karolku

Moderatorzy: eka, Leon Gutner
każde słowo w tym wierszu jest na wagę złota. Wyższa półka inteligencji emocjonalneje_14scie pisze:Ludziom się złudzeń nie odbiera
bo czasem to ostatnia rzecz
którą znękany się podpiera
żeby nie poczuć się jak śmieć
cierpiącym ułud się nie kradnie
bo często mają je za skarb
zanim utoną w życia bagnie
pozwól im iść i zmartwychwstać
jak skazanemu przysługuje
jedno życzenie lampki błysk
choćby najgłupsze skoro czuje
że tym pocieszy własne łzy
umarłym ziemi się nie skąpi
to ich kołyska w zimnym śnie
i już nie muszą wierzyć wątpić
czy coś jest dobre albo złe
nim kopniesz w tyłek leżącego
zastanów się czyś tego wart
złodzieju marzeń od niczego
co w pseudo wierze leczy świat
więc nie odbieraj ludziom złudzeń
daj nimi wesprzeć się by stać
swoje konkrety zmieszaj z gównem
i nie pluj prawdy prosto w twarz
kimże ty jesteś prawdomówco
że zdzierasz jeszcze świeży strup
tutaj bezwietrznie wieje pustką
nim mi zasypią własny grób
Masz rację, Ewo, nie odbiera się, nie powinno w pewnych sytuacjach. Negatywne działanie, zgaszenie ostatniej iskry, stłamszenie ostatniego złudzenia gestem, działaniem, czy słowem, może 'dobić', przeprowadzić na drugą stronę.e_14scie pisze:Ludziom się złudzeń nie odbiera
bo czasem to ostatnia rzecz
którą znękany się podpiera
żeby nie poczuć się jak śmieć
...
więc nie odbieraj ludziom złudzeń
daj nimi wesprzeć się by stać
...
kiedyś to ja poprawiałam innym akcenty i całą resztę, teraz mądrzy się świeży nabytek.alchemik pisze:Co do zapisu, czyli przedstawionej formy wiersza, to powiem tylko, że jest w miarę poprawna.
Jako utwór zawarty w tradycyjnej formie wierszowanej, wymagałby trochę zabiegów, aby poprawić rytm, akcenty.
Poza tym długość utworu jest niewspółmierna do zawartego w nim przesłania. Trochę rozmywa sie wśród tych zwrotek.
Będziesz mogła uśmiać się po pachy, bo, hmm, świeży nabytek pomądrzy się jeszcze troszkę. A emerytowanej specjalistce od poprawiania akcentów i całej reszty wyjaśni, że w gruncie rzeczy znalazł tylko jedno przesunięcie akcentu. A więc nie jest tak źle z rytmem i melodią wiersza.e_14scie pisze:kiedyś to ja poprawiałam innym akcenty i całą resztę, teraz mądrzy się świeży nabytek.
W sumie,to nawet dość śmieszne.