Październikowo
- Lucile
- Moderator
rosną osobno
korzenie łączą jednak
czy kochać mogą
jawor nie lubi związków
singlem chce zostać
leszczyna płacze
kora mi płonie
ty ciągle niedostępny
ugaś pragnienie
korzenie łączą jednak
czy kochać mogą
jawor nie lubi związków
singlem chce zostać
leszczyna płacze
kora mi płonie
ty ciągle niedostępny
ugaś pragnienie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 23 paź 2014, 22:10 przez Lucile, łącznie zmieniany 2 razy.
- Fałszerz komunikatów
Oryginalna ekfraza o miłości drzew, Lucile
Radziłbym jednak usunąć ostatnią strofę, bo bardzo odstaje poziomem od reszty 

- Lucile
- Moderator
Fałszerzu, to Ty jesteś Moderatorem i chyba wiesz co robisz, więc zgodnie z sugestią - usuwam i już
Lucile

Lucile
- Fałszerz komunikatów
Teraz jest idealnie
Wiesz, nie znam się na poezji, to tylko intuicja, mam nadzieję, że nie popsułem

Wiesz, nie znam się na poezji, to tylko intuicja, mam nadzieję, że nie popsułem

- Lucile
- Moderator
Gdybym uważała, że Twoja sugestia jest błędem, to przecież nie podporządkowałabym się tak bez sprzeciwu. Naturę mam taką bardziej rogatą, jednak potrafię ze spokojem przyjąć uwagi i krytykę, jeżeli oczywiście coś konstruktywnego wnoszą. Sama zresztą miałam wątpliwości co do tych trzech ostatnich "haikowych" wersów, Ty pomogłeś mi podjąć decyzję. Fałszerzu - nie fałszujesz - bardzo dziękuję 
Lucile
A moje obrazy z cyklu "Drzewa - nienacycenie wzajemne" - to metafora

Lucile

A moje obrazy z cyklu "Drzewa - nienacycenie wzajemne" - to metafora

- Fałszerz komunikatów
Miło mi, że potrafiłem pomóc 

- Liliana
Re: Październikowo
dokonałabym zamiany wersów w 2. zwrotce, a 3. dała kursywą jako słowa leszczyny,
(ew. dwukropek po płacze, ale jeżeli nie używa się znaków przestankowych w wierszu, to może dwukropek byłby nie na miejscu):
rosną osobno
korzenie łączą jednak
czy kochać mogą
jawor nie lubi związków
singlem chce zostać
leszczyna płacze
kora mi płonie
ty ciągle niedostępny
ugaś pragnienie
pozdrawiam
(ew. dwukropek po płacze, ale jeżeli nie używa się znaków przestankowych w wierszu, to może dwukropek byłby nie na miejscu):
rosną osobno
korzenie łączą jednak
czy kochać mogą
jawor nie lubi związków
singlem chce zostać
leszczyna płacze
kora mi płonie
ty ciągle niedostępny
ugaś pragnienie
pozdrawiam

- Lucile
- Moderator
Dobry wieczór Liliano,
dziękuję za odwiedziny i wskazówki. Moim celowym zabiegiem było zastosowanie "haikowego" metrum w tych trzech miniaturkach, czyli; w kazdej po 17 sybab, w trzech wersach, w układzie 5/7/5. Stąd też i załącznik stanowiący ich dopełnienie i uzupełnienie, bowien haiku - to jakby obraz namalowany słowami. Chyba jednak nie sprostałam zadaniu, bowiem wydaje mi się, że - niestety
- tylko ja chcę w tych strofach widzieć haiku.
Póki co, przesyłam pozdrowienia
Lucile
dziękuję za odwiedziny i wskazówki. Moim celowym zabiegiem było zastosowanie "haikowego" metrum w tych trzech miniaturkach, czyli; w kazdej po 17 sybab, w trzech wersach, w układzie 5/7/5. Stąd też i załącznik stanowiący ich dopełnienie i uzupełnienie, bowien haiku - to jakby obraz namalowany słowami. Chyba jednak nie sprostałam zadaniu, bowiem wydaje mi się, że - niestety

W tej sytuacji może istotnie powinnam potraktować te trzy "haikowate" zwrotki, jako jeden wiersz i nadać im sugerowaną przez Ciebie formę? Obiecuję, przemyślę, zdecydujęLiliana pisze:dokonałabym zamiany wersów w 2. zwrotce, a 3. dała kursywą jako słowa leszczyny,

Póki co, przesyłam pozdrowienia

Lucile
- lczerwosz
- Administrator
Re: Październikowo
A co usunęłaś, bo się nie załapałem. Wpisz pod spodem albo w komentarzu. Zawsze dobrze zostawić pierwotną wersję, nawet, gdy słaba, bo inaczej komentarze do tej wersji wiszą w próżni.
A te drzewa to sama namalowałaś? Zdolna.
W tle po prawej fragment neonu mak-donalda?
A te drzewa to sama namalowałaś? Zdolna.

W tle po prawej fragment neonu mak-donalda?
- Lucile
- Moderator
Dobry wieczór,
miło mi, że zechciałeś u mnie zagościć. I jeszcze pochwalić jeden z moich obrazków. Tak maluję, a nawet obecnie "moje pacykarstwo" jest eksponowane w jednym z klubów na krakowskim Kazimierzu; taki ma wystrój - surowy, industrialny z "bebechami" na wierzchu. I nie jest to pierwsza wystawa mojego malarstwa, a już planowane są następne. Taka trochę rozdarta jestem pomiędzy tymi dwiema dziedzinami sztuki i pewnie dlatego tak bardzo chcę je pogodzić w tej trudnej japońskiej formie; haiku i tance. Sportowcy (i nie tylko) mówią, że trening jest niezbędny dla osiagniecia pozytywnego wyniku...więc trenuję
To tyle samochwalstwa.
Fałszerz miał rację, 4 strofa była marniutka i banalna. Po co mam razić Twoje poczucie piękna. Chyba, że się uprzesz, to wtedy ja, jako dobrze wychowana osoba, przywrócę dla Ciebie ten tekst.
MIłych snów
Lucile
miło mi, że zechciałeś u mnie zagościć. I jeszcze pochwalić jeden z moich obrazków. Tak maluję, a nawet obecnie "moje pacykarstwo" jest eksponowane w jednym z klubów na krakowskim Kazimierzu; taki ma wystrój - surowy, industrialny z "bebechami" na wierzchu. I nie jest to pierwsza wystawa mojego malarstwa, a już planowane są następne. Taka trochę rozdarta jestem pomiędzy tymi dwiema dziedzinami sztuki i pewnie dlatego tak bardzo chcę je pogodzić w tej trudnej japońskiej formie; haiku i tance. Sportowcy (i nie tylko) mówią, że trening jest niezbędny dla osiagniecia pozytywnego wyniku...więc trenuję

To tyle samochwalstwa.

Fałszerz miał rację, 4 strofa była marniutka i banalna. Po co mam razić Twoje poczucie piękna. Chyba, że się uprzesz, to wtedy ja, jako dobrze wychowana osoba, przywrócę dla Ciebie ten tekst.
MIłych snów

Lucile