Za siedmioma frazami

Proza w pigułce, drabble.

Moderatorzy: skaranie boskie, Gorgiasz

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
eka
Moderator

Za siedmioma frazami

#1 Post autor: eka » 09 paź 2016, 20:10

Absurdalność sytuacji tyła jak obwód pomidorów pod sierpniowym słońcem. Świat liter, naiwny potworek z pogranicza bajki i horroru, obiecywał niewiadomoco i więcej.
- Do du.. . Jeśli dobrze usłyszał narrator, chyba właśnie tak jasno ujęte, totalne zwątpienie, wypowiedziało cicho dziewczę. Monitor w ramach dyskretnego zalewu pewutek i emotek próbował podnieść ciśnienie stygnącej panience, ale temperatura w niej i na niej nikła niczym woda w zamarzającej przerębli. Krionetowa bynajmniej sztuczka, biologiczny mózg zdecydowanie nie chciał fantomów, omamów i całego tego wirtualnego gówna, atakującego ostatnio nawet jego sny. Sny – parki dendrytowej odnowy - zainfekowane literowymi wirusami kręciły się podskrętnie, ale od czegóż niepodrażniana ciągiem czarnych wyrazów logika szarej masy, spoczywającej w łóżku pod słońcem, pięknie wschodzącym w oknie teraz - o szóstej zero jeden.
Tak, pani. Tak, ale jak? Aha.
Dziewczę, boso i tylko w prześwitującej koszulince od spania, podeszło do drewnianego blatu starego biurka, kiedyś tam odziedziczonego po dziadku-teściu. Wyrwała dwa kabelki z leżącego na nim potworka, który podstępnie udawał zbawiciela od trosk wszelakich. Podniosła dziadygę na wysokość podniesionych rąk i z uśmiechem, bez cienia furii, ale energicznie, cisnęła nim w białą ścianę pokoju od strony południowej. Dla pewności, odbitego od pokaleczonej gładzi i zdychającego na parkiecie, dobiła siedmioma rozbudowanymi, bardzo dupnymi wulgaryzami języka zza krat.
I żyć poczęła.

Awatar użytkownika
Gorgiasz
Moderator

Re: Za siedmioma frazami

#2 Post autor: Gorgiasz » 09 paź 2016, 20:34

cisnęła nim w białą ścianę pokoju od strony południowej.
To nie jest zły pomysł. Tylko od południowej mam regał i przeszkloną biblioteczkę, ale od północnej...hm, obrazy wiszą, trochę szkoda, zdjąć trzeba... już... ściana taka żółta trochę, a nie biała, ale może to nie zrobi różnicy, no nie wiem, ale przemalowywać mi się nie chce, aha, kabelki mówisz że są... ano są, dwa, zgadza się... wyrwać... bardzo proszę... i cisnąć. No to spróbu

Awatar użytkownika
Lucile
Moderator

#3 Post autor: Lucile » 10 paź 2016, 12:05

Bardzo lubię takie słowami frazowanie, Ewo, :ok: a kolce dendrytyczne znakomicie pobudziły moją wyobraźnię.
eka pisze:Absurdalność sytuacji tyła jak obwód pomidorów pod sierpniowym słońcem.
Świetne :bravo:
eka pisze:Dla pewności, odbitego od pokaleczonej gładzi i zdychającego na parkiecie, dobiła siedmioma rozbudowanymi, bardzo dupnymi wulgaryzami języka zza krat.
I żyć poczęła.
Wolna i nieuzależniona. A mówili, że nie ma odtrutki :cha:

Miłego tygodnia wraz z pozdrowieniami od
Lu
Non quivis, qui vestem gestat tigridis, audax

lucile@osme-pietro.pl

Gajka

#4 Post autor: Gajka » 10 paź 2016, 22:26

Hm... cóż powiedzieć - świetnie napisałaś :ok: :rosa:

Awatar użytkownika
eka
Moderator

#5 Post autor: eka » 13 paź 2016, 20:24

Gorgiasz pisze:No to spróbu
: ) Kupiłam kolejny laptop pod koniec sierpnia, więc nie namawiam Ciebie do 1. os. lp.
Lucile pisze:kolce dendrytyczne znakomicie pobudziły moją wyobraźnię.
: ) nieskromnie przyznam, że mi też.
Gajka pisze:Hm... cóż powiedzieć
Sądziłam, że ten twór nie będzie miał, ze względów wiadomych, żadnych komentarzy, serio.

------------------
Bardzo Wam dziękuję.
:kofe:

Awatar użytkownika
EdwardSkwarcan

#6 Post autor: EdwardSkwarcan » 03 sty 2017, 16:22

Ciekawe toto jest i przy okazji można poznać temperament Autorki heh :)
Teraz Ewo latające talerze, bo to damska specjalność, no mogą być doniczki z niedopieszczonymi kaktusami.
Fajny kawałek, bo trzeba się skupiać i nie można się zanudzić jak przy Nad Niemnem.
:bravo:

Awatar użytkownika
Alicja Jonasz

#7 Post autor: Alicja Jonasz » 03 sty 2017, 19:37

Myślę, że kiedyś to zrobię...
Alicja Jonasz

"A kiedy przyjdzie także po mnie
Zegarmistrz światła purpurowy
By mi zabełtać błękit w głowie
To będę jasny i gotowy"
Tadeusz Woźniak

Awatar użytkownika
eka
Moderator

#8 Post autor: eka » 04 sty 2017, 18:30

Ed, nie myl autora z bohaterem :jez:
Dzięki za wpis.

------------------
Alicja Jonasz pisze:Myślę, że kiedyś to zrobię...
Wtedy rozkręcę akcję strajkową przedszkolaków, wyjdą z transparentem: Pani Alicja do klawiatury!
I nie tylko dzieciaki będą protestować.
:)

elka

#9 Post autor: elka » 04 sty 2017, 22:03

Może kiedyś nauczę się pisać, tak pięknie jak Ty... albo chociaż zbliżyć do oryginału, mając tekst na wyciągnięcie ręki, oczywiście, dzięki kabelkom, które mocno trzymają się komputera.

Wielkie :bravo:

Pozdrawiam.elka. :)

Awatar użytkownika
nie

#10 Post autor: nie » 06 sty 2017, 17:15

Dobry język, styl, metafory - pod tym względem to udany eksperyment.
Gorzej fabularnie - żadnych tricków, związania albo warstwowej relacji elementów utworu.
Mamy tu tylko fragment psychiki i w konsekwencji rozwalenie komputera, ale nieźle opisane.

Warto przeczytać.
Okres ważności moich postów kończy się w momencie ich opublikowania.

ODPOWIEDZ

Wróć do „OKRUCHY PROZATORSKIE”