Chciałem już zostawić ten wiersz żeby, sobie spokojnie zjechał w dół listy i dał szansę innym, bardziej aktualnym, ale skoro pytają to odpowiem.
"jak sie ma niemoznosc tupania z waleniem w serca z lokcia? poniewaz drobne slowko - "przeciez" sugeruje taka mysl.

Ano tak się ma że nauka często nie idzie w parze z uczuciami. To że nauczyli i oczekiwali takich zachowań, nie oznacza że w dziecku nic się przeciwko temu nie buntowało. Pisząc zatem "nie mogłem" miałem na myśli "nie było mi wolno", a nie, że nie potrafiłem. To tak jakbyś miała dobre serce, a ktoś ci kazał zabijać, bo inaczej zabije ciebie. Wtedy chce ci się płakać, ale zamiast tego podrzynasz gardła. A PRZCIEŻ nie chcesz. Takie niemożliwe?
1. "obserwowałem" / " oni wciąż patrzą"
jezeli peel obserwowal - to dlaczego oni WCIAZ ?
Nie bardzo czaję co masz na myśli. Jeżeli wczoraj był u mnie kolega, to dzisiaj przyjść nie może?
Przykład:
kiedyś mnie bili -wciąż się boję
Dlaczego się boisz wciąż, skoro bili cię kiedyś?
Myślę że to raczej pytanie do psychologa.
Nie ja pierwszy sięgam po przeszłość, odnosząc ją do teraźniejszości. Aby zrozumieć traumę, czasami trzeba cofnąć się do czasów jej powstania. Tutaj podmiot wraca do wspomnień - "pamiętam kiedy". Ponieważ zwrotu "pamiętam kiedy" używamy zazwyczaj w czasie teraźniejszym w stosunku do wspomnień z czasu przeszłego, logicznym wydawało mi się napisać "obserwowałem", a nie - pamiętam kiedy obserwuję, a ponieważ podmiot obserwować przestał, (co nie znaczy że umarł) może stwierdzić jak sprawy mają się obecnie, stąd - "oni wciąż patrzą". Co równie dobrze znaczy tyle co - wciąż po tych przeżyciach czuję się kontrolowany przez przeszłość.
Pozostałe uwagi uważam, że warte są przemyślenia. Może coś się uda zrobić żeby ten "wiersz" nabrał blasku.
Jeszcze raz bardzo wszystkim dziękuję.