Źrenica
-
- Kontakt:
Źrenica
Patrząc w oczy atramentu
kosztuje gwiazd, szukam
głębi wszechświata.
Ożywiam wyschniętą drogę
wiodącą do tajemnicy,
z ledwo widocznymi
śladami stóp.
Mijam spalone sady,
nie zadanie pytania paliły
się wtedy najlepiej, jak
młode źdźbła, zbyt słabe
by przecinać niebo.
Na końcu zebrane
młode słońca, zrzucone
tu z troski pozostały
smutnym błyskiem.
Nowa wersja:
Patrząc w głębie atramentu
szukam gwiazd, lekkim
śnieżnym puchem unoszących
się nad łąką.
Ożywiam wyschniętą drogę
wiodącą do tajemnicy,
z ledwo widocznymi śladami stóp.
Mijam spalone sady,
nie zadane pytania palą
się najlepiej, zbyt słabe
by przecinać niebo.
Na końcu zrzucone
z troski słońca młodości,
z ostatnim promieniem
trzymanym w dłoniach.
kosztuje gwiazd, szukam
głębi wszechświata.
Ożywiam wyschniętą drogę
wiodącą do tajemnicy,
z ledwo widocznymi
śladami stóp.
Mijam spalone sady,
się wtedy najlepiej, jak
młode źdźbła, zbyt słabe
by przecinać niebo.
Na końcu zebrane
młode słońca, zrzucone
tu z troski pozostały
smutnym błyskiem.
Nowa wersja:
Patrząc w głębie atramentu
szukam gwiazd, lekkim
śnieżnym puchem unoszących
się nad łąką.
Ożywiam wyschniętą drogę
wiodącą do tajemnicy,
z ledwo widocznymi śladami stóp.
Mijam spalone sady,
nie zadane pytania palą
się najlepiej, zbyt słabe
by przecinać niebo.
Na końcu zrzucone
z troski słońca młodości,
z ostatnim promieniem
trzymanym w dłoniach.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2016, 16:09 przez Niedzisiejszy, łącznie zmieniany 1 raz.
" Oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz, powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych? " - Z. Herbert
" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura
" I niech sobie będą wszyscy mądrzy ze swoimi rozumami, a ja ze swoją Miłością niech sobie będę głupi" - E. Stachura
-
Re: Źrenica
Ciekawy wiersz, jednak trochę bym w nim grzebnął. Te oczy atramentu nie bardzo do mnie przemawiają, właściwie nieco mnie śmieszą, a to raczej niezbyt dobrze. Dalej jeśli kosztuje to może zjadam głębie miast banalnego szukam. W trzeciej zwrotce literówka (niezadane) i łącznie. Usunąłbym też wtedy, całkiem niepotrzebne określenie i tak nieokreślonego czasu. W ostatniej zwrotce może bez zebrane i zastanowiłbym się nad potrzebą używania określenia smutne. I brakuje kropki na zakończenie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Niedzisiejszy pisze:Patrząc w oczy atramentu
kosztuje gwiazd, szukam
głębi wszechświata.
Ożywiam wyschniętą drogę
wiodącą do tajemnicy,
z ledwo widocznymi
śladami stóp.
Mijam spalone sady,
się wtedy najlepiej, jak
młode źdźbła, zbyt słabe
by przecinać niebo.
Na końcu zebrane
młode słońca, zrzucone
tu z troski pozostały
smutnym błyskiem
nieco przegiąłeś z tymi oczami atramentu , poszukaj czegoś innego -szczegłólnie w kontekscie kosztowania gwiazdNiedzisiejszy pisze:oczy atramentu
...jedno i drugie do naprawy ...z uśmiechem powiem, że kosztowanie, kojarzy mi się z ustalaniem cenyNiedzisiejszy pisze:kosztuje gwiazd,
może raczej nie zadane?Niedzisiejszy pisze:nie zadanie pytania paliły
się wtedy najlepiej
trzecia zw. najlepsza
czwarta zw. do przemodyfikowania, bo chyba nie rozumiem tych młodych słońc, ale za to ciekawe są zrzucone
tu z troski pozostały
smutnym błyskiem
ogólnie powinieneś popracować jeszcze nad tym wierszem
-
- Kontakt:
Witam 
Postaram się nad nim jeszcze popracować. Czemu oczy atramentu złe? Patrząc na słowo, w głębie kałamarza szukam jego spojrzenia, tych miejsc które opisałem.
Te młode słońca to są młodzi ludzie, którym ideały zabili rodzice, zabili ich plany, marzenia, pragnienia, i ten smutny błysk to ich żal, ten smutek, że się nie udało ich spełnić.
Świetnie można to zobaczyć w filmie "Stowarzyszenie umarłych Poetów" w postaci Neila, którego historia jest najlepszym przykładem młodego słońca, które zostało zrzucone ( zabite ) z "troski, starań" jego rodziców o martwej duszy.

Postaram się nad nim jeszcze popracować. Czemu oczy atramentu złe? Patrząc na słowo, w głębie kałamarza szukam jego spojrzenia, tych miejsc które opisałem.
Te młode słońca to są młodzi ludzie, którym ideały zabili rodzice, zabili ich plany, marzenia, pragnienia, i ten smutny błysk to ich żal, ten smutek, że się nie udało ich spełnić.
Świetnie można to zobaczyć w filmie "Stowarzyszenie umarłych Poetów" w postaci Neila, którego historia jest najlepszym przykładem młodego słońca, które zostało zrzucone ( zabite ) z "troski, starań" jego rodziców o martwej duszy.
" Oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz, powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych? " - Z. Herbert
może chodziło ci o oko kałamarza - nie wiem....Niedzisiejszy pisze:Witam
wiem co chcesz , bo wyjaśniłeś, ale dalej twierdzę , że zapis jest niezbyt fortunny - przecież nie bedziesz wszystkim tłumaczył, że był film, że nim się posiłkowałeś... proponuje uczytelnic ten fragmentNiedzisiejszy pisze:Na końcu zebrane
młode słońca,
nie odpowiedziałes mi na ten zapisNiedzisiejszy pisze:nie zadanie pytania
-
- Kontakt:
Witaj 
Postaram się jeszcze nad nim popracować, dlatego na razie nie poprawiam, bo pracuje nad nową wersją.
Jeżeli chodzi o nie zadane pytania to one symbolizują zabitą ciekawość, wyobraźnię, i tam jest literówka, którą w nowej wersji poprawię. Kałamarz akurat napisałem przypadkiem, chodziło mi o atrament.

Postaram się jeszcze nad nim popracować, dlatego na razie nie poprawiam, bo pracuje nad nową wersją.
Jeżeli chodzi o nie zadane pytania to one symbolizują zabitą ciekawość, wyobraźnię, i tam jest literówka, którą w nowej wersji poprawię. Kałamarz akurat napisałem przypadkiem, chodziło mi o atrament.
ok jestNiedzisiejszy pisze:tam jest literówka
ale z tym poprawianiem sie nie spiesz. wiersz musi sie "uleżeć", a ty musisz kilkanascie nocy z nim przespać

pzdr
-
- Kontakt:
Zapamiętam
Dziękuję za rady

-
Witaj,
wiersz mi się bardzo podoba, ale wydaje mi się, że zyskałby, gdyby nie mieszać 2 czasów i zostać przy teraźniejszym. I byłoby wtenczas tak:
"
Mijam spalone sady,
nie zadanie pytania palą
się wtedy najlepiej, jak
młode źdźbła, zbyt słabe
by przecinać niebo.
Na końcu zebrane
młode słońca, zrzucone
tu z troski pozostają
smutnym błyskiem"

H8
wiersz mi się bardzo podoba, ale wydaje mi się, że zyskałby, gdyby nie mieszać 2 czasów i zostać przy teraźniejszym. I byłoby wtenczas tak:
"
Mijam spalone sady,
nie zadanie pytania palą
się wtedy najlepiej, jak
młode źdźbła, zbyt słabe
by przecinać niebo.
Na końcu zebrane
młode słońca, zrzucone
tu z troski pozostają
smutnym błyskiem"

H8
-
- Kontakt:
Bardzo Ci dziękuję za komentarz
Mam nawet pomysł, ale jak mówi Ono muszę kilka dni odpocząć.
Pozdrawiam
Dodano -- 19 sty 2016, 17:10 --
Co sądzicie o nowej wersji?

Pozdrawiam

Dodano -- 19 sty 2016, 17:10 --
Co sądzicie o nowej wersji?