język nienawiści - Islam, ksenofobia i inne

Uwaga! Tu wchodzisz na własne ryzyko i odpowiedzialność.
Zablokowany
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

język nienawiści - Islam, ksenofobia i inne

#1 Post autor: skaranie boskie » 16 maja 2016, 20:10

dyskusja dotyczy wiersza Język nienawiści autorstwa ELKI
eka pisze:Współczucie dla emigrantów uruchomiłoby język nienawiść do swoich?
Odpowiedź ELKI:

Tylko wtedy, gdyby kazali mi im współczuć.

Miałam ostatnio tę wątpliwą ''przyjemność'' znaleźć się w środku grupy uchodźców. Zostałam opluta i obszczekana. Znajomi uważali, że i tak miałam szczęście, bo nie dostałam w twarz i nie zostałam skopana, zgwałcona itd.

Nie widziałam w tej grupie ludzi, tylko wściekle ujadające psy... Więc czegoś tu nie rozumiem. Chcą żyć na nasz koszt [do pracy się nie nadają], mamy ich żywić, zapewnić mieszkania itd. a oni w zamian będę na nas szczekać i pluć nam w twarz... W imię religii za punkt honoru mają zabicie niewiernego czyli chrześcijanina i takim ''ludziom'' mam współczuć? Przecież to szczekanie jest ich językiem nienawiści.

Przykro mi, ale zapakowałabym ich do jednego wora i wywiozła do ''domu''. Niech tam, na polu walki wyładują całą agresję, a nie jak szczury uciekają z tonącego okrętu... do życia na czyjś koszt. Milczenie doprowadzi nas do tego, że za chwilę będziemy im czyścić buty, za kopniaka oczywiście. Dlatego uważam, że powinniśmy ''szczekać'' głośniej od nich, żeby pokazać im ich miejsce. To jest obca ''kultura'', która rozumie tylko argument pięści.

Pozdrawiam.elka.
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.

skaranieboskie@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
alchemik

Re: język nienawiści

#2 Post autor: alchemik » 16 maja 2016, 20:19

Oj, Ela, chyba ksenofobia przez Ciebie przemawia.
Nie można wszystkich pakować do jednego wora.
Z kolei, działa tam coś takiego jak psychologia tłumu, bardzo różna od psychologii poszczególnych jednostek. Mamy tu różne problemy. Etyczny, kulturowy, religijny i ekonomiczny.
Jedyne wyście, jak już ich zdecydowalismy sie przyjąć, to rozparcelowanie.
Obozy i getta są wyjściem najgorszym z możliwych.
* * * * * * * * *
Jak być mądrym.. .?
Ukrywać swoją głupotę!

G.B. Shaw
Lub okazywać ją w niewielkich dawkach, kiedy się tego po tobie spodziewają.
J.E.S.

* * * * * * * * *
alchemik@osme-pietro.pl

ELKA

#3 Post autor: ELKA » 16 maja 2016, 20:28

Przyznam, że faktycznie byłam wcześniej, czyli przed bliskim spotkaniem z tymi ludźmi, bardziej tolerancyjna. Niestety, dzisiaj moja tolerancja ogranicza się nie do zrobienia im krzywdy, ale wywiezienia tam, skąd przybyli.

Wiesz Jerzyk, nikt kto ucieka przed wojną, nie staje się agresorem w innym państwie, szczególnie w tym, które użyczyło wsparcia. Nie gryzie się ręki, która żywi...
Jak i czym wytłumaczysz ten fenomen?

Nie wierzę, że można cywilizować taką dzicz, szczególnie, że agresja jest wynikiem religii.

Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

#4 Post autor: lczerwosz » 16 maja 2016, 21:03

alchemik pisze:Oj, Ela, chyba ksenofobia przez Ciebie przemawia.
Kto nie wierzy, niech się przejedzie kilkaset kilometrów i zobaczy z bliska

ELKA

#5 Post autor: ELKA » 16 maja 2016, 21:57

lczerwosz pisze:Kto nie wierzy, niech się przejedzie kilkaset kilometrów i zobaczy z bliska
Dokładnie. Nawet zachęcałabym wszystkich, żeby przekonali się na własne oczy z kim za chwilę możemy mieć bliski kontakt i co tak naprawdę nam grozi z ich strony.

Dzisiaj możemy ich spotkać w najlepszych restauracjach, na ulicach, gdzie jeszcze są w miarę grzeczni[ pomijając wymowne spojrzenia], ale gdy będzie ich więcej zaczną dyktować warunki, czyli realizować plan zniszczenia Europy, podporządkowania jej sobie w dziki, bestialski sposób.

karolek

#6 Post autor: karolek » 16 maja 2016, 22:36

Mocno emocjonujący temat, poczytałem

mnie bulwersuje to, że Unia zaczęła narzucać swoim krajom pewne dizłania, posuwać się wręcz do szantażu, takiemu ingerowaniu powinniśmy powiedzieć nie

Pozdrawiam :beer:

Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

#7 Post autor: lczerwosz » 16 maja 2016, 22:54

ale lemingi już się zgodziły

ELKA

#8 Post autor: ELKA » 16 maja 2016, 23:19

To poszło na całą Europę. W każdym kraju, w którym są uchodźcy ludzie nie mają życia i nikogo to nie obchodzi. Jedynie w Rosji pokazują im ich miejsce przy każdej okazji, więc siedzą cicho.

My też mamy waleczność we krwi, więc tak łatwo się nie poddamy...

Awatar użytkownika
lczerwosz
Administrator

#9 Post autor: lczerwosz » 16 maja 2016, 23:41

ELKA pisze:To poszło na całą Europę
rozumiem, że temu się niedawno przyglądałaś z bliska i profesjonalnie.

Awatar użytkownika
barteczekm
Kontakt:

#10 Post autor: barteczekm » 18 maja 2016, 19:55

ELKA pisze:Barteczku, szczerze mówiąc, to Twoje komentarze niczego nie wnoszą, bo piszesz jak ślepy o kolorach. Reszty nie chce mi się tłumaczyć, bo i tak nie zrozumiesz....
No bo co tu tłumaczyć i rozumieć (swoją drogą tekst pisaniu jak ślepy o kolorach to ten sam styl myślenia i argumentacji jak w przypadku uchodźców) - ksenofobia, dzielenie ludzi na uchodźców właściwych i tych "co trudno ich nazwać ludźmi" jak pisałaś wyżej. Nie mogę się zgodzić, że nic nie wnoszą. Wnoszą akurat w tym wypadku bardzo dużo - zwracają uwagę na to jak bardzo zapędziłaś się w poruszonym w wierszu języku nienawiści do drugiego człowieka w tym wypadku uchodźców wrzuconych wszystkich pod jeden mianownik z obmacującymi kobiety zbokami, terrorystami itd. czyli zachowaniami nie mającymi nic wspólnego z czynem uciekania z kraju objętego wojną lecz zdarzają się w każdym społeczeństwie. Spójrz na liczbę osadzonych w polskich ZK. Czy to oznacza, że wszyscy Polacy to złodzieje, gwałciciele i inni bandyci? Tak może myśleć i mówić ktoś kto nienawidzi ludzi innych niż jego grupa społeczna - to sposób definiowania świata - "My" którym wybaczam i relatywizuje i "Oni" zawsze źli, których można poniżyć, opluć czy zgładzić. Tak jak pisałem wcześniej. Nie byłem mocno zdziwiony co do autorstwa tego ksenofobicznego wiersza i reszty odautorskich komentarzy. Pozdrawiam wszystkich otwartych na ludzi poetów. Ksenofobów nie pozdrawiam. Miłego
" a Gniew twój bezsilny niech będzie jak morze
ilekroć usłyszysz głos poniżonych i bitych

niech nie opuszcza ciebie twoja siostra Pogarda
dla szpiclów katów tchórzy - oni wygrają
pójdą na twój pogrzeb i z ulgą rzucą grudę"

Z. Herbert

Zablokowany

Wróć do „MOIM SKROMNYM ZDANIEM”