kiedy różowe niebo zachód przypomina
-
kiedy różowe niebo zachód przypomina
liczysz na to
niczym dygnitarz
że wydobędę ciebie
z komnat pozłacanych
przeprowadzając
po czerwonym dywanie
z honorami
a ja
przyznam
zaczynam za parobkami
się rozglądać
bo oni wieczorami
tańczą długo przy ogniskach
niczym dygnitarz
że wydobędę ciebie
z komnat pozłacanych
przeprowadzając
po czerwonym dywanie
z honorami
a ja
przyznam
zaczynam za parobkami
się rozglądać
bo oni wieczorami
tańczą długo przy ogniskach
Ostatnio zmieniony 18 sie 2015, 7:06 przez Podróżniczka, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ratana
Re: kiedy różowe niebo zachód przypomina
Utwor jest dobry, dosadny, nie przegadany i nie przeintelektualizowany, czyli taki, jakie lubię : ) widzę tu Pana, który bierze wszystko za pewnik, o nic nie musi się starać, oczekuje, ze uratuje się go z wysokiej wierzy niczym piękna księżniczkę. Peelka sfrustrowana jego pretensjonalnoscia szuka powiewu swiezosci. Parobkiowie symbolizuja nowosc, beztroske i spontaniczne doznania. "Prezentami rozzuchwalony" - ten wers mi zgrzyta, zaburza płynność, jest chyba za długi. Reszta bez zastrzeżeń ; )
-
Ratana, dziękuję za wnikliwy komentarz. Niepotrzebny wers usunęłam-jest lepiej.
Pozdrawiam serdecznie

Pozdrawiam serdecznie

- coobus
Jest w tym coś. Nie tylko zwarta, błyskotliwa treść. Słowa idą po tym czerwonym dywanie, ale pragną dotyku trawy.
Ode mnie
Ode mnie

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
-
Ech marzycielka, a tak chciałoby się tęsknoty zamienić w realia. Wiersz skondensowany nie mniej jednak przekaz bardzo czytelny
Pozdrawiam

Pozdrawiam

-
Coobus, Gajka, dziękuję za wizytę i komentarze.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

-
OOOOOOOOOOOOO, nie odpuszczę sobie!!!
Moje! Moje! Moje!
Styl - super!!!
Zero tej słownej szermierki, mającej na celu pokazać, jaki bogaty język autora. a tak naprawdę, kamuflującej wierszydło do granic możliwości.
Styl prosty, ale nie pozbawiony poezji - czyli mój ulubiony.
Krótka forma - mniam! Znowu w moim stylu.
Delikatnie posypane metaforą, niezbyt długie, mocne w przekazie, z domieszką romantyzmu w puencie. Mądre, urzekające, rozkosznie kobiece.
No i najważniejsze!!!
Jak i ja czasem w mojej twórczości napominam o salonach, czerwonych dywanach, bogaczach, pięknych, pustych damach, itp.itd. tak ty tutaj, jak i ja, bierzesz w obronę "prosty lud"! Toż to mamy identyczną drogę do spełnienia w pięknie tego świata.
Poczułem się, zresztą drugi raz dziś na tym forum, jakbym odnalazł bratnią duszę.
Wyśmienity wiersz,pod każdym względem. A jego prostota jest jego najmocniejsza stroną!!!!
Moje! Moje! Moje!
Styl - super!!!
Zero tej słownej szermierki, mającej na celu pokazać, jaki bogaty język autora. a tak naprawdę, kamuflującej wierszydło do granic możliwości.
Styl prosty, ale nie pozbawiony poezji - czyli mój ulubiony.
Krótka forma - mniam! Znowu w moim stylu.
Delikatnie posypane metaforą, niezbyt długie, mocne w przekazie, z domieszką romantyzmu w puencie. Mądre, urzekające, rozkosznie kobiece.
No i najważniejsze!!!
Jak i ja czasem w mojej twórczości napominam o salonach, czerwonych dywanach, bogaczach, pięknych, pustych damach, itp.itd. tak ty tutaj, jak i ja, bierzesz w obronę "prosty lud"! Toż to mamy identyczną drogę do spełnienia w pięknie tego świata.
Poczułem się, zresztą drugi raz dziś na tym forum, jakbym odnalazł bratnią duszę.
Wyśmienity wiersz,pod każdym względem. A jego prostota jest jego najmocniejsza stroną!!!!
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
-
Trzynaście zer, wow!!! i...tyyyle pochwał !!!
Sede, muszę wyznać, nie jestem przyzwyczajona do tak wielkich pochwał. Nie czuję, aby były aż tak zasłużone
Niemniej dziękuję tobie za poczytanie mojego wiersza i cieszę się, że przypadł tobie swoją prostotą do gustu.
"Jak i ja czasem w mojej twórczości napominam o salonach, czerwonych dywanach, bogaczach, pięknych, pustych damach, i.t.p. i.t.d. tak ty tutaj, jak ja, bierzesz w obronę "prosty lud"! Toż to mamy identyczną drogę do spełnienia w pięknie tego świata."
Sede, szczerze mówiąc z tym "prostym ludem" to nie jest tak całkiem do końca, a i ratowanie świata też nie jest w mojej intencji. Prostota okazuje się jest kluczem na zdrowe praktykowanie życia-ot to cała tajemnica.
Pozdrawiam i życzę weny
Sede, muszę wyznać, nie jestem przyzwyczajona do tak wielkich pochwał. Nie czuję, aby były aż tak zasłużone

Niemniej dziękuję tobie za poczytanie mojego wiersza i cieszę się, że przypadł tobie swoją prostotą do gustu.
"Jak i ja czasem w mojej twórczości napominam o salonach, czerwonych dywanach, bogaczach, pięknych, pustych damach, i.t.p. i.t.d. tak ty tutaj, jak ja, bierzesz w obronę "prosty lud"! Toż to mamy identyczną drogę do spełnienia w pięknie tego świata."
Sede, szczerze mówiąc z tym "prostym ludem" to nie jest tak całkiem do końca, a i ratowanie świata też nie jest w mojej intencji. Prostota okazuje się jest kluczem na zdrowe praktykowanie życia-ot to cała tajemnica.
Pozdrawiam i życzę weny