Źrenica

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Niedzisiejszy
Kontakt:

Źrenica

#1 Post autor: Niedzisiejszy » 15 sty 2016, 17:14

Patrząc w oczy atramentu
kosztuje gwiazd, szukam
głębi wszechświata.

Ożywiam wyschniętą drogę
wiodącą do tajemnicy,
z ledwo widocznymi
śladami stóp.

Mijam spalone sady,
nie zadanie pytania paliły
się wtedy najlepiej, jak
młode źdźbła, zbyt słabe
by przecinać niebo.

Na końcu zebrane
młode słońca, zrzucone
tu z troski pozostały
smutnym błyskiem.

Nowa wersja:

Patrząc w głębie atramentu
szukam gwiazd, lekkim
śnieżnym puchem unoszących
się nad łąką.

Ożywiam wyschniętą drogę
wiodącą do tajemnicy,
z ledwo widocznymi śladami stóp.

Mijam spalone sady,
nie zadane pytania palą
się najlepiej, zbyt słabe
by przecinać niebo.

Na końcu zrzucone
z troski słońca młodości,
z ostatnim promieniem
trzymanym w dłoniach.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2016, 16:09 przez Niedzisiejszy, łącznie zmieniany 1 raz.
" Oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz, powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych? " - Z. Herbert

" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura

Marcin Sztelak

Re: Źrenica

#2 Post autor: Marcin Sztelak » 16 sty 2016, 13:16

Ciekawy wiersz, jednak trochę bym w nim grzebnął. Te oczy atramentu nie bardzo do mnie przemawiają, właściwie nieco mnie śmieszą, a to raczej niezbyt dobrze. Dalej jeśli kosztuje to może zjadam głębie miast banalnego szukam. W trzeciej zwrotce literówka (niezadane) i łącznie. Usunąłbym też wtedy, całkiem niepotrzebne określenie i tak nieokreślonego czasu. W ostatniej zwrotce może bez zebrane i zastanowiłbym się nad potrzebą używania określenia smutne. I brakuje kropki na zakończenie.

Pozdrawiam.

ono

#3 Post autor: ono » 16 sty 2016, 13:34

Niedzisiejszy pisze:Patrząc w oczy atramentu
kosztuje gwiazd,
szukam
głębi wszechświata.

Ożywiam wyschniętą drogę
wiodącą do tajemnicy,
z ledwo widocznymi
śladami stóp.

Mijam spalone sady,
nie zadanie pytania paliły
się wtedy najlepiej, jak
młode źdźbła, zbyt słabe
by przecinać niebo.

Na końcu zebrane
młode słońca, zrzucone
tu z troski pozostały
smutnym błyskiem
Niedzisiejszy pisze:oczy atramentu
nieco przegiąłeś z tymi oczami atramentu , poszukaj czegoś innego -szczegłólnie w kontekscie kosztowania gwiazd
Niedzisiejszy pisze:kosztuje gwiazd,
...jedno i drugie do naprawy ...z uśmiechem powiem, że kosztowanie, kojarzy mi się z ustalaniem ceny
Niedzisiejszy pisze:nie zadanie pytania paliły
się wtedy najlepiej
może raczej nie zadane?

trzecia zw. najlepsza
czwarta zw. do przemodyfikowania, bo chyba nie rozumiem tych młodych słońc, ale za to ciekawe są zrzucone
tu z troski pozostały
smutnym błyskiem

ogólnie powinieneś popracować jeszcze nad tym wierszem

Niedzisiejszy
Kontakt:

#4 Post autor: Niedzisiejszy » 16 sty 2016, 15:07

Witam :)
Postaram się nad nim jeszcze popracować. Czemu oczy atramentu złe? Patrząc na słowo, w głębie kałamarza szukam jego spojrzenia, tych miejsc które opisałem.
Te młode słońca to są młodzi ludzie, którym ideały zabili rodzice, zabili ich plany, marzenia, pragnienia, i ten smutny błysk to ich żal, ten smutek, że się nie udało ich spełnić.
Świetnie można to zobaczyć w filmie "Stowarzyszenie umarłych Poetów" w postaci Neila, którego historia jest najlepszym przykładem młodego słońca, które zostało zrzucone ( zabite ) z "troski, starań" jego rodziców o martwej duszy.
" Oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz, powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych? " - Z. Herbert

" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura

ono

#5 Post autor: ono » 16 sty 2016, 16:55

Niedzisiejszy pisze:Witam :)
Postaram się nad nim jeszcze popracować. Czemu oczy atramentu złe? Patrząc na słowo, w głębie kałamarza szukam jego spojrzenia, tych miejsc które opisałem.
Te młode słońca to są młodzi ludzie, którym ideały zabili rodzice, zabili ich plany, marzenia, pragnienia, i ten smutny błysk to ich żal, ten smutek, że się nie udało ich spełnić.
Świetnie można to zobaczyć w filmie "Stowarzyszenie umarłych Poetów" w postaci Neila, którego historia jest najlepszym przykładem młodego słońca, które zostało zrzucone ( zabite ) z "troski, starań" jego rodziców o martwej duszy.
może chodziło ci o oko kałamarza - nie wiem....
Niedzisiejszy pisze:Na końcu zebrane
młode słońca,
wiem co chcesz , bo wyjaśniłeś, ale dalej twierdzę , że zapis jest niezbyt fortunny - przecież nie bedziesz wszystkim tłumaczył, że był film, że nim się posiłkowałeś... proponuje uczytelnic ten fragment
Niedzisiejszy pisze:nie zadanie pytania
nie odpowiedziałes mi na ten zapis

Niedzisiejszy
Kontakt:

#6 Post autor: Niedzisiejszy » 16 sty 2016, 17:17

Witaj :)
Postaram się jeszcze nad nim popracować, dlatego na razie nie poprawiam, bo pracuje nad nową wersją.
Jeżeli chodzi o nie zadane pytania to one symbolizują zabitą ciekawość, wyobraźnię, i tam jest literówka, którą w nowej wersji poprawię. Kałamarz akurat napisałem przypadkiem, chodziło mi o atrament.

ono

#7 Post autor: ono » 16 sty 2016, 17:33

Niedzisiejszy pisze:tam jest literówka
ok jest

ale z tym poprawianiem sie nie spiesz. wiersz musi sie "uleżeć", a ty musisz kilkanascie nocy z nim przespać :)
pzdr

Niedzisiejszy
Kontakt:

#8 Post autor: Niedzisiejszy » 16 sty 2016, 18:17

Zapamiętam :) Dziękuję za rady

Henryk VIII

#9 Post autor: Henryk VIII » 16 sty 2016, 20:06

Witaj,
wiersz mi się bardzo podoba, ale wydaje mi się, że zyskałby, gdyby nie mieszać 2 czasów i zostać przy teraźniejszym. I byłoby wtenczas tak:
"
Mijam spalone sady,
nie zadanie pytania palą
się wtedy najlepiej, jak
młode źdźbła, zbyt słabe
by przecinać niebo.

Na końcu zebrane
młode słońca, zrzucone
tu z troski pozostają
smutnym błyskiem"

:kofe:

:)
H8

Niedzisiejszy
Kontakt:

#10 Post autor: Niedzisiejszy » 16 sty 2016, 22:03

Bardzo Ci dziękuję za komentarz :) Mam nawet pomysł, ale jak mówi Ono muszę kilka dni odpocząć.
Pozdrawiam :)

Dodano -- 19 sty 2016, 17:10 --

Co sądzicie o nowej wersji? :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”