in vitro, aborcja itp
- nie
Re: in vitro, aborcja itp
#11 Post autor: nie » 14 gru 2015, 20:37
Siła argumentacji ostatniego postu Elki zdecydowanie przechliła szalę na stronę przeciwników aborcji.
Dziękuję za niebywale merytoryczną dyskusję.
nie
#12 Post autor: ELKA » 14 gru 2015, 20:52
to nie ja będę żyła z wyrzutami sumienia...proste jak drucik. Ja nie zabiję swojego dziecka, a co zrobią inni, ich sprawa.
NIE, Ty coś publikujesz poza merytorycznymi dyskusjami, bo chętnie bym poczytała, ale znaleźć nie mogłam?nie pisze:Dziękuję za niebywale merytoryczną dyskusję.
ELKA
- Patka
#13 Post autor: Patka » 14 gru 2015, 21:07
Twierdzisz, Elko, że kobiet-bestii, bez serca, złych, egoistek jest niewiele? Że czynienie zła jest domeną mężczyzn?ELKA pisze:Może i są takie ''kobiety'', o których piszesz, bo skoro są tacy mężczyźni bez uczuć, to pewnie są i takie ''kobiety'', ale to wyjątki mam nadzieję.
Czytam i nie wierzę... Nie wiem, skąd twoja nienawiść do płci przeciwnej, ale do jasnej i ciemnej anielki nie myśl, że twoja - nasza - płeć jest święta.
Jakoś do tej pory to właśnie nie podał najwięcej argumentów za swoim zdaniem. A że to zdanie jest inne od twojego - cóż, miło by było, gdybyś to uszanowała, i starała się w merytoryczny sposób prowadzić dyskusję, bo teraz tylko się rzucasz, oburzona, że ktoś myśli inaczej o pewnych kwestiach.ELKA pisze:Jesteś głuchy na argumenty, więc raczej się nie doczekasz...ale nawet śmieszny ten Twój bełkot więc nie przeszkadzaj sobie i pokaż pełnię geniuszu...
Innymi słowy - proszę o spokój, nim za bardzo poniosą cię emocje. Skaranie też napisał:
Może warto go posłuchać?skaranie boskie pisze:PS. Ponieważ spodziewam się dość ostrej dyskusji, proponuję co wrażliwszym czytelnikom zignorowanie tego wątku.
Sorry za mały offtop, może się później wypowiem na główny temat.
Patka
#14 Post autor: ELKA » 14 gru 2015, 21:16
Patko, naucz się czytać ze zrozumieniem, zanim zaczniesz tworzyć teorie spiskowe.Patka pisze: Twierdzisz, Elko, że kobiet-bestii, bez serca, złych, egoistek jest niewiele? Że czynienie zła jest domeną mężczyzn?
A Ty co w tej chwili robisz Patko, poza rzucaniem się na mnie ?Patka pisze: Jakoś do tej pory to właśnie nie podał najwięcej argumentów za swoim zdaniem. A że to zdanie jest inne od twojego - cóż, miło by było, gdybyś to uszanowała, i starała się w merytoryczny sposób prowadzić dyskusję, bo teraz tylko się rzucasz, oburzona, że ktoś myśli inaczej o pewnych kwestiach.
NIE, miał swoje racje, ja mam swoje. Dlaczego szanujesz racje NIE, a moje poddajesz ostrej krytyce ?
ELKA
- Patka
#15 Post autor: Patka » 14 gru 2015, 21:21
Teorii nie tworzę. Zrozumiałam twoje słowa, jak zrozumiałam, nie muszę za to przepraszać.ELKA pisze:Patka pisze:
Twierdzisz, Elko, że kobiet-bestii, bez serca, złych, egoistek jest niewiele? Że czynienie zła jest domeną mężczyzn?
Patko, naucz się czytać ze zrozumieniem, zanim zaczniesz tworzyć teorie spiskowe.
Patka
#16 Post autor: ELKA » 14 gru 2015, 21:29
Tak też nikomu bym nie napisała, ''przepraszam'', to też oznaka kultury.Patka pisze:Teorii nie tworzę. Zrozumiałam twoje słowa, jak zrozumiałam, nie muszę za to przepraszać.
Jeżeli to ''przepraszam'' mogłoby Ci zaszkodzić, to nie mam sumienia wymagać tego od Ciebie.
Pozdrawiam.elka.
ELKA
- lczerwosz
- Administrator
#17 Post autor: lczerwosz » 14 gru 2015, 21:57
20:34nie pisze:Lczerwosz - no fajnie, że sobie pobełkotałeś
ELKA pisze:ale nawet śmieszny ten Twój bełkot
Zwracam uwagę na sekwencję.Patka pisze:Nie poddaję krytyce, tylko zauważam, że ty, zamiast merytorycznie dyskutować, zarzucać nie bycie monstrum, bycie głuchym na argumenty (tylko gdzie one są?) czy popełnianie bełkotu. Ja, jako mod, pilnuję porządku [...] Wolę reagować wcześniej niż wtedy, gdy jest za późno.
Ja nie odpowiedziałem nie na ten zarzut, już mu kiedyś tłumaczyłem, przy innej dyskusji, niestosowność zarzucania komuś bełkotu.
Patko, zadajesz pytanie o argumenty - tylko gdzie one są? - poniżej cytuję bardzo silny argument, choć nienaukowy i subiektywny.
Taki argument ma siłę sprawczą, prowadzi do konkretnej decyzji, jego zasadność polega na przekonaniu. I to wystarczy. To bardzo ważne dla osoby, której aborcja dotyczy, a pewnie nieistotne z punktu widzenia tej dyskusji, nie przechyla zasadności legalizacji ani delegalizacji aborcji. Dlatego dyskutant nie taki zniesmaczonyELKA pisze: aborcja jest sprawą sumienia i jeżeli ktoś chce wziąć na swoje sumienie zabicie cząstki siebie,
to nie ja będę żyła z wyrzutami sumienia...proste jak drucik. Ja nie zabiję swojego dziecka, a co zrobią inni, ich sprawa.
Patko, czy aby nie doceniasz argumentacji emocjonalnej? Emocjonalnych decyzji jest w życiu najwięcej.nie pisze:Siła argumentacji ostatniego postu Elki zdecydowanie przechliła szalę na stronę przeciwników aborcji.
lczerwosz
- Patka
#18 Post autor: Patka » 14 gru 2015, 22:03

To było do Elki, na twój post, Leszku, nie mam chęci dziś odpisywać. Powiem tylko, że nie uznałam, iż powinnam była zwrócić uwagę nie na jego słowa.
Patka
- lczerwosz
- Administrator
#19 Post autor: lczerwosz » 14 gru 2015, 22:18
Rozczaruję Cię, nie mam odpowiedniego zaplecza intelektualnego i naukowego, nie reprezentuję żadnej opcji politycznej, ani religijnej. Obserwuję konflikt, teraz w tej dyskusji, ale wcześniej na wielu niwach i jeszcze wcześniej w sumieniach wielu ludzi (choć podobno go nie ma). Nie musisz mnie ustawiać w przypisanej przez Ciebie roli w tej dyskusji. Po prostu nie podejmę się argumentacji ani za, ani przeciw. Ograniczę się do truizmu, to to bardzo trudne i niejednoznaczne. Nawet wtedy, gdy, jak piszesz, płód nie rozwija się prawidłowo, to jedni ludzie podejmą jedną decyzję, a drudzy - drugą. A trzeciej nie ma.Patka pisze:To może rozwiń swój sprzeciw wobec aborcji - rozumiem, że wszelkiej, bez wyjątku, również w sytuacji, gdy płód nie rozwija się prawidłowo, a życie matki jest zagrożone - bo również jestem ciekawa. Co prawda nie już stracił nadzieję na dyskusję na poziomie, ale może coś się jeszcze urodzi, może...
Już odpisałaś, za co dziękuję i pozdrawiam.Patka pisze:na twój post, Leszku, nie mam chęci dziś odpisywać. Powiem tylko, że nie uznałam, iż powinnam była zwrócić uwagę nie na jego słowa.
Odnośnie aktywności moderatorskiej w tym dziale, skaranie uprzedzał o potencjalnym zagrożeniu, wszyscy to wiedzą. W razie czego, niech sam interweniuje.
lczerwosz
- skaranie boskie
- Administrator
#20 Post autor: skaranie boskie » 14 gru 2015, 23:30
Jednak dyskusja zasadniczo odbiegła od tematu.
Ja próbowałem się zastanowić, dlaczego przeciw tytułowym zabiegom najczęściej wypowiadają się ludzie, których one, z opisanych racji, nie dotyczą. Nazwałem rzeczy kwestiami sumienia, co Nie słusznie podważył, określając je kwestiami wyboru. Co prawda jedno drugiemu nie przeczy, ponieważ coś takiego, jak sumienie niezaprzeczalnie istnieje i nie ma nic wspólnego ze wspomnianą przez mojego interlokutora księgą. Nawet jeśli są ludzie go pozbawieni (nie pisze tego w znaczeniu pejoratywnym, lecz stricte wymiernym), nie zmienia to faktu, że nasza psychika została weń wyposażona, wielu bowiem popełniając czyn trudno akceptowalny, na długo, a niekiedy na zawsze, pozostaje nim w jakiś sposób wewnętrznie napiętnowanymi. Jak widać psychiki nie da się mierzyć w centymetrach, kilogramach, czy jakichkolwiek innych, wymiernych jednostkach.
Wracając do sedna - byłbym wdzięczny za wypowiedzi nawiązujące wprost do zadanego pytania, w miejsce niczego niewnoszących, słownych przepychanek, mogących doprowadzić jedynie do wzajemnych uraz, bądź eskalacji inwektyw.
skaranie boskie
Wróć do „MOIM SKROMNYM ZDANIEM”
- WINDĄ W PRZYSZŁOŚĆ
- WYŻEJ, NIŻ ÓSME PIĘTRO
- ↳ TEKSTY Z GÓRNEJ PÓŁKI
- ↳ DNI LITERATURY
- ↳ DNI LITERATURY DZIECIĘCEJ
- UTWORY POETYCKIE
- ↳ WIERSZE BIAŁE I WOLNE
- ↳ TRADYCYJNE FORMY RYMOWANE
- ↳ OKRUCHY POETYCKIE
- ↳ RADOSNA TWÓRCZOŚĆ