jeszcze jutro

Moderatorzy: eka, Leon Gutner

Wiadomość
Autor
niepozorny

Re: jeszcze jutro

#21 Post autor: niepozorny » 19 kwie 2016, 3:09

skarańku - nie pasuje mi to "zakreśliłem obrazy". Lepiej mi brzmi: zatarłem napisy,
zamazałem obrazy.

Gratuluję odległych rymów: doczekań - jak rzeka, przedświtów - z nawyku, bo brzmią jak echo. :ok:
"Człowiek nie tylko powinien mieć poglądy, ale powinien umieć ich bronić" – Ewa Rubinstein.

MarekSz

#22 Post autor: MarekSz » 22 kwie 2016, 22:08

Nie mogłem sobie odmówić zajrzenia tutaj i poczytania, jak też pisze sam administrator. Wiem, że wcale nie musi on być poetą, bo to przecież tylko funkcja. to tak, jak dyrektor szpitala nie musi być lekarzem. Ja tu widzę, że jednak dobrze dzielisz role. Jeszcze nie wiem czy potrafisz być administratorem ale widzę że poezja ci nieobca skaranie boskie. To jest ładny wiersz jest. Chyba trudno napisać taki.

Awatar użytkownika
tabakiera

#23 Post autor: tabakiera » 22 kwie 2016, 23:03

Tak, Marku, nasi admini dobrze piszą, tylko mało. I niewiele komentują, rozumiesz - obowiązki. Więc niewiele się od nich nauczysz. Wiesz, mamy tu takiego użytkownika, nazywa się barteczekm. On potrafi wspaniale ocenić poezję, szczególnie tych, którzy dopiero zaczynają z nią przygodę. Pewnie doskonale o tym wiesz, bo mi kogoś przypominasz, nieważne. Proponuję z uwagą śledzić jego komentarze (znasz je doskonale). Ma tylko jeden problem - czasem sam ze sobą gada. Polegaj na jego zdaniu, poczytaj wiersze. To służy poezji.

Skaranie, wybacz. Bartuś mówi, że trzeba wspierać młodych. To służy poezji. To polecam specjalistę.

MarekSz

#24 Post autor: MarekSz » 22 kwie 2016, 23:20

To ja poczytam co ten barteczkm pisze, tabakiero. Może się też czegoś nauczę się. Tylko muszę uważać bo nie lubię przeszkadzać, gdy ktoś rozmawia przeszkadzać, nawet jeśli sam ze sobą.
A jeszcze muszę zobaczyć jak nasz drugi administrator pisze. Ten Gloinnen.

Awatar użytkownika
tabakiera

#25 Post autor: tabakiera » 22 kwie 2016, 23:39

Historia lubi się powtarzać...
Bartuś o tym wie.

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

#26 Post autor: skaranie boskie » 22 kwie 2016, 23:49

niepozorny pisze:skarańku - nie pasuje mi to "zakreśliłem obrazy"
Ale gdybyś spojrzał szerzej, to pewnie by pasowało. Pewne przeciwieństwa zawarłem w tekście, między innymi to. Niemniej dziękuję, że starałeś się być wnikliwy. :)
Marku, masz rację, admin to ktoś taki, jak dyrektor szpitala. Takiego trochę innego szpitala, takiego w którym klamki są rekwizytem właściwym wyłącznie gabinetom lekarskim i dyrektorskim. Dzięki, że wpadłeś przy okazji inauguracji swojej bytności w naszych skromnych progach.
:beer: :beer: :beer:
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.

skaranieboskie@osme-pietro.pl

niepozorny

#27 Post autor: niepozorny » 23 kwie 2016, 2:24

skaranie boskie pisze:Zamazałem napisy,
zakreśliłem obrazy -
To ma oczywiście sens, bo można zakreślić obraz, ale gdy chcesz powiedzieć, że odcinasz się w pewien sposób od przeszłości, to to "zakreślenie obrazów" wydaje mi się niezbyt trafne, bo co ? Chcesz powiedzieć, że pokreśliłeś czymś obrazy? Jeśli masz ochotę i uznasz to za stosowne przekonaj mnie, że nie mam racji. :)
"Człowiek nie tylko powinien mieć poglądy, ale powinien umieć ich bronić" – Ewa Rubinstein.

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

#28 Post autor: skaranie boskie » 23 kwie 2016, 18:45

Pewnie masz rację, że zakreślanie obrazów nie ma sensu, ale ja ten bezsens powtarzam konsekwentnie we wszystkich zwrotkach, w każdej umieszczając przeciwieństwa.

Zapatrzyłem
zasłuchałem

Zawiesiłem
zakopałem

Zamazałem
zakreśliłem

Na pewno zrobiłem to nieudolnie, skoro nikt tego nie dostrzegł, ale taka już ta moja pisanina jest. Ludzie niby chwalą, bo adminowi nie wypada przyganiać, ale sam widzisz, jak jest. Wczoraj użytkownik MarekSz napisał, że żeby być dyrektorem szpitala, wcale nie trzeba być lekarzem. Miał rację, Ty to potwierdzasz. Dzięki, że wskazałeś mi, czego nie powinienem robić.
:beer: :beer: :beer:
Kloszard to nie zawód...

niepozorny

#29 Post autor: niepozorny » 23 kwie 2016, 21:28

skarańku - nie tylko dobry z Ciebie "dyrektor", ale jeszcze tzw. ludzki człowiek, który nie bagatelizuje czyichś wątpliwości i stara się je rozwiać, bez potrzeby postawienia na swoim. Ostatnio zwracam uwagę na nietrafne dookreślenia pojęć, precyzujące ich znaczenie i czasem wieloznaczność. Poeci, wierszokleci bez większego zastanowienia przypisują słowom niefortunne znaczenia i tworzą chaos pojęciowy, co jest często trudne do wychwycenia przy stosowaniu metafor i za ich usprawiedliwienie służy licentia poetica. Stąd moja próba uniknięcia "zakreślenia obrazu" czymś bardziej przystającym msz do rzeczywistości. Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź na moje wątpliwości, a że nie jest to kiepski wiersz świadczą wyniki głosowania. Serdecznie pozdrawiam. :ok:

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

#30 Post autor: skaranie boskie » 23 kwie 2016, 22:02

Dzięki, Niepozorny, za wskazanie. Nawet bym nie zauważył tego zaszczytu, jaki mnie spotkał. Serio.
Kloszard to nie zawód...

ODPOWIEDZ

Wróć do „TRADYCYJNE FORMY RYMOWANE”