eka pisze:Patuś, sorry, ale tu nie chodzi o czucie, ale o konkret, czyli znalezienie dowodów zaprzeczających. wpadło mi coś na myśl i wiesz, jak to jest. Najtrudniej samemu sobie zaprzeczyć.
Czekam na kontrprzykłady, bo jedynie w ten sposób mogę podważyć swoje przekonanie. Bo dalej we mnie jest.
Myślę, że jednak trochę chodzi. A na swoje pytanie odpowiadasz sobie sama:
eka pisze:Sama nie wiem, nie spotkałam się z przykładem wybitnego rzeźbiarza, kompozytora, malarza, poety który by spadł w twórczości niżej, ale nie jestem znowu taka oblatana w szeroko pojętej twórczości, żaden ze mnie znawca, dlatego tak cieszę się z wymiany stanowisk.
To, że się nie zna, nie znaczy, że czegoś/kogoś takiego nie ma. To tak, jakby mówić, że nie ma ludzi nieszczęśliwych, bo się samemu takich nie poznało (przykład specjalnie przesadnie prosty).
Ja też nie muszę rzucać wokół przykładami. W pierwszym poście wyjaśniłam mniej więcej, dlaczego nie widzi mi się w całości twoja myśl. Jakaś jej część tak, jasne, ale moim zdaniem jest do poprawienia i przede wszystkim wyjaśnienia. Dlaczego od razu na początek, na linię startu? Dlaczego "nie umie", a nie np.: "nie chce", "nie potrzebuje"? To najbardziej mnie razi w twojej myśli. Sama zresztą widzisz, że nie tylko ja mam wątpliwości i nie tylko ja próbuję podać kontrprzykłady. A że ciebie one nie przekonują - cóż, inna sprawa.
eka pisze:Pan Jurek, mocno nadaktywny, i uznać trudno, że wszedł na wysoki poziom. Średniak w skali światowej.
Nie mówimy tylko o wysokim poziomie. Napisałaś: Osiągnięcie
wyższego poziomu... - "wyższy" nie musi oznaczać "wysoki", może być "średni", "dobry". Choć nie upieram się, że przykład Hoffmana jest dobry. To pierwsze, co mi przyszło na myśl, po poście bronmusa.
Aha - i wcale nie chcę, byś się zniechęciła do swojej myśli. Tylko ją oceniam, tak jak się ocenia opowiadanie, wiersz czy piosenkę. I tak samo jak jakiś tekst może nie wyjść, nie spodobać się, nie przekonać kogoś do siebie, tak samo może być z sentencją. Byłoby dobrze, gdyby autor inne zdanie komentujących uszanował. Serio, sentencje również mogą nie być dobre.
Pozdrawiam serdecznie i liczę na zrozumienie.

Patka