500 złotych na dziecko
- Gloinnen
- Administrator
500 złotych na dziecko
Jakieś argumenty za i przeciw?
Ta obietnica wyborcza była jednym z najważniejszych filarów kampanii obecnej ekipy. Niektórzy utrzymują, że to dobre rozwiązanie prorodzinne, inni - że zwykłe rozdawnictwo, na którym skorzysta jedynie wielodzietna patologia, kosztem stabilności państwowego budżetu. Co o tym myślicie, jakie mechanizmy może uruchomić realizacja tego postulatu?
Glo.
Ta obietnica wyborcza była jednym z najważniejszych filarów kampanii obecnej ekipy. Niektórzy utrzymują, że to dobre rozwiązanie prorodzinne, inni - że zwykłe rozdawnictwo, na którym skorzysta jedynie wielodzietna patologia, kosztem stabilności państwowego budżetu. Co o tym myślicie, jakie mechanizmy może uruchomić realizacja tego postulatu?
Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Re: 500 złotych na dziecko
Myślę, że miliard złotych na dziecko byłoby lepszym rozwiązaniem.
Okres ważności moich postów kończy się w momencie ich opublikowania.
- lczerwosz
- Administrator
Myślę, że warto pomyśleć, zanim się kliknie bzdurę. Emocje zamiast myśli.nie pisze:Myślę, że miliard złotych na dziecko byłoby lepszym rozwiązaniem.
- nie
Uważasz, że miliard złotych na dziecko byłby gorszy niż pięćset?
A uruchomienie drukarek, otworzenie lokali i rozdawanie ludziom worów z pieniędzmi?
A uruchomienie drukarek, otworzenie lokali i rozdawanie ludziom worów z pieniędzmi?
- lczerwosz
- Administrator
Oczywiście, żę większa suma nie wchodzi w grę. Odpowiadam poważnie pomimo kpin naszego jedynego i niepowtarzalnego specjalisty od ekonomii.nie pisze:Uważasz, że miliard złotych na dziecko byłby gorszy niż pięćset?
Płacenie horrendalnych pensji funkcjonariuszom i wybranym urzędnikom państwa jest gwarancją, iż będą oni bronic stanu aktualnego bardziej od niepodległości. A koszt utrzymania "taniego państwa" jest bardzo wysoki.
- nie
A milion jenów na wujka? Co myślisz? Dobry pomysł?
Te pieniądze trafią nie tylko do patologii, bo nie tylko w patologii rodzą się dzieci... jeżeli państwo zabiera dzieci ubogiej, ale normalnej rodzinie i płaci dużo, dużo więcej rodzinie zastępczej, to coś jest nie tak, prawda NIE ?
Jeżeli urzędnicy państwowi przyznają sobie premie w wysokości kilku lub kilkunastu tysięcy, nikt nie podnosi krzyku, ale w przypadku ubogich rodzin, jest wielkie hallo. Dlaczego? Gorszy sort ?
Jeżeli urzędnicy państwowi przyznają sobie premie w wysokości kilku lub kilkunastu tysięcy, nikt nie podnosi krzyku, ale w przypadku ubogich rodzin, jest wielkie hallo. Dlaczego? Gorszy sort ?
- lczerwosz
- Administrator
Nie, "gorszy sort" to tylko dobrze uposażeni funkcjonariusze i, ale tylko w ich własnym tylko mniemaniu, zmanipulowani przez tych brzuchaczy zwyczajni obywatele. Oni zwyczajnie solidaryzują się z brzuchaczami i niczego nie podejrzewają. Ktoś powiedział kiedyś "pożyteczni idioci". Ciekawe kiedy się zorientują.
- tabakiera
Myślę, że tą obietnicą PiS kupił większość swoich wyborców.
Pomysł beznadziejny i krzywdzący dla tych, którzy swoim dzieciom musieli kupić książki i utrzymać je za uczciwie zarobione pieniądze.
Nie sztuką jest dać ryby, sztuką jest nauczyć je łowić.
Zakazać umów śmieciowych, zapewnić uczciwym ludziom, którzy nie są darmozjadami choć skromne lokum, zakazać mobbingu i ograniczyć kumoterstwo.
Dla patologii 500 zł to spory kąsek, dla zamożnych nie.
Nikt myślący logicznie nie zrobi sobie dziecka dla 500 zł bo wie, ile kosztuje odpowiedzialne rodzicielstwo (czasu i pieniędzy).
Patologia - owszem.
Na flaszki starczy, dziecko ulica i szkoła wychowa...
Jeśli to ma służyć wyżowi demograficznemu, to ja współczuję...
Pomysł beznadziejny i krzywdzący dla tych, którzy swoim dzieciom musieli kupić książki i utrzymać je za uczciwie zarobione pieniądze.
Nie sztuką jest dać ryby, sztuką jest nauczyć je łowić.
Zakazać umów śmieciowych, zapewnić uczciwym ludziom, którzy nie są darmozjadami choć skromne lokum, zakazać mobbingu i ograniczyć kumoterstwo.
Dla patologii 500 zł to spory kąsek, dla zamożnych nie.
Nikt myślący logicznie nie zrobi sobie dziecka dla 500 zł bo wie, ile kosztuje odpowiedzialne rodzicielstwo (czasu i pieniędzy).
Patologia - owszem.
Na flaszki starczy, dziecko ulica i szkoła wychowa...
Jeśli to ma służyć wyżowi demograficznemu, to ja współczuję...
Dorotka, piszesz tak, jakby te pieniądze miały trafić tylko do patologii...przecież to absurd. Wszędzie działa zaplecze socjalne, dlatego mamy zlot uchodźców, tym ludziom należy się wszystko; mieszkania, pieniądze, a wszystkim szkoda dla rodaków, nie rozumiem tego.
My mamy pracę, dajemy jakoś radę, ale nie wszyscy tak mają, dlaczego mają żyć w nędzy ? Ja uważam, że to bardzo dobrze, że wreszcie ktoś pomyślał, o tych lekceważonych latami przez państwo.
Politycy zarabiają grube tysiące, dodają sobie, bo im mało, z naszych oczywiście podatków[ nie mówiąc już o przekrętach, gdzie dorabiają się milionów], ale tego nikt nie widzi, tylko głupie 500 zł, które dla biednych ludzi znaczą naprawdę dużo.
My mamy pracę, dajemy jakoś radę, ale nie wszyscy tak mają, dlaczego mają żyć w nędzy ? Ja uważam, że to bardzo dobrze, że wreszcie ktoś pomyślał, o tych lekceważonych latami przez państwo.
Politycy zarabiają grube tysiące, dodają sobie, bo im mało, z naszych oczywiście podatków[ nie mówiąc już o przekrętach, gdzie dorabiają się milionów], ale tego nikt nie widzi, tylko głupie 500 zł, które dla biednych ludzi znaczą naprawdę dużo.