blizny

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Hosanna
Kontakt:

Re: blizny

#11 Post autor: Hosanna » 16 paź 2014, 20:54

mamy wybór

możemy nie iść za oprawcami szczególni kiedy sa tacy silni i wydają się rządzić
upadną
właśnie oni upadną

zło samo siebie niszczy

Awatar użytkownika
eka
Moderator

#12 Post autor: eka » 16 paź 2014, 21:27

Szacun za temat, wielką moralną odpowiedzialność za to co się stało i stać się może, bo ciągle gdzieś ludzie cierpią z powodu agresji, nikt nie jest bezpieczny, a wspominanie to za mało.

Czytając blizny po raz kolejny, uświadomiłam sobie, że Ty, Autor wierszy przede wszystkim regularnych, miałbyś na pewno problem z umieszczeniem Pamięci ofiar powstania w takiej klasycznej formie.
Coś wtedy runęło nieodwołalnie, w porządku poezji również, proza wiarygodniej dźwiga niewyobrażalny koszmar i próby przeciwstawienia się mu.
Mam nadzieję, że rozumiesz dobrze o co mi chodzi.
:kwiat:

Awatar użytkownika
coobus

#13 Post autor: coobus » 16 paź 2014, 22:00

eka pisze:Mam nadzieję, że rozumiesz dobrze o co mi chodzi.
Masz chyba rację. Choć noszę w sobie takie lekko zarozumiałe przeczucie, że może bym i podołał, ale to nie byłoby to samo. Chodziło mi głównie o ten końcowy przypisek kursywą, on nie miałby miejsca w wierszu regularnym. A jest ważny, to on kazał mi się pochylić nad tym wierszem. I konkretnie Wola w dniach 5-7 sierpnia pamiętnego roku.

Na zdobytym przez Niemców terenie 5 sierpnia rozpoczęła się bezprzykładna masakra ludności cywilnej. Szwadrony śmierci zaopatrywane były ze specjalnych wozów pancernych w amunicję i zapasowe lufy do karabinów maszynowych. Masakrze przyglądał się ze stanowiska dowodzenia w pobliżu ul. Wolskiej i Syreny kat Woli gen. Heinz Reinefarth. Udało im się wybić tylko 50 tysięcy bezbronnej ludności, nie byli w stanie więcej.
Wiele osób nazwało to ludobójstwem bez precedensu wśród tysięcy innych podobnych przypadków. Niewyobrażalne jest dla nas to, co czyniły oddziały Reinefartha, Dirlewangera, Kamińskiego. Niewyobrażalne... I ten jasny i czytelny rozkaz: każdego mieszkańca zabić, nie brać żadnych jeńców. Mam w pamięci wspomnienia tych, co przeżyli. Pochylam głowę... Pochylam głowę wierszem. Na tyle, na ile umiem. Bo pochylam głowę każdego roku, gdy w Warszawie wyją syreny.
I jeśli teraz wspólnie przeżywamy ten wiersz, - Kamilu,Witku, eko, Hosanno (...) to znaczy, że oddał to, co zamierzałem oddać.
I dziękuję Wam, że nie jestem z tym teraz sam :kwiat:
” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein

Awatar użytkownika
eka
Moderator

#14 Post autor: eka » 16 paź 2014, 22:14

coobus pisze:ale to nie byłoby to samo.
Tu chodzi o autentyzm. Liczenie sylab i dobór rymów byłby naddatkiem treści, formą, odwracającą na chwilę uwagę Autora od niewyobrażalnego cierpienia i zła bestii.
U mnie wszystko zaczęło się od przeczytania Kamieni na szaniec , w dzieciństwie, potem chyba Kolumbowie Bratnego, dokumentalne materiały... trzeba, nie wystarczy pochylać głowę, świat nie może zapomnieć, tak jak chciała komuna o tych czasach pogardy i heroizmu. I Cierpienia.
Samo myślenie o Nich sprawia ból.
:kwiat:

Adela

#15 Post autor: Adela » 17 paź 2014, 10:10

To bardzo dobry wiersz, silny, jestem pod wrażeniem. Brawo!

Pozdrawiam,
A.

Awatar użytkownika
Nula.Mychaan

#16 Post autor: Nula.Mychaan » 17 paź 2014, 22:26

Coob pochylam głowę. Jestem wzruszona.
O tym dniach i tych ofiarach nie wolno zapomnieć
Może i jestem trudną osobą,
ale dobrze mi z tym,
a to co łatwe jest bez smaku, wyrazu i znaczenia

Awatar użytkownika
Bożena

#17 Post autor: Bożena » 18 paź 2014, 16:27

wiersz robi wrażenie- świetnie oddaje temat- blizny nie pozwolą zapomnieć- gratuluję wiersza :rosa: :bravo:

Awatar użytkownika
coobus

#18 Post autor: coobus » 18 paź 2014, 22:38

Eka, Adela, Nula, Bożena - z podziękowaniem za zrozumienie i empatię :kwiat:
” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein

karolek

#19 Post autor: karolek » 19 paź 2014, 22:16

Ludzie, zupełnie jak zaprogramowane roboty, mają pewne skrypty prześladowcze, które potrafią się włączyć w "dogodnej sytuacji". Gdy rekiny poczują krew, zmieniają się w drapieżne bestie.

Awatar użytkownika
coobus

#20 Post autor: coobus » 19 paź 2014, 22:24

karolek pisze: Gdy rekiny poczują krew, zmieniają się w drapieżne bestie.
Gdy ludzie poczują krew, zmieniają się w rekiny. Rekiny-ludojady. Nic dodać,nic ująć, Karolku :myśli:

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”