krytykujących (bo wspiąć się na niego jest rzeczą trudną wielce), co BRAK SZACUNKU, który uważam(zapewne jako przejaw staroświeckości, a może i obłędu?), że przynależy się KAŻDEMU.

Nie zgodzę się z opinią Pana Antolskiego, bowiem nie dotyczy ani mnie ani, jak zauważyłam przede wszystkim - haikera.

Proszę więc o obiektywizm, a mnie postawa konformistyczna zupełnie się nie podoba i nie wywołuje szacunku.

emcek

#24 Post autor: emcek » 24 sie 2014, 14:34

ależ wykorzystuję, czytam z wypiekami na twarzy no i dzięki temu wiem kim jestem oraz to kim na pewno nie będę, to cenne, co do reszty to faktycznie nie muszę

Awatar użytkownika
eka
Moderator

#25 Post autor: eka » 24 sie 2014, 15:53

Nie ma obiektywnej krytyki, są mniejsze lub większe subiektywizmy odbiorcze.
Tylko język matematycznej logiki nie ulegnie podmiotowi.
A cytowany wiersz Różewicza chyba podsumowuje twórczość Rymkiewicza, do poezji tyrtejskiej nijak nie można wpisać wierszy adwersarzy. :)

Można sobie ułatwić życie - kulturą dyskusji.
:)

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

#26 Post autor: skaranie boskie » 28 sie 2014, 21:03

Rozumiem, że repertuar uwag o samym wierszu został wyczerpany.
Jeśli więc Szanowni Dyskutanci życzą sobie uprawiać polemikę na temat jakości komentarzy, tudzież dostrzegania w ludziach czegokolwiek, zapraszam do założenia wątku w dziale światopoglądowym.
Pojawianie się tutaj kolejnych postów odbiegających od meritum spowoduje zamknięcie tematu.
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.

skaranieboskie@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#27 Post autor: Gloinnen » 28 sie 2014, 21:33

To ja jeszcze dopiszę, że jest coś takiego jak "Poradnik komentatora", gdzie można też dyskutować o krytyce literackiej.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

emcek

#28 Post autor: emcek » 29 sie 2014, 10:47

też dodam, w ostatnim wierszu roztocze staję się np. grafomanem :) Bóg raczy wiedzieć kim jeszcze będę do końca roku, prośba, zwróćcie na to moi drodzy uwagę :myśli:

haiker

#29 Post autor: haiker » 29 sie 2014, 13:49

Berele

#30 Post autor: Berele » 29 sie 2014, 18:32

Dużo dobrych pomysłów. Świetna 2. zwrotka. :beer:

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”