Niewola
Moderatorzy: eka, Leon Gutner
- coobus
Niewola
Wiersz z zakończonego właśnie turnieju pojedynków (nie odniósł sukcesu)
---
Film jak film, słodko łzawy, ktoś tam właśnie umarł.
Patrzę jak z twoich oczu wzruszenie wycieka,
udaję że nie widzę kropli na powiekach,
które dłonią przykrywasz chroniąc męską dumę.
Co tę łzę wypłukało? Nieszczęście czy miłość?
Czytam z oczu błyszczących, w których tyle treści
i szukam odpowiedzi niepoznanych jeszcze
na naturę człowieka kruchą i zawiłą.
Kochasz życie, grasz w szachy, dzieciom bajki czytasz,
a przecież tak jak każdy masz skazę ukrytą,
która pozwala krzywdzić albo nawet zabić.
Toksyczny bluszcz cię pęta żółtymi chwastami,
a ty toniesz w tej żółci nie stawiając pytań,
w niewoli chorych genów zawiści i zdrady.
---
Film jak film, słodko łzawy, ktoś tam właśnie umarł.
Patrzę jak z twoich oczu wzruszenie wycieka,
udaję że nie widzę kropli na powiekach,
które dłonią przykrywasz chroniąc męską dumę.
Co tę łzę wypłukało? Nieszczęście czy miłość?
Czytam z oczu błyszczących, w których tyle treści
i szukam odpowiedzi niepoznanych jeszcze
na naturę człowieka kruchą i zawiłą.
Kochasz życie, grasz w szachy, dzieciom bajki czytasz,
” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
- eka
- Moderator
Re: Niewola
Właśnie i czemu ta natura taka? Ewolucja?coobus pisze:masz skazę ukrytą,
I jeszcze chcę powiedzieć, że zdanie Einsteina w Twoim podpisie jest genialne.

- coobus
A wiesz... przed chwilą to wstawiłem. Bo dopiero na nie trafiłem. Bo wydawało mi się... no, wiesz dobrze. Właśnie...eka pisze:I jeszcze chcę powiedzieć, że zdanie Einsteina w Twoim podpisie jest genialne.
A wiersz? Ludzka natura, złożona i niedoskonała

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
- eka
- Moderator
W sumie to ciekawsze od zawsze skończonej natury.
- iTuiTam
Zacznę od końca.
Dusza spętana żółtościami-zazdrościami. Tak tradycyjnie można połączyć ten kolor przynajmniej w zachodniej kulturze.
Człowiek, który w jednej chwili płacze, wzrusza się w drugiej jest gotowy u kogoś wywoływać łzy i zazdrości, zazdrości, nie potrafiąc wyrwać się z bluszczu tego uczucia.
I tu się zastanawiam nad tym, czy skrajność odczuwania jest dana człowiekowi w genach, czy też nabyta?
Dusza spętana żółtościami-zazdrościami. Tak tradycyjnie można połączyć ten kolor przynajmniej w zachodniej kulturze.
Człowiek, który w jednej chwili płacze, wzrusza się w drugiej jest gotowy u kogoś wywoływać łzy i zazdrości, zazdrości, nie potrafiąc wyrwać się z bluszczu tego uczucia.
I tu się zastanawiam nad tym, czy skrajność odczuwania jest dana człowiekowi w genach, czy też nabyta?
- Leon Gutner
- Moderator
- Kontakt:
Predyspozycja do skrajności zakodowana jest w genach .
Istnieje zdolność do jej pobudzenia w skutek doświadczeń życiowych a czasami wykształconych poglądów czy przekonań. To tylko wolna teoria Leona .
Wiersz nieco inny od Coobusowych nostalgicznych wersów . Tym niemniej - zatrzymuje zamyśla zadaje pytania i pobudza do rozważań .
Z uznaniem L.G.
Istnieje zdolność do jej pobudzenia w skutek doświadczeń życiowych a czasami wykształconych poglądów czy przekonań. To tylko wolna teoria Leona .
Wiersz nieco inny od Coobusowych nostalgicznych wersów . Tym niemniej - zatrzymuje zamyśla zadaje pytania i pobudza do rozważań .
Z uznaniem L.G.
-
czytałem Twoje dużo lepsze
temat ujęty zbyt dosłownie
pozdrawiam
temat ujęty zbyt dosłownie
pozdrawiam

- Ewa Włodek
ooo, Coob! Poruszyłeś mnie tym wierszem, a szczególnie tercynami! Znam kogoś takiego, niestety...coobus pisze: Kochasz życie, grasz w szachy, dzieciom bajki czytasz,

uśmiechów moc do Ciebie...
Ewa
- coobus
Ela, Leo, Ewa - wiem, że się rozumiemy. Natura ludzka jest ułomna - mamy tego przykłady w codziennych wiadomościach - nawet trudno uwierzyć w to, co człowiek potrafi zrobić innemu człowiekowi, dziecku, sobie... I ciągle się dziwimy, choć to się nie zmienia.
Nienażarty - rozumiem uwagi. A wiersz może rzeczywiście nie zachęca, nie ma w nim tej magii. I też liczę, że w innych znajdziesz jeszcze coś dla siebie. Różne są klucze do ludzkich dusz. Pozdrawiam
Nienażarty - rozumiem uwagi. A wiersz może rzeczywiście nie zachęca, nie ma w nim tej magii. I też liczę, że w innych znajdziesz jeszcze coś dla siebie. Różne są klucze do ludzkich dusz. Pozdrawiam
Już drugi twój wiersz czytam i jest równie dobry co pierwszy.
Trudno pisać wiersze o skomplikowanej naturze ludzkiej, ale moim zdaniem - świetnie ją w wierszu oddajesz.
Nawet tytuł jest bardzo trafny - nasze dobre jak i złe instynkty potrafią nas całkowicie zniewolić.

Trudno pisać wiersze o skomplikowanej naturze ludzkiej, ale moim zdaniem - świetnie ją w wierszu oddajesz.
Nawet tytuł jest bardzo trafny - nasze dobre jak i złe instynkty potrafią nas całkowicie zniewolić.