Mgnienie
-
Mgnienie
Krzycząc głośno
wchodzę przez otwarte drzwi
w rażące światło
przenikliwe zimno
by spotkać czułe ramiona .
Przemierzam pokój
z pokorą na kolanach
w radosnych podskokach
przewracam się wstaję
chwiejnie kulawo
by pewnym krokiem iść dalej .
Uchylone drzwi...
przejdę próg cicho samotnie
wchłonie mnie nicość
niemy mrok .
Może powrócę motylem
wielkim drzewem wyrosnę
cieniem tęczy się stanę .
Jestem w pokoju
-być może ogromnym .
w rażące światło
przenikliwe zimno
Przemierzam pokój
z pokorą na kolanach
w radosnych podskokach
przewracam się wstaję
chwiejnie kulawo
by pewnym krokiem iść dalej .
Uchylone drzwi...
przejdę próg cicho samotnie
wchłonie mnie nicość
niemy mrok .
Może powrócę motylem
wielkim drzewem wyrosnę
Jestem w pokoju
-być może ogromnym .
-
Re: Mgnienie
Na początku wiersza jest raczej zbyt dużo określeń, kilka niepotrzebnych inwersji i brak interpunkcji (pomijając wielokropek - zresztą niepotrzebny). Chwiejnie kulawo i pewnym krokiem to sprzeczność.Zresztą jest też sporo wyliczanki w tekście, zdecydowanie do przemyślenia...
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Kontakt:
z całego wiersza przemawia do mnie ostatnie zdanie
czuje w nim nie to co wszyscy wiemy
ale odrobinę tego co czuję rzadko
i czego w pełni nie rozumiem
czuje w nim nie to co wszyscy wiemy
ale odrobinę tego co czuję rzadko
i czego w pełni nie rozumiem
- Ratana
E-ska, musisz jeszcze trochę poćwiczyć i znaleźć swój styl. Tak jak napisał Marcin - Twój tekst to głównie wyliczanka. Na dodatek użyte przez Ciebie zestawienia słów są dość sztampowe. Przykładowo: "krzycząc głośno" "rażące światło" "czułe ramiona" - te zwroty są tak popularne, że tracą siłę przekazu, warto sięgnąć po coś bardziej nieoczywistego.

W tym fragmencie już lepiej sobie poradziłaś, jest w nim zalążek czegoś fajnegoMoże powrócę motylem
wielkim drzewem wyrosnę

Bardzo dobry i refleksyjny wiersz.
Zerwanie z przeszłością, przejście do nowego życia, chwiejnie na początku i na kolanach,
by potem już pewnie wierzyć w słuszność decyzji, w siebie. Nawet delikatny motyl, może stać się silnym drzewem...
Pozdrawiam.
Zerwanie z przeszłością, przejście do nowego życia, chwiejnie na początku i na kolanach,
by potem już pewnie wierzyć w słuszność decyzji, w siebie. Nawet delikatny motyl, może stać się silnym drzewem...
Pozdrawiam.

- eka
- Moderator
Witaj
Ciekawe co przed drzwiami, a w zasadzie poza pierwszym mieszkaniem (macicą matek).
Twój wiersz streszcza kolejne etapy życia człowieka, wchodzenie do pokoju kończy się wyjściem z niego w nicość, ale peel przewiduje możliwość reinkarnacji.
Materia naszego ciała może być budulcem form organicznych lub nieorganicznych albo ulec uproszczeniu do energii fotonu.
Teza: pokój jako harmonia świata. Obieg elementów.
W każdej jego postaci jesteśmy mgnieniem.
Lśnieniem.
Filozofia niby materialistyczna w wierszu, ale użyte chwyty stylistyczne budują idealizm metafory.
Zastanawiam się nad owymi kropkami odsuniętymi od słów. Nie stosujesz w wierszu interpunkcji, zatem ten zabieg jest świadomy? Kropka jako koniec etapu?
Pozdrawiam.

Ciekawe co przed drzwiami, a w zasadzie poza pierwszym mieszkaniem (macicą matek).
Twój wiersz streszcza kolejne etapy życia człowieka, wchodzenie do pokoju kończy się wyjściem z niego w nicość, ale peel przewiduje możliwość reinkarnacji.
Materia naszego ciała może być budulcem form organicznych lub nieorganicznych albo ulec uproszczeniu do energii fotonu.
Teza: pokój jako harmonia świata. Obieg elementów.
W każdej jego postaci jesteśmy mgnieniem.
Lśnieniem.

Filozofia niby materialistyczna w wierszu, ale użyte chwyty stylistyczne budują idealizm metafory.
Zastanawiam się nad owymi kropkami odsuniętymi od słów. Nie stosujesz w wierszu interpunkcji, zatem ten zabieg jest świadomy? Kropka jako koniec etapu?
Pozdrawiam.

-
Bardzo dziękuję za tak liczne odwiedziny i opinie.
Elko ciekawie zinterpretowałaś mój utwór.
eko nie analizuję co było przed drzwiami, bo to przeszłość. Natomiast mam nadzieję, że zamknięcie wieka będzie początkiem czegoś nowego a nie definitywnym końcem. Dodam, że kropki są świadomie użyte jako zakończenia poszczególnych etapów. Serdecznie dziękuję.

Elko ciekawie zinterpretowałaś mój utwór.

eko nie analizuję co było przed drzwiami, bo to przeszłość. Natomiast mam nadzieję, że zamknięcie wieka będzie początkiem czegoś nowego a nie definitywnym końcem. Dodam, że kropki są świadomie użyte jako zakończenia poszczególnych etapów. Serdecznie dziękuję.

- Patka
A czy spacje przed kropkami też są świadomie użyte? Za bardzo nie wiem, czemu miałaby służyć.E-ska pisze: Dodam, że kropki są świadomie użyte jako zakończenia poszczególnych etapów. Serdecznie dziękuję.![]()
![]()
Wiersz - w moim odczuciu - jest słaby. Jak zauważyli poprzednicy, nadużywasz określeń - prawie wszystko jest jakieś. Do tego są to określenia oklepane (to też już zostało powiedziane), nie wymyślasz niczego nowego, ciekawego, idziesz utartymi szlakami, a to nie jest dobre. Pomysł na wiersz - też nic wspaniałego, było milion razy i to często w lepszym wydaniu. Bo pal licho pomysł - może być najbanalniejszy - ale niech tekst będzie dobrze napisany. Tu zabrakło warsztatu, użycia innych środków poetyckich niż tylko epitety. Ma się też wrażenie, że wszystko zostało wyłożone kawa na ławę - kolejne etapy życia opisane w bardzo prosty sposób.
Spójrz - powyższe określenia są bardzo typowe dla użytych rzeczowników - światło oczywiście musi być rażące, zimno przenikliwe, a ramiona czułe. To już odstrasza od wiersza i zniechęca do dalszego czytania.E-ska pisze:Krzycząc głośno
w rażące światło
przenikliwe zimno
A to jest dość infantylne.E-ska pisze:w radosnych podskokach
Mogłabym komentować tak każdy wers, ale nie wiem, czy jest sens. Wiersz moim zdaniem należy napisać od nowa, w obecnym wydaniu jest nieudany. Z dobrą poezją niewiele ma wspólnego.
Pozdrawiam
Patka
-
Spację przed kropką robiłam odruchowo, uświadomiłaś mi ten fakt w dziale powitań. Przyjęłam Twoją uwagę do wiadomości.
Dziękuję za Twój czas, który poświęciłaś na krytykę mojego utworu.
Miłego wieczoru życzę.
Dziękuję za Twój czas, który poświęciłaś na krytykę mojego utworu.
Miłego wieczoru życzę.