nagość

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Henryk VIII

Re: nagość

#11 Post autor: Henryk VIII » 20 lut 2015, 17:37

Witajcie!
Bardzo mi miło!
Droga Em, jakże się cieszę, iż zajrzałaś - i słowa przemówiły. :rosa: To dla mnie bardzo cenne. Choć czyż mowa nie jest jedynie srebrem, a milczenie... owiec ;) :beee:
Witaj Lucile! - jak zwykle roztaczasz ogród swej wyobraźni bezkresnej - wiesz, mi ... różanopalca raczej nie przyszła do głowy - dziękuję Ci za to skojarzenie, które znakomicie poszerza zakres semantyczny tekstu. Co do tej dłoni - to chyba była prawa. Ale co do tego nikt nie ma pewności, historycy mają tez wątpliwości do wybitnej urody Boleyn, podobno nie była wcale taka wybitnie ładna, jak przedstawiają ją obrazy, ale tu trzeba mieć na uwadze kanon tamtej epoki. Poza tym, jakby nie patrzeć, sam H VIII też nie był przyjemniaczkiem - oczywista w okresie dojrzałości, bo jako młodzian był on urodziwy ( i .... pisał wiersze!!!!!). A potem... los pogmatwał mu drogi, na koniec gnił wręcz żywcem / gł. nogi/ bidulek... :rosa:
Witaj Mirku!
świetnie wiedzieć, że fajnie Ci się czytało i że jak piszesz " pani historia dróżka moja umiłowana wyszła z wdziękiem". Powiem Ci, że ja mało zamieszczam wierszy na forum, bowiem ściska mnie gorset epoki - jako król Henryk VIII realizuję konsekwentnie swój zamysł - by nie wybiec poza ramy czasu Tudorów, piszę głównie o swych ściętych małżonkach, własnych edyktach, i ... no wiesz, tamtych klimatach w ogóle... :vino: dla Ciebie!
Ukłony Wszystkim
H8

Awatar użytkownika
Bożena

#12 Post autor: Bożena » 20 lut 2015, 21:07

poczytałam - jest znakomity klimat w wierszu- trochę uzupełniłam wiedzę za sprawą komentarzy- dobrze było tu wdepnąć- :)

Awatar użytkownika
Lucile
Moderator

#13 Post autor: Lucile » 20 lut 2015, 21:18

Good evening my Lord,
znanych jest co najmniej piętnaście wierszy Henryka VIII. Przytoczę jeden z nich, króciutki - o sercu:

Oh, my heart!
O, my heart and O, my heart
It is so sore!
Since I must needs from my Love depart;
And know no cause wherefore!

Zawsze z uwagą wsłuchująca się w słowa
Lucile :rosa:
Non quivis, qui vestem gestat tigridis, audax

lucile@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

#14 Post autor: skaranie boskie » 20 lut 2015, 22:52

Henryk VIII pisze:nie wiem: to pobrzękują
dzwonki twoich zębów
czy jednooki klucznik śpiewnie
stąpa ku tower -
Bardzo obrazowo.
Słychać te dzwonki.
Trochę taki miniaturowy ten wiersz, a szkoda.
W końcu jest o czym napisać, a i przyjemność czytania nie zawsze należy dozować.
Cóż jednak? Zadowolę się tym, co zastałem.
:vino: :vino: :vino:
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.

skaranieboskie@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
iTuiTam

#15 Post autor: iTuiTam » 21 lut 2015, 23:09

Bardzo obrazowo H VIII. Od frędzla przez sześć palców, dzwonki i jednookiego klucznika po atłas.
Podobnie, jak Skaranie, czuję lekki niedosyt.
stajemy się szeptem...
szeptem...
szeptem
iTuiTam@osme-pietro.pl

Henryk VIII

#16 Post autor: Henryk VIII » 21 lut 2015, 23:40

Witajcie!
Bożeno miła, witaj - serdecznie się cieszę, że coś znalazłaś dla siebie - wspominasz o uzupełnieniu - wierz mi, i moja wiedza w wielu wypadkach uzupełniła się właśnie dzięki Waszym wierszom i wypowiedziom; to działa w dwie strony. I to znaczy, ze ma sens dzielenie się słowem :) :rosa:
Good evening sweet Lucile! Dziękuję Ci pięknie za ten wiersz - nie był mi on znany; to jest dokładnie to , o czym pisze Bożenka - to ta korzyść z dzielenia się poezją - naszą własną i tą sprzed wieków... :)
Hejka, Skaranie - miło Cię gościć - fajnie, że głośno zadzwoniły dla Ciebie.... dzwonki mojej małżonki ;) :beer:
Witaj ITuiTam - :rosa: , szkoda, że o tej porze nie ma leśnych jagód, by Cię nimi uraczyć - musi więc :vino: wystarczyć... Wiesz, jakiś czas już próbuję powołać do istnienia / mam szkic tego od dawna/ wiersz o wierszach H8, może Lucile natchnie mnie tym oryginalnym tekstem , który podarowała w swej wspaniałomyślności... ;)
Z uszanowaniem
H8

bartosia
Kontakt:

#17 Post autor: bartosia » 30 mar 2015, 8:06

:rosa:
Gratuluje, Henryku VIII
i
dziekuje za "jej portret" :)

Henryk VIII