Lawendowy
- Ratana
Lawendowy
znów ten dzień
nie pamiętam własnego imienia
twoje znam jak od zawsze
kiedy głaszczesz mi rzęsy
idziemy do boju
ulubioną polną drogą
i ciałami o zapachu lawendy
muskamy cicho
bo tej bitwy nie da się wygrać
umieram kiedy zapomnę
jak się nazywasz?
mam jedną wadę
mówię prawdę
tym którzy mi się śnią
nie pamiętam własnego imienia
twoje znam jak od zawsze
idziemy do boju
ulubioną polną drogą
i ciałami o zapachu lawendy
muskamy cicho
bo tej bitwy nie da się wygrać
umieram kiedy zapomnę
jak się nazywasz?
mam jedną wadę
mówię prawdę
tym którzy mi się śnią
- Lucile
- Moderator
Dobry wieczór Ratano,Ratana pisze:nie pamiętam własnego imienia
twoje znam jak od zawsze
z przyjemnością przeczytałam, zapachniało lawendą, a zacytowane trzy wersy - same w sobie - stanowią zgrabną miniaturkę o miłosnym zbliżeniu

za całość

pozdrawiam

Lucile
-
Re: Lawendowy
Zaczęło się ciekawie, ale pokonał nie ten wiersz. Niestety, nie odkryłem przesłania.
Aż kusi, by poprosić o podpowiedź...
Zgubiłem się po "cichym muskaniu".
Aż kusi, by poprosić o podpowiedź...
Zgubiłem się po "cichym muskaniu".
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
-
Witaj;
dla mnie intrygująco - bo mamy tu i oswojenie/ obłaskawieni ( "nie pamiętam własnego imienia
twoje znam jak od zawsze"), mamy akcent komunikacji ( " kiedy głaszczesz mi rzęsy
idziemy do boju
ulubioną polną drogą
i ciałami o zapachu lawendy")
i pierwiastek tajemnicy ( jak się nazywasz?) . I jest jak w życiu, i tak ma być. Bo czyż naprawdę znamy samych siebie do końca? A jesli nie, to jakże możemy powiedzieć o reszcie, że cokolwiek wiemy? A przecież próbujemy się w rozmaitych relacjach, przecież chcemy próbować - aż do samego kresu istnienia ...
H8
dla mnie intrygująco - bo mamy tu i oswojenie/ obłaskawieni ( "nie pamiętam własnego imienia
twoje znam jak od zawsze"), mamy akcent komunikacji ( " kiedy głaszczesz mi rzęsy
idziemy do boju
ulubioną polną drogą
i ciałami o zapachu lawendy")
i pierwiastek tajemnicy ( jak się nazywasz?) . I jest jak w życiu, i tak ma być. Bo czyż naprawdę znamy samych siebie do końca? A jesli nie, to jakże możemy powiedzieć o reszcie, że cokolwiek wiemy? A przecież próbujemy się w rozmaitych relacjach, przecież chcemy próbować - aż do samego kresu istnienia ...

H8
- Alga
Jest klimat intrygujący i świetna końcówka. Ale mnie osobiście uwierają dwa aspekty w jednym wersie: Umieram kiedy zapomnę. Umieram kiedy zapominam, lub umrę kiedy zapomnę.
Ale całkiem możliwe, ze jakiś przekaz mi umknął.
Uwielbiam zapach wilgotnej lawendy o zmierzchu
Pozdrawiam
Ale całkiem możliwe, ze jakiś przekaz mi umknął.
Uwielbiam zapach wilgotnej lawendy o zmierzchu

Pozdrawiam
oddam wszystkie przenośnie
za jeden wyraz
wyłuskany z piersi jak żebro
za jedno słowo
które mieści się
w granicach mojej skóry
Z. Herbert
za jeden wyraz
wyłuskany z piersi jak żebro
za jedno słowo
które mieści się
w granicach mojej skóry
Z. Herbert
- Ratana
Serdecznie dziękuję za wszystkie wypowiedzi : )
Ten dzień to sen, więc peelka umiera regularnie, zawsze kiedy się z nieguniego wybudza, stąd "umieram". Może faktycznie potem powinno nastąpić "zapominam" zamiast "zapomnę", ale boje się wtedy wers będzie za długi i odbije się to na plynnosci... muszę to przetrawic, dzięki za uwagę! : )
Ten dzień to sen, więc peelka umiera regularnie, zawsze kiedy się z nieguniego wybudza, stąd "umieram". Może faktycznie potem powinno nastąpić "zapominam" zamiast "zapomnę", ale boje się wtedy wers będzie za długi i odbije się to na plynnosci... muszę to przetrawic, dzięki za uwagę! : )
- coobus
Umieranie wiele ma znaczeń. Właśnie wstawiłem moją wersję umierania i dodałem obok tytułu dopisek erotyk, bo treść w różnych może poprowadzić kierunkach. Umieranie...
Czytając wiedziałem, że chodzi o sen i postać, która w nim powraca. A wiersz bardzo ładny
Czytając wiedziałem, że chodzi o sen i postać, która w nim powraca. A wiersz bardzo ładny

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein