teraz
-
Re: teraz
dziękuję za sugestię Bols ale zostawię tak jak jest.
Odniosę się do Twojej uwagi Krytyka dzieła nie uwzględnia stanu psychicznego i fizycznego jego autora. Krytycy skupiają się na analizie środków formalnych i treściowych. To normalne. jak najbardziej ale wydaje mi się że trzeba wpierw nim być z racji np. wykształcenia inaczej to tylko subiektywny odbiór co prawda również uzależniony od różnych czynników np. wrażliwości, warsztatu itp.

w sprawie OBIEKTYWIZMU krytykujących krótka refleksja autorstwa Z. Antolskiego:
Obiektywizm
1. Nikt mnie nie przekona, że autor X będzie obiektywnie oceniać utwory autora Y, jeśli wcześniej otrzymał od niego komentarze: GNIOT, GRAFO, KOSZ.
2. Nikt mnie nie przekona, że autor X będzie obiektywnie oceniać utwory autora Y, jeśli wcześniej otrzymał od niego komentarze: CUDOWNIE, WSPANIALE, GENIALNIE.
--------------------
zatem - nie tyle oburza mnie brak obiektywizmu tu krytykujących (bo wspiąć się na niego jest rzeczą trudną wielce), co BRAK SZACUNKU, który uważam(zapewne jako przejaw staroświeckości, a może i obłędu?), że przynależy się KAŻDEMU.
Obiektywizm
1. Nikt mnie nie przekona, że autor X będzie obiektywnie oceniać utwory autora Y, jeśli wcześniej otrzymał od niego komentarze: GNIOT, GRAFO, KOSZ.
2. Nikt mnie nie przekona, że autor X będzie obiektywnie oceniać utwory autora Y, jeśli wcześniej otrzymał od niego komentarze: CUDOWNIE, WSPANIALE, GENIALNIE.
--------------------
zatem - nie tyle oburza mnie brak obiektywizmu tu krytykujących (bo wspiąć się na niego jest rzeczą trudną wielce), co BRAK SZACUNKU, który uważam(zapewne jako przejaw staroświeckości, a może i obłędu?), że przynależy się KAŻDEMU.
-
Oczywiście,że tak; ja wykorzystuję nieprzeciętne umiejętności haikera, Ty nie musisz.emcek pisze:dziękuję za sugestię Bols ale zostawię tak jak jest.Odniosę się do Twojej uwagi Krytyka dzieła nie uwzględnia stanu psychicznego i fizycznego jego autora. Krytycy skupiają się na analizie środków formalnych i treściowych. To normalne. jak najbardziej ale wydaje mi się że trzeba wpierw nim być z racji np. wykształcenia inaczej to tylko subiektywny odbiór co prawda również uzależniony od różnych czynników np. wrażliwości, warsztatu itp.
Agnieszka S. pisze:w sprawie OBIEKTYWIZMU krytykujących krótka refleksja autorstwa Z. Antolskiego:
Obiektywizm
--------------------
Nie zgodzę się z opinią Pana Antolskiego, bowiem nie dotyczy ani mnie ani, jak zauważyłam przede wszystkim - haikera.
Proszę więc o obiektywizm, a mnie postawa konformistyczna zupełnie się nie podoba i nie wywołuje szacunku.
- eka
- Moderator
Nie ma obiektywnej krytyki, są mniejsze lub większe subiektywizmy odbiorcze.
Tylko język matematycznej logiki nie ulegnie podmiotowi.
A cytowany wiersz Różewicza chyba podsumowuje twórczość Rymkiewicza, do poezji tyrtejskiej nijak nie można wpisać wierszy adwersarzy.
Można sobie ułatwić życie - kulturą dyskusji.

Tylko język matematycznej logiki nie ulegnie podmiotowi.
A cytowany wiersz Różewicza chyba podsumowuje twórczość Rymkiewicza, do poezji tyrtejskiej nijak nie można wpisać wierszy adwersarzy.

Można sobie ułatwić życie - kulturą dyskusji.

- skaranie boskie
- Administrator
Rozumiem, że repertuar uwag o samym wierszu został wyczerpany.
Jeśli więc Szanowni Dyskutanci życzą sobie uprawiać polemikę na temat jakości komentarzy, tudzież dostrzegania w ludziach czegokolwiek, zapraszam do założenia wątku w dziale światopoglądowym.
Pojawianie się tutaj kolejnych postów odbiegających od meritum spowoduje zamknięcie tematu.
Jeśli więc Szanowni Dyskutanci życzą sobie uprawiać polemikę na temat jakości komentarzy, tudzież dostrzegania w ludziach czegokolwiek, zapraszam do założenia wątku w dziale światopoglądowym.
Pojawianie się tutaj kolejnych postów odbiegających od meritum spowoduje zamknięcie tematu.
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.
To ja jeszcze dopiszę, że jest coś takiego jak "Poradnik komentatora", gdzie można też dyskutować o krytyce literackiej.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura