Być tu i tam
- anastazja
dla córki
dziś już nie cieszą
ścieżki zdeptane
nijaka przestrzeń i nic przede mną
gdy stanę w drzwiach tęsknotą pachnąca
dogonię chwile rozsypane słowem
między kawą i kawą piszę wiersz
proszę wiatr żeby przeniósł mnie
jak nasiono platanu
tam
gdzie zapuściłaś korzenie
dziś już nie cieszą
ścieżki zdeptane
nijaka przestrzeń i nic przede mną
gdy stanę w drzwiach tęsknotą pachnąca
dogonię chwile rozsypane słowem
jak nasiono platanu
tam
Ostatnio zmieniony 17 gru 2016, 17:27 przez anastazja, łącznie zmieniany 2 razy.
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"
- tabakiera
Wiersz bardzo osobisty, tak to jest, gdy dzieci zapuszczają korzenie na obczyźnie.
Pierwsza strofa wydaje mi się troszkę patetyczna, z tym "szeptem traw" i "wzmaganiem tęsknoty".
Wolę też unikać dosłownego nazywania uczuć, tęsknota aż bije z wiersza, więc pomyślałabym nad trzecim wersem.
Pozostała część wiersza bardzo mi się podoba.
Pozdrawiam.
Pierwsza strofa wydaje mi się troszkę patetyczna, z tym "szeptem traw" i "wzmaganiem tęsknoty".
Wolę też unikać dosłownego nazywania uczuć, tęsknota aż bije z wiersza, więc pomyślałabym nad trzecim wersem.
Pozostała część wiersza bardzo mi się podoba.
Pozdrawiam.
- em_
Re: Być tu i tam
Jak zawsze u Ciebie, z wiersza biją uczucia.
Oczywiście, podoba się
Oczywiście, podoba się

you weren't much of a muse
but then I weren't much of a poet
— N. Cave
but then I weren't much of a poet
— N. Cave
- ajw
Nie trzeba było czytać dedykacji (ja osobiście zauważyłam ją dopiero przy drugim czytaniu), żeby odgadnąć, że to dla córki. Tylko matki potrafią tak kochać.
Wzruszający wiersz, anastazjo. Bliski mojemu sercu
Wzruszający wiersz, anastazjo. Bliski mojemu sercu

-
Wiersz mocno naładowany emocjami, cóż nie można być w dwóch miejscach jednocześnie. Matczyna miłość...
Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
- eka
- Moderator
Ann, wybacz grzebanie, ale tyle w tym wierszu uczucia, że nie mogłam się powstrzymać.
No i tytuł sugeruje coś, czego w wierszu nie ma, czyli chęci bycia równoczesnego.
Pozdrawiam.
tu
już nie cieszy szept traw
na dzień dobry
jak nasiono platana
tam
------------------------------------------------------------
No i tytuł sugeruje coś, czego w wierszu nie ma, czyli chęci bycia równoczesnego.
Pozdrawiam.

tu
już nie cieszy szept traw
na dzień dobry
jak nasiono platana
tam
------------------------------------------------------------
- Ania Ostrowska
Podoba mi się także wersja powyżej, ale w oryginale bardziej czuję zatrzymanie w wierszu chwili, przysłowiowego "tu i teraz".
"szept traw" może być w różnych miejscach, w parku, w lesie, na spacerze po polach, tęsknota staje się jakby odmiejscowiona. "tu" w tytule wprawdzie nakierowuje, ale według mnie nie dość. A wydaje mi się, że w wierszu jest ważne, iż opuszczone, a przez to wywołujące bolesne wspomnienia, jest bardzo konkretne miejsce - działkowa altana po platanem - z miłym cieniem, gdzie w upalne dni może nieraz córka stroiła lalki albo układała do popołudniowej drzemki misia.
Dlatego zrozumiem, jeśli zdecydujesz się zostawić wiersz w pierwotnej postaci, jedynie wykreśliłabym z ostatniego wersu słowo "ty".
Piękny wiersz.
Pozdrawiam
"szept traw" może być w różnych miejscach, w parku, w lesie, na spacerze po polach, tęsknota staje się jakby odmiejscowiona. "tu" w tytule wprawdzie nakierowuje, ale według mnie nie dość. A wydaje mi się, że w wierszu jest ważne, iż opuszczone, a przez to wywołujące bolesne wspomnienia, jest bardzo konkretne miejsce - działkowa altana po platanem - z miłym cieniem, gdzie w upalne dni może nieraz córka stroiła lalki albo układała do popołudniowej drzemki misia.
Dlatego zrozumiem, jeśli zdecydujesz się zostawić wiersz w pierwotnej postaci, jedynie wykreśliłabym z ostatniego wersu słowo "ty".
Piękny wiersz.
Pozdrawiam

- anastazja
tabakiera, em_ajw, Marcinie - kłaniam się nisko. Pozdrawiam.
eko, nie tym razem. Wiersz jest dedykacją, również z tego względu nie będę poprawiać. Wiem, to tylko sugestia, za którą dziękuję.
Jest dokładnie tak, jak pisze Ania. Pozdrawiam.
Tak prosty wiersz, nie trudno zrozumieć, ale Ty Aniu zrobiłaś to z mistrzowską dokładnością. Skąd wiedziałaś...Dziękuję.

eko, nie tym razem. Wiersz jest dedykacją, również z tego względu nie będę poprawiać. Wiem, to tylko sugestia, za którą dziękuję.

Jest dokładnie tak, jak pisze Ania. Pozdrawiam.
Tak prosty wiersz, nie trudno zrozumieć, ale Ty Aniu zrobiłaś to z mistrzowską dokładnością. Skąd wiedziałaś...Dziękuję.

Ostatnio zmieniony 10 sie 2016, 18:13 przez anastazja, łącznie zmieniany 1 raz.
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
- coobus
Tęsknota. Chyba dla niej wymyślono wiersze. Jest w nim kawałek serca. 

” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein
- Ania Ostrowska
też jestem matkąanastazja pisze:Skąd wiedziałaś..