Dante pisze:nikt mnie nie przekona, że to wiersz i poezja
Oczywiście zawsze można podyskutować nad tym, czy tekst posiada jakieś walory - estetyczne, filozoficzne, emocjonalne, ludyczne, itp., wreszcie - podzielić się z innymi swoimi odczuciami (podoba mi się/nie podoba, denerwuje, śmieszy, dziwi, przygnębia, itp.)
Ale znów wkraczasz,
Dante, na śliski grunt definiowania tego, czym jest, a czym nie jest poezja. I pewnie ilu piszących, tyle koncepcji. Według mnie jednak jakakolwiek próba szacowania tego w sposób aprioryczny jest wielkim błędem, tym bardziej, że w każdej dziedzinie sztuki wciąż nieustannie poszukuje się nowych rozwiązań, przełamywania schematów. Zmienia się język poetycki, środki obrazowania, metaforyka, tematyka, powstają nowe formy i gatunki. Akurat poezja jest czymś, co wymyka się wszelkiego rodzaju klasyfikacji. I nie oznacza to bynajmniej samowolki twórczej. Ważne, aby każda technika, każda stylistyka, każda poetyka była starannie przemyślana, aby Autor stosował ją z pełną świadomością, dlaczego pisze tak, a nie inaczej, czemu to ma służyć, jakie cele chce osiągnąć.
Dante pisze:nie pozwoliły mi zauważyć, że jesteś Picassem i Salvadore Dali nowoczesnej poezji polskiej.
Dante pisze:chorobliwej wręcz potrzeby udowodnienia swej racji wszelkimi - ocierającymi się z jednej strony o impertynencję, a z drugiej o śmieszność - sposobami.
A przyznam szczerze, że akurat w tej dyskusji to już daleko posunięta nadinterpretacja.
Ja się akurat zgodzę z tym, że tandeta i kicz są łatwiej przyswajane, bo kultura masowa siłą rzeczy opiera się na niewysublimowanych gustach i stara się trafić do jak najszerszego grona odbiorców. A to prowadzi do posługiwania się estetyką niewyszukaną, prymitywną, cukierkową. Wszyscy przecież lubimy łakocie.
Sokratexie, postaraj się jednak ograniczyć w komentarzach przykłady z twórczości własnej do niezbędnego minimum. Jeżeli masz ochotę na wierszowane zabawy, co zawsze podkreślasz, zapraszam tutaj:
http://www.osme-pietro.pl/radosna-tworc ... t1809.html
I przypominam o naszym konkursie, tam każdy wiersz mile widziany.
Pozdrawiam,
Glo.