Chciwość

Moderatorzy: eka, Leon Gutner

Wiadomość
Autor
Maciek.J

Re: Chciwość

#11 Post autor: Maciek.J » 20 sie 2016, 19:59

Leon Gutner pisze:w tym wszystkim nagle gubi się człowiek
szuka choć przecież zna już odpowiedź
kiedy odchodzisz wszystko mnie zmienia
odblaski gasną zgubione w cieniach
ta strofa przemawia do mnie najbardziej
jest przejrzysta i zrozumiała dla każdego
ale przez to nie pasuje mi do całości
może autor pisał ten wiersz przez kilka dni
bo widać różnice we wszystkim od użytych słów po metafory
strofy to jakby pozlepiane fragmenty z różnych wierszy
a może autor tak po prostu pisze
i to jest jego styl
przynajmniej się wyróżnia na tle innych tu piszących
z jakim skutkiem
nie mi oceniać

elka

#12 Post autor: elka » 21 sie 2016, 7:58

Maciek.J pisze:Leon Gutner pisze:
w tym wszystkim nagle gubi się człowiek
szuka choć przecież zna już odpowiedź
kiedy odchodzisz wszystko mnie zmienia
odblaski gasną zgubione w cieniach

ta strofa przemawia do mnie najbardziej
jest przejrzysta i zrozumiała dla każdego
ale przez to nie pasuje mi do całości
może autor pisał ten wiersz przez kilka dni
bo widać różnice we wszystkim od użytych słów po metafory
strofy to jakby pozlepiane fragmenty z różnych wierszy
a może autor tak po prostu pisze
i to jest jego styl
przynajmniej się wyróżnia na tle innych tu piszących
z jakim skutkiem
nie mi oceniać
Uśmiałam się z tego komentarza. Ktoś tu nie potrafi ''czytać'' metafor i jednocześnie wziął się za ocenianie... :crach:

Pozdrawiam.elka.

Maciek.J

#13 Post autor: Maciek.J » 21 sie 2016, 8:03

elka pisze:Uśmiałam się z tego komentarza. Ktoś tu nie potrafi ''czytać'' metafor i jednocześnie wziął się za ocenianie... :cha:

To jest twoje zdanie elka -masz do niego pełne prawo.
Szkoda,że nie widzisz jak bardzo jest megalomańskie.
:down:

elka

#14 Post autor: elka » 21 sie 2016, 8:12

Macieju, między Twoim pisaniem, a Leona, jest przepaść. Ty piszesz prymitywnie, nawet nie chce się tego czytać, a do Leona się wraca i wraca... swoją drogą żal mi Ciebie, że nie dane Ci jest ujrzeć tego piękna.

Miłego dnia. elka.

Maciek.J

#15 Post autor: Maciek.J » 21 sie 2016, 9:40

elka pisze:Macieju, między Twoim pisaniem, a Leona, jest przepaść
Absolutnie się z Tobą zgadzam elka ,tylko uważaj żebyś w drodze powrotnej
nie wpadła do tej przepaści
bo odwrotu może nie być.

Tak zupełnie niedawno pisałaś tu :
Znowu więc słowo przeciw słowom.
Tak samo jest z poezją. Szuka się w głowie odpowiednich słów, ale zawsze każde ktoś napisał przed nami. Więc może lepiej milczeć?
Najlepsze są jednak komentarze. Na każdym forum inne, do tego samego wiersza, na dodatek pisane przez tę samą osobę. Konia z rzędem temu, kto to zrozumie.
Wchodząc na portal, trzeba przygotować się jak do wojny. Nie wystarczy napisać, trzeba się jeszcze obronić, a nierzadko atakować. Może dlatego tak dużo ludzi rezygnuje. Zabija ich krytyka.
Zauważyłam, że na każdym forum dominują te same osoby. Są wszędzie, nie ma szansy przed nimi uciec. Przyłączyć się i śpiewać pod dyktando?
szkoda ,że wybrałaś śpiew zamiast milczenia
:kofe:

elka

#16 Post autor: elka » 21 sie 2016, 10:50

Macieju, od kiedy zaczęłam czytać wiersze Leona, Coobusa, Miszy, przestałam pisać rymem, bo zwyczajnie się wstydzę. U nich wszystko płynie, a u mnie... lepiej nie mówić. Tylko, że ja znam swoje możliwości i nie pcham się tam, gdzie mam mało do powiedzenia. Ty odwrotnie.

Ten zaznaczony przez Ciebie fragment odnosił się do osoby, która nie jest konsekwentna w swoim zdaniu, która zmienia zdanie w zależności od portalu, co nie jest profesjonalne. Ja się uczę pisać dobrze, a taka huśtawka nie pomaga.

Nie będę tutaj robić reklamy portalom, na których byłam, ale faktem jest, że osoby, które mnie tam powitały piszą i tutaj. Szkoda, że nie byłeś na jednym z nich, wtedy byś dopiero zobaczył komentarze. Ósme jest pod tym względem wyjątkowo przyjazne, bo ósme uczy, a nie tylko krytykuje. Dużo ludzi boi się tutaj przyjść, bo każdy wie, że otrzyma profesjonalną opinię, a nie każdy ma odwagę się z tym zmierzyć.

Uważasz, że śpiewam pod dyktando? Oj, Macieju, na ludziach to Ty się nie znasz... Każdy tutaj wie, że uwielbiam poezję Leona, nigdy się z tym nie kryłam, z resztą nie tylko ja. Szkoda, że Ty nie widzisz tego piękna i atakujesz na oślep, zamiast zwyczajnie się uczyć... od Mistrzów, bo oni naprawdę uczą, pomagają na każdym kroku. Dlaczego tego nie widzisz?
Maciek.J pisze: uważaj żebyś w drodze powrotnej
nie wpadła do tej przepaści
bo odwrotu może nie być.
Macieju, ja się nawet nie zbliżam do tej przepaści, z moimi wierszami o to trudno. Jednak w przeciwieństwie do Ciebie mam tego świadomość.

Pozdrawiam.elka.

Maciek.J

#17 Post autor: Maciek.J » 21 sie 2016, 11:36

A ja się nie wstydzę , bo rymem pisze się o wiele trudniej niż wierszem białym.
Coobus rzeczywiście pisze pięknie -jak znajdziesz chwilę przeczytaj jego komentarze jako rozmowę ze mną.
Jest profesjonalistą pod każdym względem .

Inne portale ? też byłem na niejednym , przeczytaj mój obszerny post (http://www.osme-pietro.pl/tradycyjne-fo ... 21957.html ) z 17 sierpnia 6:45
Masz rację ,że chcesz pisać dobrze i ,że huśtawka to nic dobrego ale ty właśnie tutaj na taką huśtawkę wpadłaś z karuzeli innych portali.
Poezja Leona nie jest mi bliska i mam do tego prawo. Uważam, że go przeceniasz.
Albo nie masz dostatecznej skali porównawczej.
Znam poetów, którzy piszą naprawdę fantastyczne teksty
ale tu się nie pojawią. Dlaczego ? :myśli:
Bo nie każda opinia jest wiarygodna, zazdrość ludzka nie ma granic tak jak podłość i chamstwo.
Czasem idzie jedno i drugie w parze.
Dobrze,że tu admini i moderatorzy czuwają nad poziomem kultury.
To chyba jest najważniejsze. :)
Dlatego pisz co ci w duszy gra. Nawet do rymu jeśli potrafisz
i bądż sobą. ;)
Oceniający twoje wiersze też mogą się mylić -tylko Bóg jest nieomylny. :ok:

z pozdrowieniami
Maciek

elka

#18 Post autor: elka » 21 sie 2016, 11:55

Maciek.J pisze:A ja się nie wstydzę , bo rymem pisze się o wiele trudniej niż wierszem białym.
Pisać prosto rymem, to ja potrafię i to jeszcze jak, ale pisać pięknie rymem, to sztuka. Ponieważ nie zbliżam się do sztuki, zachwycam się sztuką innych, w tym Leona. Coobus, Leon, piszą podobnie, nie wiem więc, dlaczego zachwycasz się jednym, ujmując drugiemu.[ pewnie Leo, napisał Ci konkretnie, co trzeba poprawić, co jest do kitu i to Ci się nie spodobało]
Maciek.J pisze: nie każda opinia jest wiarygodna, zazdrość ludzka nie ma granic tak jak podłość i chamstwo.
Czasem idzie jedno i drugie w parze.
Tutaj nie ma zazdrości i chamstwa, jak na innych portalach. Wyluzuj więc drogi Macieju i zamiast atakować, ciesz się po prostu, że możesz tu być, poznawać fajnych ludzi, wymieniać poglądy itd.
Zapamiętaj, że tu nikt nie jest Twoim wrogiem i nawet jeżeli coś tam zmienimy Ci w wierszu, poprawimy - doceń to, może podziękuj, przecież to tak niewiele, a cieszy.

Miłej niedzieli, Maćku. Ciesz się pięknym dniem, każdą chwilą. Nie psuj tego, zrzędzeniem.

Masz tu :kofe:

Awatar użytkownika
Mchuszmer

#19 Post autor: Mchuszmer » 21 sie 2016, 12:56

Witaj Leonie, ja chyba po raz pierwszy odzywam się u Ciebie, jednak czytałem nieraz. Bardzo dobry rymowany kawałek, bezbłędny rytm i równie wpadające w ucho rymy na równym poziomie, jak od linijki - ale o tym już się pewnie naczytałeś :-).
Lubię poczytać takie nieprzekombinowane, a emocjonalne treści. I widzieć, że ktoś czerpie i ze starego, i z nowego - gdzieś na granicy współczesności, choć ze sporą dawką staroświeckiego uroku. Ładna klamra utworu.
Jest bezpretensjonalnie i w wyważonym klimacie; jedynie 14. wers lekko mi zgrzyta nadmierną egzaltacją, w odrobinę zbyt archaicznym wobec całości stylu.
W ostatnim wersie trzeciej strofy przytrafił się brak ogonka w ą - "bładzić".

Pozdrawiam :kofe:
mchusz, mchusz.

Awatar użytkownika
Leon Gutner
Moderator
Kontakt:

#20 Post autor: Leon Gutner » 21 sie 2016, 22:25

Z ciekawością przeczytałem dyskusję El i Maćka.
Kochani odbiór wierszy to sprawa indywidualna i nie ma o co kopii kruszyć . Dziękuję wam obojgu za bezcenne dla Leona zdania i uwagi.
Dziękuję również mchu - który się odezwał opinią do Leona .

Leon tak pisze - nie inaczej . Czasami trafi się ziarno egzaltacji , czasami lepszy wiersz lub gorszy - podobnie jak strofa . Nie mam nic na swoje usprawiedliwienie oprócz tego że pisanie wierszy rymowanych to dla Leona od lat wielka przyjemność . To miłe jeśli ktoś lubi czytać to co Leo tam sobie wypisuje .

Z największym podziękowaniem i uszanowaniem wszystkim .

Ukłony L.G. :)
" Każdy dzień to takie małe życie "

leongutner@osme-pietro.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „TRADYCYJNE FORMY RYMOWANE”