Przy dokonywaniu radykalnych zmian w tekście proszę o dopisywanie nowszej wersji pod poprzednią. Inaczej trudno jest odnieść się później do komentarzy, które - jak w tym przypadku - dotyczą czegoś, czego już dawno w utworze nie ma. Czytelnik się po prostu gubi.
Glo.
Uprowadzenie
- Gloinnen
- Administrator
Re: Uprowadzenie
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
- Moderator
No, to musi być przyjemne, takie odkrywanie, ale ja mam pewność, że wszystkie moje terytoria zjechałam wzdłuż i wszerz, zatem nihil noviLucile pisze:Eko, podejrzewam istnienie niemałych areałów niczyich wewnątrz nas. Ja przynajmniej tak mam, aliści odkrycie tego było dla mnie zaiste sporą niespodzianką

Miłego zapoznawczego wieczoru.

-
w tej wersji dość przewidywalne,Lucile pisze:samolubna i leciwa
Europo
daremnie wypatrujesz kochanka
Zeus
biały byk już nie powróci
wolałbym osobiście nowe otwarcie
np.
Europo
biały postawił na byka
w konstytucji
to oczywiście bardzo swobodne
podejście... sorki

- Lucile
- Moderator
Dzień dobry Alku,
Aktualna wersją tej miniaturki jest taka:
samolubna i leciwa
Europo
biały byk nie powróci
Twoja propozycja:
ale zbyt radykalnie zmienia przekaz tych czterech wersów, to znaczy trudno w nim dopatrzyć się nawiązania do greckiego mitu o porwaniu Europy przez Zeusa, który właśnie na tę okoliczność przybrał postać białego byka.
To prawda, zarówno Twój, jak i mój "drobiazg" stawiają diagnozę współczesnej Europie, z tym, że Twoja jest bardziej surowa. Twój "byk" nabrał tu innego znaczenia i mogę odczytać go na dwa sposoby, chociaż nie jestem do końca przekonana, który miałeś na myśli, a mianowicie: "byk" - jako termin giełdowy (hossa), a także "byk" - kolokwialnie - błąd (czyli u Ciebie błąd, pomyłka już u samych podwalin współczesnej Europy) - jak piszesz "konstytucji". I na dodatek to ustanowił "biały".
Tak mi się skojarzyło, że malarski termin "pendant" (odpowiednik, swoiste uzupełnienie, dopełnienie dzieła), w jakiejś mierze pasuje i tutaj.
Serdecznie pozdrawiam i życzę miłego weekendu
Lucile
Aktualna wersją tej miniaturki jest taka:
samolubna i leciwa
Europo
biały byk nie powróci
Twoja propozycja:
podoba mi sięAlek Osiński pisze:Europo
biały postawił na byka
w konstytucji

To prawda, zarówno Twój, jak i mój "drobiazg" stawiają diagnozę współczesnej Europie, z tym, że Twoja jest bardziej surowa. Twój "byk" nabrał tu innego znaczenia i mogę odczytać go na dwa sposoby, chociaż nie jestem do końca przekonana, który miałeś na myśli, a mianowicie: "byk" - jako termin giełdowy (hossa), a także "byk" - kolokwialnie - błąd (czyli u Ciebie błąd, pomyłka już u samych podwalin współczesnej Europy) - jak piszesz "konstytucji". I na dodatek to ustanowił "biały".
Tak mi się skojarzyło, że malarski termin "pendant" (odpowiednik, swoiste uzupełnienie, dopełnienie dzieła), w jakiejś mierze pasuje i tutaj.
Serdecznie pozdrawiam i życzę miłego weekendu

Lucile