Kościół bije na alarm: coraz więcej dzieci pije alkohol
Kościół bije na alarm: coraz więcej dzieci pije alkohol
Do picia przyznaje się ponad 90 procent nieletnich - podaje Państwowa Agencja Rozwiązywania Problemów Alkoholowych. Piją już dwunastolatki. W czasie wakacji spożycie alkoholu wśród dzieci i młodzieży znacznie wzrasta.
^
Świadek Boga. Kapłan
Jego rolą jest umacnianie braci i siostry w wierze, nadziei i miłości.
^
Czemu to zwykli, prości wierni często rozróżniają „księdza" i „księdza z powołania"..?
Być człowiekiem wśród ludzi i wraz z nimi uczyć się człowieczeństwa. To niewielu potrafi. Kapłan winien tu być wolnym człowiekiem, nie zamkniętym w kościelnych schematach, wolnym od manipulacji i wszelkich układów. Mający otwarte serce, ale także i drzwi plebani. Brat wśród braci i człowiek wśród ludzi, a nie oddaloną od nich "czcigodną osobą"
Czci godną. I tutaj spójrzmy na wielu spośród ekscelencji, prałatow czy kanoników. Czy oni wszyscy są godni czci?
Konkludując. Rola kapłana we współczesnym świecie mogłaby być być bardzo duża wtedy i tylko wtedy, gdyby to on stał się wzorem do naśladowania. Społeczeństwa powinny uczyć się od niego miłości, przebaczania, zrozumienia oraz tolerancji. I po to jest powołanym do pełnienia posługi bożej, a nie ograniczenia się do wytykania innym ich błędów. Oraz naciskania wszelkimi środkami na państwo świeckie, by swoim ustawodawstwem łatało ich nieumiejetności i brak chęci do wypełniania powierzonej im roli nauczycieli. To tak, jakby kodeks karny przewidywał kary dla mniej pojętnych obywateli państwa, z racji ich ograniczeń w rozpoznawaniu dobra od zła. Takich się powinno leczyć, a nie karać. Tak, jak to czyni od wieków Kościół swoimi groźbami ekskomuniki czy nawet piekieł...
Ten mój opis nie ma nic wspólnego z walką z Kościołem. Wrzaskliwe wypowiedzi wielu polityków tzw. prawicy na ten temat, jak i komentatorów ich popierających, są jedynie opiniami osób nie rozróżniających hierarchii kościelnej od samego Kościoła. Stanowionego przez zbór wiernych, a nie tylko samych kapłanów. W każdym państwie istnieje jakaś opozycja, mniej lub bardziej dopuszczana do głosu. Te opozycje krytykują z reguły rządzących danym państwem, a nie samo państwo. Tak i tutaj, krytyka skierowana przeciwko hierarchom kościelnym nie jest walką z samym Kościołem, ani też wiarą (religią) przez niego głoszoną. Jeśli istotnie jest głoszona w imię i zgodnie z pierwotnymi założeniami i naukami jej twórcy. W tym wypadku Chrystusa.
- bronmus45 -
^
Świadek Boga. Kapłan
Jego rolą jest umacnianie braci i siostry w wierze, nadziei i miłości.
^
Czemu to zwykli, prości wierni często rozróżniają „księdza" i „księdza z powołania"..?
Być człowiekiem wśród ludzi i wraz z nimi uczyć się człowieczeństwa. To niewielu potrafi. Kapłan winien tu być wolnym człowiekiem, nie zamkniętym w kościelnych schematach, wolnym od manipulacji i wszelkich układów. Mający otwarte serce, ale także i drzwi plebani. Brat wśród braci i człowiek wśród ludzi, a nie oddaloną od nich "czcigodną osobą"
Czci godną. I tutaj spójrzmy na wielu spośród ekscelencji, prałatow czy kanoników. Czy oni wszyscy są godni czci?
Konkludując. Rola kapłana we współczesnym świecie mogłaby być być bardzo duża wtedy i tylko wtedy, gdyby to on stał się wzorem do naśladowania. Społeczeństwa powinny uczyć się od niego miłości, przebaczania, zrozumienia oraz tolerancji. I po to jest powołanym do pełnienia posługi bożej, a nie ograniczenia się do wytykania innym ich błędów. Oraz naciskania wszelkimi środkami na państwo świeckie, by swoim ustawodawstwem łatało ich nieumiejetności i brak chęci do wypełniania powierzonej im roli nauczycieli. To tak, jakby kodeks karny przewidywał kary dla mniej pojętnych obywateli państwa, z racji ich ograniczeń w rozpoznawaniu dobra od zła. Takich się powinno leczyć, a nie karać. Tak, jak to czyni od wieków Kościół swoimi groźbami ekskomuniki czy nawet piekieł...
Ten mój opis nie ma nic wspólnego z walką z Kościołem. Wrzaskliwe wypowiedzi wielu polityków tzw. prawicy na ten temat, jak i komentatorów ich popierających, są jedynie opiniami osób nie rozróżniających hierarchii kościelnej od samego Kościoła. Stanowionego przez zbór wiernych, a nie tylko samych kapłanów. W każdym państwie istnieje jakaś opozycja, mniej lub bardziej dopuszczana do głosu. Te opozycje krytykują z reguły rządzących danym państwem, a nie samo państwo. Tak i tutaj, krytyka skierowana przeciwko hierarchom kościelnym nie jest walką z samym Kościołem, ani też wiarą (religią) przez niego głoszoną. Jeśli istotnie jest głoszona w imię i zgodnie z pierwotnymi założeniami i naukami jej twórcy. W tym wypadku Chrystusa.
- bronmus45 -
- skaranie boskie
- Administrator
Re: Kościół bije na alarm: coraz więcej dzieci pije alkohol
Po raz pierwszy czytam twój post, Bronmusie, bez mieszanych uczuć.
Widzisz, jak chcesz, potrafisz wyłożyć swoje racje bez smoczego wydechu i zbędnych dodatków.
Ponieważ zgadzam się z zaprezentowaną przez Ciebie wizją kapłaństwa, nie dołaczę do dyskusji, chyba, że ktoś podsunie kontrargumenty. Tymczasem ograniczę się do pewnych poprawek twoich założeń.
Widzisz, jak chcesz, potrafisz wyłożyć swoje racje bez smoczego wydechu i zbędnych dodatków.
Ponieważ zgadzam się z zaprezentowaną przez Ciebie wizją kapłaństwa, nie dołaczę do dyskusji, chyba, że ktoś podsunie kontrargumenty. Tymczasem ograniczę się do pewnych poprawek twoich założeń.
Braci i sióstr. (dopełniacz)bronmus45 pisze:umacnianie braci i siostry
Twórcą religii chrześcijańskiej jest niejaki Szaweł z Tarsu, później zwany świętym Pawłem. Jezus z Nazaretu, o ile w ogóle istniał, żadnej sekty nie założył.bronmus45 pisze:założeniami i naukami jej twórcy. W tym wypadku Chrystusa.
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.
- eka
- Moderator
Obsesje Bronka: PiS i księża. I co jeszcze?
Nienawiść niszczy każdego, z każdej opcji politycznej i światopoglądowej.
Chciałoby się rzec... nie idź tą drogą.
Tak samo uważam w stosunku do podobnych jak Twoja wypowiedzi. Obsesja na punkcie obrony fałszywych świętości, akurat zgodnych w Twojej/ Waszej ocenie. Bo tak akurat pasi...eka pisze:Obsesje Bronka: PiS i księża. I co jeszcze?

P.S ...
Bardzo maleńki urywek z mojego życiorysu (a byłem też niegdyś ministrantem w kościele, gdzie rozgrywa się akcja), opisanego i opublikowanego w sieci parę lat temu pod tytułem: "Zmagania z pamięcią"
Rok 1970. Umiera mi Ojciec w mojej rodzinnej miejscowości - krok na mapie od Szczecinka - w powiecie Gorlice. Pojechałem na pogrzeb, przywitania, spotkania z rodziną bliższą i dalszą (...) Wszyscy jesteśmy na nabożeństwie pogrzebowym w kościele; przed wyprowadzeniem trumny z kościoła proboszcz zaprasza nieoczekiwanie najbliższą rodzinę do zakrystii. Proboszcz oznajmia nam, że jego decyzją żaden z księży nie poprowadzi ceremonii pochówku, jeśli rodzina nie ureguluje należności za pogrzeb jeszcze z czasów wojny //1943r //. Zmarł wtedy mój młodziutki brat, którego nie miałem okazji poznać. Pełne zaskoczenie i konsternacja. Przed samym pogrzebem. Chwila rozmów, bo co by nie mówić, to trochę miało kosztować //nie pamiętam, ile//. Nagle mój najstarszy brat /dosyć wysokiej rangi oficer MO sięga pod marynarkę. Rodzina zamarła, bo wiedzieliśmy //i widzieliśmy// przypięty tam pistolet. Ale On z pełnym spokojem i uśmiechem politowania wyjmuje portfel, bez słowa płaci.. Dalej to już było normalnie (...)
- eka
- Moderator
Na pewno nie zrobiłby tego ks. Popiełuszko, ks. Kolbe, ks. Twardowski, ks. Tischner... a wielu innych księży podobnie jak ten przez Ciebie opisywany, niestety już tak.
Nie definiuje ludzi z góry przynależność do instytucji, ale ich system własny wartości, osobista wrażliwość lub jej brak.
Są źli i dobrzy nauczyciele, lekarze, policjanci, moderatorzy
...
Nie można uogólniać, Bronek.
Bez uczucia nienawiści jest się bardziej skutecznym w działaniu, uwierz.

Nie definiuje ludzi z góry przynależność do instytucji, ale ich system własny wartości, osobista wrażliwość lub jej brak.
Są źli i dobrzy nauczyciele, lekarze, policjanci, moderatorzy

Nie można uogólniać, Bronek.
Bez uczucia nienawiści jest się bardziej skutecznym w działaniu, uwierz.

...no ale nie można zamiatać pod dywan śmieci, które zbierają się w coraz większą zwałkę (kupę?)... Byłem swego czasu w Ciechocinku (sanatorium). Obok był kościelny dom wczasowy (może sanatorium). To jest umiejscowione naprzeciwko dwóch kościołów (starego i nowego). Co ja tam się naoglądałem, a co opowiadały dziewuchy tam pracujące... to głowa mała... I te nocne powroty objętych par, wysiadających z taksówek...
- eka
- Moderator
To przykre, na pewno.
Na szczęście jest wielu księży z powołania.
------------

Na szczęście jest wielu księży z powołania.
------------

- nie
Przecież pijane nimfetki są bardziej prowokujące i uległe, co zwiększa szanse księdza na zrealizowanie pedofilskich dewiacji spowodowanych celibatem. A już pijane do nieprzytomności... to jego szansa na bezkarność.
Okres ważności moich postów kończy się w momencie ich opublikowania.
- eka
- Moderator
Gdyby Bronek napisał o dzieciach wysiadających z taksówek, nie napisałabym: to przykre.