W ciemności
- Ewa Włodek
W ciemności
noc -
świt dla demonów
ciiii… zły duch niepokoju śpi,
ukołysałeś go oddechem
świt dla demonów
ukołysałeś go oddechem
- Miladora
A nie skróciłabyś tego jeszcze, Ewuś? 
noc -
świt dla demonów
ciiii… zły duch niepokoju
ukołysany twoim oddechem
Buziak

noc -
świt dla demonów
ciiii… zły duch niepokoju
ukołysany twoim oddechem
Buziak

Zawsze tkwi we mnie coś,
co nie przestaje się uśmiechać.
(Romain Gary - Obietnica poranka)
co nie przestaje się uśmiechać.
(Romain Gary - Obietnica poranka)
- Gloinnen
- Administrator
Re: W ciemności
Ewo, pozwoliłam sobie poprawić tytuł wątku na "W ciemności", bo chyba była w nim literówka.
Miniaturka w połowie udana, w połowie nie. Początek zaintrygował:
Drugi dwuwers jednak już niczym nie zachwycił, treść utworu dość przewidywalna, pointa w ogóle według mnie do kitu.
"zły duch niepokoju" - dla mnie trochę przesadziłaś... W pierwszej części wiersza - masz demony - teraz złego ducha i niepokój - krążysz z uporem wokół tej samej myśli.
Zabrakło mi elementów, które w Twoich wierszach są zazwyczaj ich atutem. Po pierwsze - nastroju, tajemnicy. Po drugie - zabawy szczegółami, kolorytem, zmysłowością... Stworzyłaś całość dość sztywną, bezbarwną... A właśnie w miniaturze ważne jest precyzyjne uderzenie detalem, rekwizytem, stworzenie wyrazistego obrazu, a nie wykorzystywanie ogólnych i wtórnych wizji.
Czekam na kolejne miniaturki, tym razem udane.
Pozdrawiam,

Glo.
Miniaturka w połowie udana, w połowie nie. Początek zaintrygował:
Nie poraża odkrywczością, ale przynajmniej stanowi zapowiedź przykuwającą uwagę odbiorcy.Ewa Włodek pisze:noc -
świt dla demonów
Drugi dwuwers jednak już niczym nie zachwycił, treść utworu dość przewidywalna, pointa w ogóle według mnie do kitu.
"zły duch niepokoju" - dla mnie trochę przesadziłaś... W pierwszej części wiersza - masz demony - teraz złego ducha i niepokój - krążysz z uporem wokół tej samej myśli.
Bardzo banalne, to "kołysanie oddechem".Ewa Włodek pisze:ukołysałeś go oddechem
Zabrakło mi elementów, które w Twoich wierszach są zazwyczaj ich atutem. Po pierwsze - nastroju, tajemnicy. Po drugie - zabawy szczegółami, kolorytem, zmysłowością... Stworzyłaś całość dość sztywną, bezbarwną... A właśnie w miniaturze ważne jest precyzyjne uderzenie detalem, rekwizytem, stworzenie wyrazistego obrazu, a nie wykorzystywanie ogólnych i wtórnych wizji.
Czekam na kolejne miniaturki, tym razem udane.
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
a może bym i skróciła, Miladoro... Konstruktywnych uwag - nigdy za wiele...
ooo, Glo, dziękuję za poprawienie, nie zauważyłam jej...
a miniaturkę - toś mi omówiła z "drastycznymi szczegółami" - i bardzo dobrze, cieszę się, bo dzięki temu wiem, gdzie dałam plamę... Takie komantarze - zawsze u mnie w cenie...
Ślicznie Wam, moje Miłe Panie, dziękuję za czas i uwagę poświęcone miniaturce i za wszystkie mądre słowa, które zawsze czytam z uwagą, i staram się wykorzystać...
I bez liku serdeczności z usmiechami posyłam
Ewa

ooo, Glo, dziękuję za poprawienie, nie zauważyłam jej...
a miniaturkę - toś mi omówiła z "drastycznymi szczegółami" - i bardzo dobrze, cieszę się, bo dzięki temu wiem, gdzie dałam plamę... Takie komantarze - zawsze u mnie w cenie...

Ślicznie Wam, moje Miłe Panie, dziękuję za czas i uwagę poświęcone miniaturce i za wszystkie mądre słowa, które zawsze czytam z uwagą, i staram się wykorzystać...
I bez liku serdeczności z usmiechami posyłam
Ewa
-
zrezygnowałabym z ciiii i zły.Ewa Włodek pisze:noc -
świt dla demonów
ukołysałeś go oddechem
przewrotne

Szczęśliwego Nowego Roku

- P.A.R.
noc
zmieniam się w demona
no dawaj ten kołek ...

zmieniam się w demona
no dawaj ten kołek ...

Miniaturka ładna- podoba mi się, jak demona ma kto ukołysać to już nie taki z niego demon
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Ewa Włodek
może bym i zrezygnowała, Lauro, jak doradzasz...
P.A.R-ze - a nie lepiej tak:
noc
podejdź demonie
obejmę cię...
i wtedy nie bedziemy się fatygować z kołkiem, a też skutecznie unieszkodliwimy demona...
ach, Zuo, z tymi demonami różnie bywa, a jak wiesz - mistrzami kłamstwa są, więc ten na pewno tylko udawał, że dał się ukołysać...
Najcudniej Wam, Kochani, dziekuje za odwiedziny i słowa o miniaturce; cieszę się z Waszej obecności i z opinii...I mnóstwo ciepła, jeszcze Noworocznie, posyłam
Ewa

P.A.R-ze - a nie lepiej tak:
noc
podejdź demonie
obejmę cię...

i wtedy nie bedziemy się fatygować z kołkiem, a też skutecznie unieszkodliwimy demona...

ach, Zuo, z tymi demonami różnie bywa, a jak wiesz - mistrzami kłamstwa są, więc ten na pewno tylko udawał, że dał się ukołysać...

Najcudniej Wam, Kochani, dziekuje za odwiedziny i słowa o miniaturce; cieszę się z Waszej obecności i z opinii...I mnóstwo ciepła, jeszcze Noworocznie, posyłam
Ewa