miara

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
witek kiejrys

Re: miara

#11 Post autor: witek kiejrys » 12 lis 2014, 9:44

Podoba mi się stawianie pytań, tak jak i podoba mi się otwieranie tych samych drzwi po raz nie wiadomo który.
Tutaj jest zachowana dyskrecja relacji, także świadectwo naszej bezradności. Czy należy nie mówić o oczywistościach? Moim zdaniem jak najbardziej należy!
Są dowodem i znakiem naszych niepokojów.
:)
Pozdrawiam, witek
samotność łączy tych, których zbiorowisko rozdziela

Albert Camus

Awatar użytkownika
eka
Moderator

#12 Post autor: eka » 12 lis 2014, 22:38

iTuiTam pisze:Rzeczywiście, chowając się za plecami Adama i Ewy, Ten Który Wie Wszystko jest asekurantem. A może najzwyczajniej realistą z dużą domieszką idealizmu mimo wszystko.
Wiara, Tego Który Wie. Czy to w ogóle możliwe? Oto mi chodziło. Dzięki, że wyłapałaś.
:rosa:

Hosanno, Twój komentarz:

to wiersz o zdradzie
ktoś wie ze za to się jest wygnanym
jest wierzący i wie że jego przodkowie odstali ostrzeżenie jeszcze w raju
i powtarza błąd
mimo wszystkiego co wie i czuje

na jego decyzje większy wpływ niż wola i rozum ma

przypadek

zaskoczył mnie, przyznaję że bardzo. I bardzo Ci dziękuję, za czytanie i refleksje.

Alku, czasami ciężko dokonać wyboru, wtedy nowe okoliczności czasami w jego podjęciu zwyczajnie pomagają.
:kofe:

Witku - miło mi czytać Twoją opinię.
:)

Awatar użytkownika
coobus

#13 Post autor: coobus » 13 lis 2014, 10:02

W rozpatrywanie racji nie wchodzę, wystarczy mi poetycki klimat i ładne słowo. Chyba po to zajrzałem :bravo:
” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein

Awatar użytkownika
eka
Moderator

#14 Post autor: eka » 13 lis 2014, 22:29

:) do Ciebie.

Awatar użytkownika
she

#15 Post autor: she » 14 lis 2014, 9:03

Hej Eka:)
Bardzo podoba mi się pierwsza cząstka. Wywołuje mimowolnie uśmiech, bo ukazuje mi się obraz tego "truchlejącego" za plecami pierwszych ;) Tę scenę biblijną ukazałaś bardzo oryginalnie. Zwykle wyobrażałam sobie, że wtedy, gdy Adam i Ewa stoją pod jabłonią i ma się dokonać to, co się dokonało, Bóg spogląda na nich z góry - surowy, groźny, oczekujący ze spokojem. A tutaj... No interesująco. Taki - ludzki Bóg:)
I trampolina, na której skaczemy jak dzieciaki, również przemawia. I trudno ocenić przy odbiciu mapę lotu...
Potem można powiedzieć zawsze "tak miało być".
:bravo:

Awatar użytkownika
eka
Moderator

#16 Post autor: eka » 14 lis 2014, 9:15

she pisze: Bóg spogląda na nich z góry - surowy, groźny, oczekujący ze spokojem. A tutaj... No interesująco. Taki - ludzki Bóg:)
:) Bo prawa trzeba przestrzegać, bezkarność jest źródłem zła, ale to nie znaczy, że winnego się przekreśla, prawda? Chodzi mi o wymiar nadziei, Jego wiary.
she pisze:Potem można powiedzieć zawsze "tak miało być".
Myślisz, że determinizm? Wybory są w naszych rękach, nawet na trampolinie. Przypadkiem (splot niezależnych okoliczności) lądując tam, gdzie się nie powinno znaleźć, trochę złą decyzję można usprawiedliwić.

Dzięki za wizytę, She.

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”