język nienawiści - Islam, ksenofobia i inne

Uwaga! Tu wchodzisz na własne ryzyko i odpowiedzialność.
Zablokowany
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
barteczekm
Kontakt:

Re: język nienawiści - Islam, ksenofobia i inne

#141 Post autor: barteczekm » 10 cze 2016, 19:55

iTuiTam pisze:

Najtragiczniejszy, według mnie, w całej dyskusji jest fakt, że się Elkę straszy, czy też zastrasza, opwiadając o jakichś 'cichociemnych' internetowych inkwizycjach.

To jest argumentacja podobna do tego, gdybyśmy mieli pretensje do kogoś, kto informuje złodzieja rowerów, że jeśli nie zaprzestanie tego robić to poinformujemy o tym organy ścigania. A on by się tłumaczył, że kradnie bo lubi sobie jeździć rowerem i spotkało go coś takie, że sobie kupić sam nie może. Jak można kogoś takiego "zastraszać". Wybacz czytałem też Twoje wcześniejsze wypowiedzi w tym temacie i temacie broni palnej. Nie jest nam po drodze w tych kwestiach. Tylko warto zwrócić uwagę na różnicę Twoich wypowiedzi - jest to jakieś zdanie o charakterze antyimigracyjnym a wypowiedzi, które były prezentowane o "czarnych mordach", "wsadzaniu do wora" "śmierdzielach", "dziczy", "szczekaniu" itd. Pozdrawiam
" a Gniew twój bezsilny niech będzie jak morze
ilekroć usłyszysz głos poniżonych i bitych

niech nie opuszcza ciebie twoja siostra Pogarda
dla szpiclów katów tchórzy - oni wygrają
pójdą na twój pogrzeb i z ulgą rzucą grudę"

Z. Herbert

Awatar użytkownika
iTuiTam

#142 Post autor: iTuiTam » 10 cze 2016, 19:57

skaranie boskie pisze: Elu, nie dyskutujemy tu o jej wierszu, tylko o jej opowieści o napaści, która - jak twierdzi - spotkała ją w jakimś zakątku Belgii i stała się inspiracją do wiersza. Swoją drogą, gdybym przeżył taką traumę, nie wiem, czy chciałoby mi się pisać o tym wiersz.
...
Ja wiem, że to dyskusja obejmująca obydwie, a nawet trzy rzeczy: napaść, wiersz, króciutka forma prozaiczna. To nie jest istotne. Tak samo, jak nie jest ważne, czy to rzeczywistość czy fikcja, z tego chociażby względu, że Elkę posądzono o ksenofobię i rasizm, nie mając na to żadnych dowodów.

Myślę, że napisanie o przeżyciu, mogło jej pomóc. Piszę mogło, bo po całym zamieszaniu, nie wydaje mi się, że podano jej pomocną dłoń. Wręcz przeciwnie, uważam, że jej strach i obawy mogły się tylko pogłębić.
stajemy się szeptem...
szeptem...
szeptem
iTuiTam@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
barteczekm
Kontakt:

#143 Post autor: barteczekm » 10 cze 2016, 20:01

ELKA pisze:Bartoszu, ale to tylko Ty masz wątpliwości, bo ja nie mam żadnych. Wiem, przez kogo zostałam zaatakowana i wiem, jak się zachowywali.
Więc się pytam grzecznie i spokojnie jeszcze raz. Skąd wiesz, że to byli uchodźcy wyznania muzułmańskiego. Wybacz ale w ośrodkach rejestrujących uchodźców arabiści mają problem z rozpoznaniem po dialekcie i długich rozmowach skąd kto pochodzi a już w ogóle jakiego jest wyznania a Ty rozpoznałaś podczas sytuacji stresowej jakim jest taki atak. Dodatkowo dalej negujesz człowieczeństwo uchodźców. I tu jest cały sens tego wątku. Nie Twój wiersz ale cała reszta wypowiedzi o grupie etnicznej, wyznaniowej jako całości i całkowicie wszystkich dehumanizujesz. Co to za problem napisać dokładnie gdzie to było. Gdyby napisał, gdzieś że mnie napadła grupa skinheadów to bez problemu powiedziałbym np. W Poznaniu na Dworcowej przy powiedzmy domu towarowym.

Dodano -- 10 cze 2016, 20:12 --

Żeby było jaśniej bo chyba się nie rozumiemy i to piszę bez jakiś zaczepek. Gdyby napadł Ciebie rudy facet z brodą. Byś powiedziała, że to np. Szwed i wszyscy rudzi Szwedzi to dzicz i nie ludzie? Czy, że ten co cię napadł to zwykły bandzior, który popełnił przestępstwo?

Z. Herbert

ELKA

#144 Post autor: ELKA » 10 cze 2016, 20:15

Elu, dziękuję Ci za zrozumienie. Masz rację, nigdy tego nie zapomnę... myślałam, że jak wyrzucę z siebie to przeżycie, będzie lżej, do tej pory zawsze pomagało, ale nie teraz.

Dziękuję Wam wszystkim za wsparcie i zrozumienie, to naprawdę bardzo dużo dla mnie znaczy.

Pozdrawiam.elka.

Awatar użytkownika
iTuiTam

#145 Post autor: iTuiTam » 10 cze 2016, 20:42

barteczekm pisze:
iTuiTam pisze:

Najtragiczniejszy, według mnie, w całej dyskusji jest fakt, że się Elkę straszy, czy też zastrasza, opwiadając o jakichś 'cichociemnych' internetowych inkwizycjach.

To jest argumentacja podobna do tego, gdybyśmy mieli pretensje do kogoś, kto informuje złodzieja rowerów, że jeśli nie zaprzestanie tego robić to poinformujemy o tym organy ścigania. A on by się tłumaczył, że kradnie bo lubi sobie jeździć rowerem i spotkało go coś takie, że sobie kupić sam nie może. Jak można kogoś takiego "zastraszać". Wybacz czytałem też Twoje wcześniejsze wypowiedzi w tym temacie i temacie broni palnej. Nie jest nam po drodze w tych kwestiach. Tylko warto zwrócić uwagę na różnicę Twoich wypowiedzi - jest to jakieś zdanie o charakterze antyimigracyjnym a wypowiedzi, które były prezentowane o "czarnych mordach", "wsadzaniu do wora" "śmierdzielach", "dziczy", "szczekaniu" itd. Pozdrawiam

Co ma kradzież rowerów, do ideologii i pouczania osoby, która emocjonalnie powiedziała kilka słów, jakie jej na myśl przyszły, i na ich podstawie została oskarżona o dwa chyba największe przestępstwa moralne w dzisiejszych czasach?

Ironizować i 'przykładować' można w nieskończoność.

jest to jakieś zdanie o charakterze antyimigracyjnym

Co możesz wiedzieć o emigracji, czy też charakterze antyimigracyjnym? Czy byłeś kiedyś emigrantem? Wiedza teoretyczna często odbiega od praktyki.

Również, co ma piernik z przejściami Elki do 'Glocka', czy innego kabekaesu?
stajemy się szeptem...
szeptem...
szeptem
iTuiTam@osme-pietro.pl

karolek

#146 Post autor: karolek » 10 cze 2016, 22:22

skaranie boskie pisze:Elu, nie dyskutujemy tu o jej wierszu, tylko o jej opowieści o napaści, która - jak twierdzi - spotkała ją w jakimś zakątku Belgii
A powinniście o wierszu, bo ona nie wyraziłą zgodny na dyskusję,a zmusozna do wyjaśnień jedynie się broniła. Dokładniej- nawet nie dyskutujecie o jej opiweśic a o niej samej - kim jest i czego nie powinna, przywalasz na to użytkownikowi barteczekm.

A kto będiz enastepny? Mam kilka osób których tu nie lubię - mogę o nich podyskutować, zaprzecyzć im prawa do oborny, ich poglądów opinii, nazwać kłamcami, fałsyzwymi pryzjaciółmi itd. - tylko, to chyba pryzjzanze forum literackie, no nie?
Takie coś nie powinno mieć tu miejsca.
Ktoś pisze wwiersz winien być oceniany za wiersz - nie podba mi się, to co tu się dizeje.

Jeślo Elka się cyzmś naraził zgań ją za to dokładnie za co się naraziła, bo mam wrażenie, że coś tu jest nie tak.

skaranie boskie pisze:Tutaj rozmawiamy o jej opowieści, która nie jest - według niej samej - fikcją literacką, tylko relacją ze zdarzenia. Mamy wszyscy prawo bezkrytycznie to przyjąć, bądź zanegować wiarygodność. Dlaczego zabraniasz mnie nie wierzyć, pozwalasz natomiast innym na pełną wiarę w słowa opowiadającej? Czy wiarą chcesz usprawiedliwić niestosowne słownictwo? To trochę mało, ale zawsze coś.
Po pierwsze to napisała wiersz, a nie post w dziale światopoglądowym.
Po drugie Patka przniosła komentarze do dziłu switopoglądowego i ucyzniła autorem tematu Elkę - bez zapytania.
Po trzecie - autor umiera, wiersz zostaje, a tutaj sam uczestniczyłeś w sporze o autora, a nie o wiersz.

Wiara wiarą - nie wierzyć możesz, natomiast do zmuszania kogoś do tłumaczeń nie masz zwyczajnie prawa jak i do oskarżeń o kłamstwo - ponieważ zniesławiasz osobę. Co innego gdyby sama napisała w dziale światopoglądowym zdanie pt. wszyscy uchodźcy to...(wpiszmy dowolny epitet), ale tak nie napisała, zrelacjonowała swoje uczucia, ale nawet wtedy jakby napisała - mozan pryznać ze siez nie zgadza znią - A NIE ZMUSZAĆ DO WYJAŚNIEŃ ODNOŚNIE OSBITYCH PRZEŻYĆ

Odwrócę tu trochę płcie pokryzwdoznych.
Gdybym zapytał kogoś dlaczego ma uraz do kobiet i nazwał go kobietofobem, każąc mu się tłumaczyć i zaprzeczjąc jego prawu do uczuć i do tego czy faktycznie skrzywdziła go jakaś kobieta - to chyba by się źle czuł - no, krzywdy mogą być różne, może go zostawiła, może zahcowął się jak męska ku* i zasługiwał na to ten nasz hipotetyczny osobnik np. gził się z inną kobietą, bo brakowało mu wraże, którego teraz dla przykładu wymyśliłem - ale zauważ, że jakby istniał naprawdę, nie mam prawa wchodzić w jego prywatne życie i uczucia. Co innego jak ktoś np. mówi - nie lubie kobiet, a jak opisuje pryzapdek, gdy go kobieta... uraziła, dajmy na to, czy też kogoś innego bardziej mu bliskiego.

Amen.

Awatar użytkownika
Patka

#147 Post autor: Patka » 10 cze 2016, 23:11

"nie wyraziła zgody na dyskusję" - kiedy nie wyraziła? Gdy robił się jeden wielki offtop pod jej wierszem? Jakoś nie zauważyłam.

Tak się składa, że zawsze posty niezwiązane z tematem były przenoszone do innego działu, np. do MSZ właśnie (o ile miały jakąś wartość - kłótnie lądowały w Zsypie). Nierozumienie tego, bulwersowanie się, że tak jest, nic nie da.
karolek pisze:Po drugie Patka przniosła komentarze do dziłu switopoglądowego i ucyzniła autorem tematu Elkę - bez zapytania.
To już było wałkowane wiele razy, po raz n-ty nie mam zamiaru się tłumaczyć. Skaranie już dawno zmienił autora tematu na siebie.
I nie, nie musiałam pytać Elki, czy mogę wydzielić ewidentny offtop, zaśmiecający jej wiersz, utrudniający komentowanie, do MSZ.

karolek pisze:natomiast do zmuszania kogoś do tłumaczeń nie masz zwyczajnie prawa jak i do oskarżeń o kłamstwo
Ani jednego, ani drugiego u skarania nie widziałam. Założę się, że nie tylko ja.

Tyle w temacie w którym miałam się nie wypowiadać, poczułam się jednak wyrwana do tablicy.

Na koniec proszę cię, karolku, byś zachowywał poprawność językową swoich postów. Chat chatem, ale w postach zwyczajnie nie wypada walić błędami w co drugim słowie.

karolek

#148 Post autor: karolek » 10 cze 2016, 23:12

Jeszcze jedno: czy mam oczekiwać, że twoja postawa Skaranie, oznacza, że każdemu na podstawie jego wiersza/opowiadania można wytoczyć bezkarnie podobną batalię bez jego zgody? To niedopuszczalne, wybacz.

Może napisze o kosmitach - wtedy zostanie oskarżony o bycie czubkiem i zmuszony do przyznania się, że nim jestem, ktoś napisze o morderstwie - wtedy zarzuci mu się skłonności przestępcze i zagrozi więzieniem - widzisz, o co chodzi? Tak nie może być.

Teraz już chyba amen.

Awatar użytkownika
barteczekm
Kontakt:

#149 Post autor: barteczekm » 10 cze 2016, 23:16

karolek pisze:

Gdybym zapytał kogoś dlaczego ma uraz do kobiet i nazwał go kobietofobem,
Ogólnie bardzo ciekawy, kolorowy wykład o "kobietofobii" Taka krótka informacja z podstawowego kursu psychologii dla studentów kierunków humanistycznych i z całego programu dla studentów psychologii. To się nazywa mizoginia. No ale rozumiem, "kobietofobia" to jakaś nowość.

Dodano -- 10 cze 2016, 23:18 --
karolek pisze:J

Może napisze o kosmitach
Nie musisz. Starczy, że piszesz o "kobietofobii", "muzułmaninach" i promujesz nową ortografię.

Z. Herbert

karolek

#150 Post autor: karolek » 10 cze 2016, 23:25

barteczekm pisze:Nie musisz. Starczy, że piszesz o "kobietofobii", "muzułmaninach" i promujesz nową ortografię.
Ojojoj, aleSZ mi wstyd...

Zablokowany

Wróć do „MOIM SKROMNYM ZDANIEM”