Heroldsbach

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Lucile
Moderator
Re: Heroldsbach

#11 Post autor: Lucile » 20 lut 2015, 21:40

Dobry wieczór Alku,
już któryś raz z rzędu czytam Twój wiersz i przymierzam się do skreślenia komentarza. Słowa, jakie przychodzą mi do głowy są zbyt miałkie, płaskie i nie oddające tego co czuję. Tych właściwych - przy przejmująco głębokim, smutnym i pięknym wierszu - do tej pory nie odnalazłam. Wiec pomilczę... dziękując Ci za możliwość takiego przeżycia :green:

Ślę serdeczności :)
Lucile :rosa:
Non quivis, qui vestem gestat tigridis, audax

lucile@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

#12 Post autor: skaranie boskie » 20 lut 2015, 22:47

Trochę to "na okoliczność" i bałem się, że coś zepsujesz, chcąc uwydatnić, uwznioślić, dowartościować...
Tymczasem spotkał mnie zawód. Z tego pozytywnego gatunku zawodów, czyli miłe zaskoczenie.
To się nie zdarza powszechnie, tym większa więc Ci chwała, Autorze. Tak trzymaj.
:beer: :beer: :beer:
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.

skaranieboskie@osme-pietro.pl

Alek Osiński

#13 Post autor: Alek Osiński » 22 lut 2015, 2:04

Heroldsbach to naprawdę bardzo ciekawa historia objawienia,
warta bliższego przyjrzenia się i to chyba w wielu
ludzkich, a może i boskich, aspektach...

Dzięki za komentarze :)

Awatar użytkownika
Lucile
Moderator

#14 Post autor: Lucile » 22 lut 2015, 11:33

Witaj Alku,
zgodnie z Twoją sugestią - przyjrzałam się i ...
Kościół w zasadzie milczy o objawieniach w Heroldsbach (swoją drogą, co za nazwa; naznaczona takimi odniesieniami, że aż gęsto...), miasteczku położonym w pobliżu Norymbergi. Przylgnęło do nich miano - wyklętych objawień maryjnych. Jak przyjrzy się ich naturze, można doszukać się wielkich podobieństw do objawień fatimskich - jakie miały miejsce przed I wojną światową - a te w Heroldsbach po II wojnie światowej, w latach 1949 - 1951. I tu i tam objawień dostąpiła trójka dzieci. Objawienia, w brzozowym lasku na wzgórzu, następowały w nieregularnych odstępach czasu. Wg relacji dzieci widziały światło i białą postać kobiecą. Nawet nazwały ją zakonnicą, która nakazała "niech ludzie modlą się żarliwie". Najbardziej spektakularnym i analogicznym z fatimskimi był tzw. "cud słońca" 8 grudnia 1949 r., czyli w ważne i znaczące święto - Niepokalane Poczęcie Najświętszej Marii Panny. To zjawisko. obserwowane przez setki osób w Fatimie miało miejsce 13 października 1917 r. Ciekawostka: w Mediugorje też miał miejsce "taniec słońca" - 1 grudnia 2011 r. Kiedy jednak objawienia w tym bawarskim miasteczku stawały się coraz bardziej dziwaczne, niewiarygodne np. pojawiająca się biała postać ogłosiła, że jest "Królową Róż i nie należy jej mylić z "Królową Różańca"; innym razem dzieci stwierdziły, że objawiła im się Trójca Święta, całe grono świętych prowadzonych przez papieży, pajęcze sieci pochłaniające ziemię, zakrwawiona postać Chrystusa, itp., dla biskupów tego było już za wiele. Sprawą zajęło się Święte Oficjum i wydało negatywna opinię.
W sierpniu 1951 roku, zarówno dzieci, jak i dorosłych obłożono ekskomuniką.
To, w wielkim skrócie historia, z jakiej Ty Alku uczyniłeś prawdziwą perełkę :bravo: Zrobiłeś to w sposób przejmujący, wieloznaczny i sugerujący możliwość wielu interpretacji - i wszystkie wydają mi się słuszne. Wiersz na długo zapadnie w moją pamięć i serce - dziękuję jeszcze raz :)

Pozdrowienia wraz z pięknym niedzielnych słońcem śle :kofe:
Lucile :rosa:
Non quivis, qui vestem gestat tigridis, audax

lucile@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
Bożena

#15 Post autor: Bożena » 22 lut 2015, 11:55

O! i za sprawą komentarza Lucile- znowu się czegoś dowiedziałam-a wiersz świetny- jak już pisałam- czytam już któryś raz i wciąż znajduje ciekawe frazy :bravo:

Alek Osiński

#16 Post autor: Alek Osiński » 24 lut 2015, 1:11

Lucile pisze:To zjawisko. obserwowane przez setki osób w Fatimie miało miejsce 13 października 1917 r.
Dzięki Lucile, że przybliżyłaś temat, nawiasem mówiąc o Fatimie też w swoim
czasie pisałem, jak mi się uda wygrzebać, to zamieszczę...

:rosa:

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”