projekcja

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Arti

projekcja

#1 Post autor: Arti » 11 sty 2012, 5:14

Tekst czasowo usunięty za wiedzą administracji.
Ostatnio zmieniony 15 lut 2012, 2:12 przez Arti, łącznie zmieniany 9 razy.

Marcin Sztelak

Re: projekcja

#2 Post autor: Marcin Sztelak » 11 sty 2012, 9:16

Ogólnie jestem na tak, chociaż druga zwrotka nie bardzo mi odpowiada, szczególnie ten statek kosmiczny, w moim odczuci ma jakiś infantylny wydźwięk.I wersyfikacja mnie razi, ale ja w ogóle nie przepadam za takim zapisem...
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#3 Post autor: Gloinnen » 11 sty 2012, 14:50

Popieram Marcina: też usunęłabym ten statek kosmiczny, tym bardziej, że masz:
Arti pisze:niczym statek kosmiczny
Arti pisze:niczym polny kamień
Ale przejdę do rzeczy.

Ten wiersz jest chyba w pewnym sensie nawiązaniem do "intruza" - znowu opowiada o trudnych zmianach, o próbie pogodzenia się z samym sobą, znalezienia wyjścia z zaklętego kręgu. Tym razem punktem odniesienia jest terapia u psychologa. Akurat mam złe doświadczenia osobiste z psychologami; potrafią nieźle namieszać i tak naprawdę niewiele pomagają.
Arti pisze:znów mam piętnaście lat
za chwilę dwadzieścia parę
obraz trwa nieprzerwanie

nie muszę zamykać
Projekcja. Podróż do przeszłości - tutaj chyba opisujesz jedną z metod terapeutycznych, ale w wierszu daleko wykraczasz poza ten kontekst. W każdym razie - peel zanurza się w obrazach wywoływanych w pamięci. Są one na tyle żywe, mocne, na tyle wrosły w jego świadomość, że nawet nie ma potrzeby zamykania oczu, aby powrót okazał się możliwy.
Arti pisze:przemieszczam się szybko
niczym statek kosmiczny
myślę o wszystkich
bez wyjątku
taki ze mnie lekkoduch

byle drobiazg a człowiek
Projekcja staje się coraz szybsza. Wiesz, z czym mi się skojarzyło? Z karuzelą, wirowaniem, ciągłym przyspieszaniem. Obrazy też stają się coraz bardziej intensywne, ale także i natrętne, nie do zniesienia, nakładają się na siebie, można powiedzieć - "atakują" peela swoją namacalnością i realnością. Jest to także atak emocjonalny.

Centralne miejsce we wspomnieniach zajmują ludzie i relacje między peelem a innymi. Fakt ten musi być dla niego wyjątkowo istotny. Cały czas peel żyje ukierunkowany na innych, w ścisłej, może chorobliwej zależności od ludzi. Inni - to dla peela najważniejszy punkt odniesienia. Zawsze. To od nich zależy jego samoocena, jego funkcjonowanie, jego wybory, jego poczucie bezpieczeństwa, stabilności - bądź przeciwnie - jego niepokoje i frustracje.
Przepraszam za tę wycieczkę psychologiczną, ale skoro już i tak jesteśmy w gabinecie... "byle drobiazg a człowiek" - tak mnie poprowadził ten wers.
Arti pisze:samotność

nieśmiertelna
niczym polny kamień
bolesna

jak plecy boga
Paradoksalnie jednak peel egzystuje w samotności, czuje się samotny. Podejrzewam, że nie jest to taka prawdziwa, realna samotność, polegająca na braku przyjaciół, znajomych. Raczej obstawiałabym pewnego rodzaju alienację i niezrozumienie. To inny rodzaj opuszczenia - gdy jest się wśród innych, rozpaczliwie potrzebując z ich strony ciepła, akceptacji, wsparcia, zrozumienia właśnie - a nie otrzymuje się tego, w zamian za to - mnóstwo chłodu, krytyki, wymagań, złości, pretensji... Biorąc pod uwagę jeszcze potrzebę bezustannego potwierdzania swojej racji bytu w oczach innych i poszukiwania własnej tożsamości poprzez konfrontację z nimi - podobne wyobcowanie musi być dla peela prawdziwym dramatem. "plecy boga" - to bardzo dobra metafora, w nawiązaniu do zwrotu - "odwrócić się do kogoś plecami" - czyli - pokazać komuś swoją obojętność. Odwracam się od ciebie, mam cię w d... Nawet Bóg zawiódł - daremne okazały się może prośby, modlitwy, poszukiwanie pociechy w zaufaniu w Jego pomoc...

Choć z drugiej strony - są inne, gorsze rodzaje samotności, prawdziwe opuszczenie, prawdziwa pustka, gdy naprawdę nie ma nikogo. Ciekawe, czy peel coś o tym wie...
Arti pisze:próbuję dorównać
cena jest nieistotna

pusta kieszeń
Ten fragment przyznam się - średnio czytelny, może za bardzo skróciłeś.

Może być mowa o próbie dostosowania się, odnalezienia stabilizacji i utraconego spokoju - za wszelką cenę? Chociaż kieszeń jest pusta, więc to chyba niemożliwe. Pewnych rzeczy nie da się kupić, nie ma nawet za co. Kapitał nosimy w sobie, to nasza otwartość i gotowość na przyjmowanie... Kogoś, kto żyje w ciągłej opozycji do wszystkich i wszystkiego trudno jest przekonać, że powinien zaufać biegowi wydarzeń. To nie chodzi o "dorównanie". Raczej o pogodzenie się z tym, że wszystko jest ułomne. Choć to trudne, bo peela cechuje coś, co ja nazwałabym "emocjonalnym idealizmem" - czyli - postawa buntu w odpowiedzi na wszelkie przejawy niedoskonałości. Ale to już piszę, sugerując się Twoimi wcześniejszymi wierszami. Być może w przestrzeni tego konkretnego wiersza to już daleka nadinterpretacja, bo - jak napomknęłam - zacytowany powyżej ustęp dla mnie wypadł raczej mało przejrzyście.
Arti pisze:pani psycholog
brakuje mi miłości
szukam diabła ślę wiersze
do gazet pani również samotna
może pójdziemy do kina rankiem
nastąpi koniec niewinnie zaczęty od

kawy
Ciekawy układ graficzny ("schodki").

Wyjaśniasz, że to wszystko wydarzyło się podczas psychoterapii. Widzę tu ironię - bo patrz: sprzedajesz o sobie różne informacje w formie rzuconych jakby "na odczepnego" haseł: brak miłości, zmagania z demonem, pisanie wierszy, samotność. Jakby ironia, nawet autoironia kryje się za taką pobieżnością po tym, co peel opowiedział na swój temat wcześniej.

To "pójście do kina" też zabrzmiało mi bardzo szyderczo. Sądzę, że nie masz na myśli umówienia się na randkę - raczej odnosisz się do inicjalnej projekcji wspomnień. Kpisz z własnego odsłonięcia się, z własnej podróży wstecz do pamięci, z tego, co pozwoliłeś zobaczyć tej drugiej osobie. Terapeutce? A może wcale nie panią psycholog masz na myśli? Może jest to - umownie tak nazwana - jakaś osoba w życiu peela, która dowiedziała się o nim za dużo?

"rankiem nastąpi koniec niewinnie zaczęty od kawy" - może to być oczywiście finał spotkania towarzyskiego (to ten motyw umówienia się, kino, kawiarnia i spacer). Ale może coś o wiele bardziej niepokojącego. Czy taka odsłona nie jest ogromnym ryzykiem? Czyżby peel się tego zaczął obawiać? Za dużo dowiedział się sam na swój temat? Przeraził się tym, że komuś pozwolił się rozkodować? Teoretycznie stało się to za jego przyzwoleniem, ale projekcja wymknęła mu się spod kontroli?

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Arti

#4 Post autor: Arti » 11 sty 2012, 23:01

trochę skróciłem, nie wiem chyba jest lepiej
"dorównać" zmieniłem na "sprostać"
najpewniej zresztą usunę ten fragment

Pozdr.

SamoZuo

#5 Post autor: SamoZuo » 11 sty 2012, 23:13

Gloinnen pisze:Projekcja. Podróż do przeszłości - tutaj chyba opisujesz jedną z metod terapeutycznych,
Glo, właśnie dostałaś dwóję z psychologii

Projekcja to mechanizm obronny polegający na przypisywaniu swoich cech (negatywnych) innym
w zasadzie nie wiem jak się ten tytuł ma do wiersza, jeśli coś to powinna być psychoanaliza...

widzę że wiersz dedykowany koleżance po fachu,
psycholożki są trudne i denerwujące, lepiej za jakąś prawniczkę albo lingwicystkę się wziąść...

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#6 Post autor: Gloinnen » 11 sty 2012, 23:15

SamoZuo pisze:lingwicystkę
lingwistkę :be:

Lepiej nie. :no: Zniszczę!!!
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

SamoZuo

#7 Post autor: SamoZuo » 11 sty 2012, 23:36

Byle nie dyslektyczkę
:cha:

cóż ortografia to moja słabsza strona... :)

Alek Osiński

#8 Post autor: Alek Osiński » 11 sty 2012, 23:42

Ten jakiś taki lżejszy w wymowie od innych
mimo, że występują duże słowa
odniosłem poczucie dystansu

z panią psycholog chyba warto się umówić;)

:beer:

Marcin Sztelak

#9 Post autor: Marcin Sztelak » 12 sty 2012, 11:19

Po skróceniu jest zdecydowanie lepszy.
Pozdrawiam.

Arti

#10 Post autor: Arti » 12 sty 2012, 11:54

widzę że wiersz dedykowany koleżance po fachu,
psycholożki są trudne i denerwujące, lepiej za jakąś prawniczkę albo lingwicystkę się wziąść..
ta druga brzmi zachęcająco
z panią psycholog chyba warto się umówić;)
a chcesz o tym pogadać?;) :beer:
Po skróceniu jest zdecydowanie lepszy.
thx :beer:

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”