Co lubicie czytać?

Podziel się tym, co lubisz najbardziej
ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Fałszerz komunikatów
Re: Co lubicie czytać?

#31 Post autor: Fałszerz komunikatów » 13 lis 2014, 19:17

Awatar użytkownika
Fałszerz komunikatów

#32 Post autor: Fałszerz komunikatów » 09 sty 2015, 19:30

"Zbrodnia i..." Jerzego Nasierowskiego. Prawdziwa historia przyjaźni artysty - złodzieja o skłonnościach homoseksualnych z młodym, szesnastoletnim gejem na tle panoramy PRL - owskich, więziennych absurdów :smoker:
"Zrób sobie raj" Mariusza Szczygła - o obyczajowości Czechów z naciskiem na ich religijność :smoker:
"Bal wdów i wdowców" Mariana Pankowskiego o wdowieństwie w krzywym zwierciadle :smoker:
"Przystanek śmierć" Tomasza Konatkowskiego - kryminał o mordercy grasującym w miejskiej komunikacji :smoker:
"Cały czas" Janusza Andermana o losach pewnego pisarza, któremu na chwilę przed śmiercią życie przetacza się przed oczami. Nie jest to wesoły obraz.
"Pani na domkach" Joanny Pawluśkiewicz o polskiej emigrantce, rzuconej w wir amerykańskiego sposobu na cywilizację.
Wszystkie książki gorąco polecam!

Awatar użytkownika
Patka

#33 Post autor: Patka » 14 sty 2015, 22:32

Fałszerz komunikatów pisze:"Zrób sobie raj" Mariusza Szczygła - o obyczajowości Czechów z naciskiem na ich religijność :smoker:
Ja M.Szczygła czytałam "Gottland", nawet ciekawa książka.

Z ostatnio przeczytanych powieści (a czytam dużo z racji sesji), mogę z całą stanowczością polecić dwie książki (o trzeciej, "Próchnie", już pisałam):
- "Zazdrość i medycyna" Choromańskiego - o... zazdrości i medycynie. ;) Chorobliwej zazdrości mężczyzny. Krótka i lekka w czytaniu, a jednocześnie coś po sobie pozostawiająca powieść. Nie jest z tych "pustych".
- "Sól ziemi" Wittlina - książka, podobno, nominowana do Nagrody Nobla. Nagrody jak wiadomo nie dostała, szkoda, byśmy mieli kolejnego noblistę i może by Wittlin był dziś bardziej znany i ceniony, nie tylko przez największych wielbicieli literatury i jej krytyków. O złu wojny, która krzywdzi proste jednostki. Dużo smaczków i odniesień do Biblii/religii i mitologii plus bardzo charakterystyczny styl autora.

Awatar użytkownika
Fałszerz komunikatów

#34 Post autor: Fałszerz komunikatów » 28 maja 2015, 18:38

Jako że wciąż nie przestają mnie zachwycać pozycje reportażowe, to pozwolę sobie przedstawić kilka dzieł:
- "Cudowna" Piotra Nesterowicza - czyli wielka PRL-owska manipulacja. Ze strony społeczności pewnej wsi, pierwszych sekretarzy, kleru... http://lubimyczytac.pl/ksiazka/238659/cudowna
- "Serce narodu koło przytanku" Włodzimierza Nowaka http://lubimyczytac.pl/ksiazka/53782/se ... przystanku - wielka socjologiczna pulpa. Bardzo smaczna, choć gorzka :)
- "Bolało jeszcze bardziej" Lidii Ostałowskiej - jw. http://lubimyczytac.pl/ksiazka/146212/b ... e-bardziej
I żeby nie było, że wpadłem w obsesję, dorzucam jeszcze "Toksymię" Małgorzaty Rejmer http://lubimyczytac.pl/ksiazka/50122/toksymia. Fantastyczne, groteskowo - realistyczne opowiadania, tak naprawdę z naszego Wielkiego Podwórka, czyli Polski :smoker: Dodatkowo wyrazu tym historiom nadają jak zwykle doskonałe i wymowne ilustracje Macieja Sieńczyka.

Awatar użytkownika
Patka

#35 Post autor: Patka » 28 maja 2015, 19:03

Dygat, "Jezioro Bodeńskie". Tematyka obozowa, ale jakże inna od tekstów Borowskiego czy Nałkowskiej. Życie w obozie nad tytułowym jeziorem to niemal sielanka, dużo humoru, komicznych sytuacji niczym z Gombrowicza, więźniowie naśmiewający się ze strażników-Niemców, ale też dużo przemyśleń na temat m.in. miłości, narodu. Ech, mogłabym się zachwycać tą książką i zachwycać. ;)

http://lubimyczytac.pl/ksiazka/23747/jezioro-bodenskie

Awatar użytkownika
Fałszerz komunikatów

#36 Post autor: Fałszerz komunikatów » 28 maja 2015, 19:07

Widzę, że korzystasz z mojego patentu :be:

Awatar użytkownika
Patka

#37 Post autor: Patka » 28 maja 2015, 19:12

A, tak, lubię tę stronę, a zwłaszcza czytać opinię innych o danej pozycji. ;)

Awatar użytkownika
411

#38 Post autor: 411 » 01 cze 2015, 14:22

A ja jestem miedzy Fitzkiem (Sebastian Fitzek, Noah - zna ktos w ogóle?), a "Podstawowymi formami strachu" (Grundformen der Angst, Fritz Riemann).
A i kupilam sobie Wilka Stepowego w oryginale.
Nie będę cytować innych. Poczekam aż inni będą cytować mnie.

Awatar użytkownika
Patka

#39 Post autor: Patka » 11 cze 2015, 15:17

No to ja Andrzejewskiego czytam, "Trzy opowieści", w tym te słynne "Bramy raju", co to mają jedno długaśne zdanie i jedno króciutkie. Inna opowieść, "Idzie, skacząc po górach", też jest zbudowana z bardzo długich zdań, za to "Ciemności kryją ziemię" jest już normalnie skonstruowana. Nie wiem, co brał autor, pisząc te utwory. Pisanie o krucjacie dziecięcej, gdzie dzieci spowiadają się ze swoich miłości - bynajmniej nie do Boga - o matko! Lektura nie dla wszystkich, z pewnością wymagająca sporej koncentracji.

A później będę "Opowiadania" Mrożka, "Heban" Kapuścińskiego, "Inny świat" Herlinga-Grudzińskiego (dwie ostatnie kiedyś czytałam, zobaczymy, jakie będą moje wrażenia po powtórnej lekturze), i może się w końcu za poezję naszą kochaną zabiorę, bo egzamin blisko, ech, a nie chciałabym polec na Szymborskiej czy Miłoszu. ;)

Co do "Wilka stepowego", to on po powtórnej lekturze bardzo rozczarowuje - mnie rozczarował, moją panią profesor od pozytywizmu i Młodej Polski i jeszcze parę osób. To już zdecydowanie nie jest "to coś".

Awatar użytkownika
pallas

#40 Post autor: pallas » 13 sie 2015, 21:05

Ostatnio czytałem "Portret Doriana Gray", Oscara Wilde.
Muszę powiedzieć, że ciekawa historia młodego człowieka.
Dialog bohaterów bardzo inteligentny, jak tak można powiedzieć.
Serdecznie polecam do przeczytania.
Porzućcie wszelką nadzieję, którzy tu wchodzicie.
/Dante Alighieri - Boska Komedia/

ODPOWIEDZ

Wróć do „ULUBIONE”