źli ludzie

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

Re: żli ludzie

#11 Post autor: Gloinnen » 18 sty 2012, 10:33

Moim zdaniem dobry wiersz, przyłączę się do tych, którzy go chwalą.

Jeżeli bym w ogóle mogła zasugerować jakieś poprawki (a tekst tego wart), to drobna kosmetyka. Zobacz:

pamiętam kiedy połączony
akweduktem z górą absurdów
obserwowałem jak we mnie umiera
dziecko obnażające króla

nie mogłem tupać
płakać i krzyczeć - mamo!
nauczyli przecież ---> bez "mnie" - to i tak wynika z kontekstu, więc nie musisz powtarzać zaimka.
uderzać w serce z łokcia

wciąż patrzą ---> też bez zaimka
gdy udaję że potrafię zasnąć ---> też bez zaimka, za to wprowadzam łącznik logiczny.
na łące pełnej roślin
z powykrzywianych gwoździ

Bardzo mocno we mnie trafiłeś ostatnią strofą.

Pozdrawiam,
:beer:

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Nilmo

#12 Post autor: Nilmo » 18 sty 2012, 12:05

Pozwolę sobie by wiersz odleżał trochę z zanotowanymi przez Was uwagami. Tak zawsze robię, by móc na to moje pisanie popatrzeć również z perspektywy "obcego". Myślę że te uwagi będą bardzo pomocne, za co bardzo dziękuję.
:rosa: :vino:

Alek Osiński

#13 Post autor: Alek Osiński » 18 sty 2012, 13:21

Dobry, postpunkowy kawałek

Pozdrawiam

e_14scie

#14 Post autor: e_14scie » 18 sty 2012, 15:43

co z tytułem?
ma zostać "żli"?
Każdy świt jest prowokacją do nowych nadziei. Skreślić świty!

Stanisław Jerzy Lec

Awatar użytkownika
anastazja
Re: źli ludzie

#15 Post autor: anastazja » 19 sty 2012, 22:08

łące pełnej roślin

pieknie :)
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"

Hariharahani

#16 Post autor: Hariharahani » 20 sty 2012, 1:05

Nilmo,

mam problem z dwoma bledami - jak dla mnie logicznymi - tzn.:
1. "obserwowałem" / " oni wciąż patrzą"
jezeli peel obserwowal - to dlaczego oni WCIAZ ?

2. jak sie ma niemoznosc tupania z waleniem w serca z lokcia? poniewaz drobne slowko - "przeciez" sugeruje taka mysl. ;)

Poza tym prawie piekny wiersz :)
Mamusie zostawilabym, za to w trzeciej strofie zamienilabym kolejnosc wersow, tzn/

udaję że potrafię zasnąć
na łące pełnej roślin
oni wciąż patrzą

Jak widzisz - daje to :
1. nowa nutke odczytu tego "wciąż-a", jak rowniez gwozdzie mozna przypisac do ONYch jak i do peela.
2. poczatki strof - tworza spojnosc -
-pamiętam
-nie mogłem
-udaję
3. plynniej sie czyta na glos
4. i mialam jeszcze jeden powod , ale mi uciekl.

:)
:vino:
Pozdrowionka

Nilmo

#17 Post autor: Nilmo » 20 sty 2012, 10:52

Chciałem już zostawić ten wiersz żeby, sobie spokojnie zjechał w dół listy i dał szansę innym, bardziej aktualnym, ale skoro pytają to odpowiem.
"jak sie ma niemoznosc tupania z waleniem w serca z lokcia? poniewaz drobne slowko - "przeciez" sugeruje taka mysl. ;)
Ano tak się ma że nauka często nie idzie w parze z uczuciami. To że nauczyli i oczekiwali takich zachowań, nie oznacza że w dziecku nic się przeciwko temu nie buntowało. Pisząc zatem "nie mogłem" miałem na myśli "nie było mi wolno", a nie, że nie potrafiłem. To tak jakbyś miała dobre serce, a ktoś ci kazał zabijać, bo inaczej zabije ciebie. Wtedy chce ci się płakać, ale zamiast tego podrzynasz gardła. A PRZCIEŻ nie chcesz. Takie niemożliwe?
1. "obserwowałem" / " oni wciąż patrzą"
jezeli peel obserwowal - to dlaczego oni WCIAZ ?
Nie bardzo czaję co masz na myśli. Jeżeli wczoraj był u mnie kolega, to dzisiaj przyjść nie może?
Przykład:
kiedyś mnie bili -wciąż się boję
Dlaczego się boisz wciąż, skoro bili cię kiedyś?

Myślę że to raczej pytanie do psychologa.
Nie ja pierwszy sięgam po przeszłość, odnosząc ją do teraźniejszości. Aby zrozumieć traumę, czasami trzeba cofnąć się do czasów jej powstania. Tutaj podmiot wraca do wspomnień - "pamiętam kiedy". Ponieważ zwrotu "pamiętam kiedy" używamy zazwyczaj w czasie teraźniejszym w stosunku do wspomnień z czasu przeszłego, logicznym wydawało mi się napisać "obserwowałem", a nie - pamiętam kiedy obserwuję, a ponieważ podmiot obserwować przestał, (co nie znaczy że umarł) może stwierdzić jak sprawy mają się obecnie, stąd - "oni wciąż patrzą". Co równie dobrze znaczy tyle co - wciąż po tych przeżyciach czuję się kontrolowany przez przeszłość.

Pozostałe uwagi uważam, że warte są przemyślenia. Może coś się uda zrobić żeby ten "wiersz" nabrał blasku.
Jeszcze raz bardzo wszystkim dziękuję.

Hariharahani

#18 Post autor: Hariharahani » 20 sty 2012, 14:34

Jezeli wiersz mnie zatrzyma - to staram sie znalezc cos do poprawki. Czasami nie znajduje nic, czasami jest tego za duzo, czesto nie mam racji - ale chyba po to piszemy na takich stronach jak te.

W cytowanych fragmentach - nie podobalo mi sie uzycie slow - "przeciez" i "wciaz" - jakos zabrzmialy dla mnie nie na miejscu. W zadnym wypadku nie dyskutowalam z przekazem psychologiczno-traumatycznym.
I tym sympatycznym akcentem :vino:
Milego dnia!

Arti

#19 Post autor: Arti » 20 sty 2012, 20:11

Nilmo, nie potrzebnie się złościsz... usunięcie zaimków naprawdę wpływa tylo na plus dla całości
nagłe przejście z liczby pojedyńczej na mnogą - jest błędem (nie ma uzasadnionego wprowadzenia)
lepiej prowadzić wiersz konsekwentnie, są to niuanse z którymi oczywiście nie musisz się zgadzać.

to jest dobry wiersz, po dopracowaniu mógłby być bardzo dobry
nie lubię komentować w ten sposób...:/ wybacz

Pozdr.

Nilmo

#20 Post autor: Nilmo » 20 sty 2012, 22:02

Dlaczego Paweł uważasz że się złoszczę? Hariharahani przedstawiła swoje argumenty pytając między innymi - dlaczego tak a nie tak. Ja tylko wyjaśniłem co mną kierowało, jak myślałem. Rozumiem jej argumenty i odpowiedziałem tylko na pytanie. Gdzie tu widzisz złość? Podczas pisania komentarzy nie przypisuj Paweł własnych emocji innym , dobrze? Ja grzecznie i szczerze podziękowałem za komentarze. Odpowiedziałem na zadane pytania. Nie wiem czy moje argumenty są bardziej logiczne od innych. Przemyślę to jak napisałem.
Thx.

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”