Allenom

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Hosanna
Kontakt:

Re: Allenom

#11 Post autor: Hosanna » 24 kwie 2016, 19:40

podoba mi się fraza
przyjaźń, która po drodze gubi się tak łatwo.
Spija wódkę z kolejnych warg
po ciemnej stronie miasta.

Awatar użytkownika
she

#12 Post autor: she » 26 kwie 2016, 23:01

Lucile, najbardziej cieszą mnie powroty, więc wielką radość mi sprawiłaś :) Dzięki bardzo za wgryzanie się w treść :) Dla mnie oznacza to, że udało mi się zatrzymać Ciebie jako czytelnika na dłużej niż moment :) Serdeczności !

Henryku, dziękuje! Bardzo doceniam to, że mnie odwiedzasz i dzielisz się myślą :)

Hosanno, cieszę się, że odnalazłaś tutaj coś dla siebie :)

Awatar użytkownika
eka
Moderator

#13 Post autor: eka » 29 kwie 2016, 19:41

Napisałaś wiersz, w którym emocja odbija się od kolejnej i kolejnej, i wciąż silniej. W finale tyrady osiągają stan maksymalnego nasycenia, po wyj każdy głos musi zniknąć, już tylko cisza między aktorami dramatu.
I wreszcie moment na przemyślenie odbiorcze, wcześniej gorejący ładunek treści i formy na to nie pozwala. To niewątpliwy walor tych wersów.
Bardzo ciekawa jest konstrukcja utworu. Peelka stopniowo ustępuje miejsca swemu partnerowi, w ostatniej części mówi już tylko on. Bo nie zakładam raczej zamiany ról od:

Nie kwil, tak robią pisklęta. Chlipią dzieci,
histeryzują kobietki. I nie płacz.

Do nakreślonego wizerunku mężczyzny płacz nie pasuje, chyba że zaangażował się tak samo mocno jak ona, teraz odmawiająca i rzucająca go tym faktem na kolana. Nie, raczej nie. Zresztą nie ma w wersach takiego choćby napomknienia.
Czyli cały czas mówi on, choć na początku peelka rekapituluje to, czego od niej oczekiwał, sprecyzujmy, od jej uczucia. Facet chce wszystkiego, maksymalnego świadomego natężenia jej możliwości kochania. Szaleństwa, które wybawi z obłędu. Obłęd to ból utraconej szansy na coś naprawdę wielkiego. Nie letniość a gorączka, nie skowyt a wycie. Doznawać, czuć, żyć.
Hmm... świat to dobre miejsce tylko na średnio zakochanych.

Mocny wiersz, nie przejdzie się obok niego obojętnie.
Zapamiętam.
Pozdrawiam.
:kofe:

Awatar użytkownika
barteczekm
Kontakt:

#14 Post autor: barteczekm » 29 kwie 2016, 19:51

eka pisze:Napisałaś wiersz, w którym emocja odbija się od kolejnej i kolejnej, i wciąż silniej. W finale tyrady osiągają stan maksymalnego nasycenia, po wyj każdy głos musi zniknąć, już tylko cisza między aktorami dramatu.
I wreszcie moment na przemyślenie odbiorcze, wcześniej gorejący ładunek treści i formy na to nie pozwala. To niewątpliwy walor tych wersów.
Bardzo ciekawa jest konstrukcja utworu. Peelka stopniowo ustępuje miejsca swemu partnerowi, w ostatniej części mówi już tylko on. Bo nie zakładam raczej zamiany ról od:

Nie kwil, tak robią pisklęta. Chlipią dzieci,
histeryzują kobietki. I nie płacz.

Do nakreślonego wizerunku mężczyzny płacz nie pasuje, chyba że zaangażował się tak samo mocno jak ona, teraz odmawiająca i rzucająca go tym faktem na kolana. Nie, raczej nie. Zresztą nie ma w wersach takiego choćby napomknienia.
Czyli cały czas mówi on, choć na początku peelka rekapituluje to, czego od niej oczekiwał, sprecyzujmy, od jej uczucia. Facet chce wszystkiego, maksymalnego świadomego natężenia jej możliwości kochania. Szaleństwa, które wybawi z obłędu. Obłęd to ból utraconej szansy na coś naprawdę wielkiego. Nie letniość a gorączka, nie skowyt a wycie. Doznawać, czuć, żyć.
Hmm... świat to dobre miejsce tylko na średnio zakochanych.

Mocny wiersz, nie przejdzie się obok niego obojętnie.
Zapamiętam.
Pozdrawiam.
:kofe:
Ewo pozostaje się tylko z Tobą zgodzić. Twoje komentarze są zawsze profesjonalne i celne. Mam nadzieję, że She to wybaczy. Naprawdę się cieszę, że po krótkiej przerwie znów jesteś. Pozdrawiam. Bartek :smoker:
" a Gniew twój bezsilny niech będzie jak morze
ilekroć usłyszysz głos poniżonych i bitych

niech nie opuszcza ciebie twoja siostra Pogarda
dla szpiclów katów tchórzy - oni wygrają
pójdą na twój pogrzeb i z ulgą rzucą grudę"

Z. Herbert

Awatar użytkownika
she

#15 Post autor: she » 30 kwie 2016, 11:18

She wybaczy, bo się w pełni zgadza z Bartkiem ;)

Czytanie komentarzy Ewy do swoich tekstów, to zawsze przyjemność :)

Ewo, zdanie "świat to dobre miejsce tylko na średnio zakochanych" to złota myśl !
Może to zbyt pesymistyczne podejście, ale albo miejsce (świat) nie to, albo ludzie za mało szaleni i odważni na miłość.
Mieć odwagę być bezkompromisowym tam, gdzie powinno się być, być bitnikiem na swoim podwórku, być dla siebie Allenem ;)

Dziękuję :rosa:

witek kiejrys

#16 Post autor: witek kiejrys » 05 maja 2016, 19:00

Miało być gorzko. Jest gorzko!
Tak czytam.
:smoker:
samotność łączy tych, których zbiorowisko rozdziela

Albert Camus

Awatar użytkownika
she

#17 Post autor: she » 07 maja 2016, 23:59

Czasem i gorzko być musi ;)
Dziękuję bardzo za odwiedziny :)

Awatar użytkownika
biegnąca po fali

#18 Post autor: biegnąca po fali » 08 maja 2016, 15:44

Twoje wiersze mają w sobie to "coś", co nie pozwala przejść obok nich
obejętnie. Co wchodzi pod skórę, do głowy i jeszcze głębiej... każąc wracać
i kolejny raz mierzyć się z kipiącymi z nich emocjami.

Jestem pod wrażeniem :bravo:

Pozdrawiam. :kofe:
i przeszłość
dopóki widać ślady

AS...

za zamknięciem powiek wolność
o której nie umiem myśleć

witka

Awatar użytkownika
she

#19 Post autor: she » 08 maja 2016, 19:23

Dziękuję Biegnąca :)
Jest mi naprawdę niezmiernie miło !

Awatar użytkownika
eka
Moderator

#20 Post autor: eka » 09 maja 2016, 19:06

she pisze:Ewo, zdanie "świat to dobre miejsce tylko na średnio zakochanych" to złota myśl !
:wstyd:
Złota i to z naszych portalowych. Bezczelnie ukradziona pewnemu userowi.
Dzięki, Nie .
:)

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”