Filiżanki

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Henryk VIII

Re: Filiżanki

#11 Post autor: Henryk VIII » 09 lut 2017, 22:49

Witaj,
od razu powiem, że podoba mi się tekst. Jerzy ładnie wspomina o milczeniu, owszem, ale równolegle podług mnie są tu i pewne podskórne echa dialogu.
Piszesz:" twoja serwetka
i poproszę dialog

czy jeszcze cukru? " --- są iskry komunikacji ( dialog na poziomie podświadomości to też dialog :) )

I piszesz: " wstajeny obrót " --- czy Poeta chciał wstawić "wstajemy", ale mu ujadło?
:kofe:
h8

Awatar użytkownika
Mchuszmer

#12 Post autor: Mchuszmer » 09 lut 2017, 23:03

Witaj:-)
Henryk VIII pisze:czy Poeta chciał wstawić "wstajemy", ale mu ujadło?
Nie, Henryku, to nie literówka (porównaj z obrót siadany), to taka głupawka dla podkreślenia groteski, a choreograficznie - mechanicznej płynności wyuczonych ruchów :-D.
Ale dzięki za spostrzegawczość, hehe - zawsze przy publikacji zastanawiam się, czy ktoś to wyłapie (wiadomo, często czytamy globalnie).

Ciekawa uwaga, a w końcu forma niemówienia też im coś mówi (a pytanie o cukier to już ironia), poza tym niestety najwyraźniej i tak wiedzą, w co grają.
Pozdrawiam :-)
Ostatnio zmieniony 09 lut 2017, 23:31 przez Mchuszmer, łącznie zmieniany 1 raz.
mchusz, mchusz.

Awatar użytkownika
alchemik

#13 Post autor: alchemik » 09 lut 2017, 23:07

Ja wyłapałem, ale znając Cię potraktowałem jako neologizm oznaczający sztywność pewną.
* * * * * * * * *
Jak być mądrym.. .?
Ukrywać swoją głupotę!

G.B. Shaw
Lub okazywać ją w niewielkich dawkach, kiedy się tego po tobie spodziewają.
J.E.S.

* * * * * * * * *
alchemik@osme-pietro.pl

Awatar użytkownika
Mchuszmer

#14 Post autor: Mchuszmer » 09 lut 2017, 23:27

Ależ wiem, znam Twojego niucha, w tym interpretacyjnego, zresztą pamiętam, że to już wieki temu wyłapywałeś:-).
mchusz, mchusz.

Awatar użytkownika
Lucile
Moderator

#15 Post autor: Lucile » 09 lut 2017, 23:52

O Twoich "Filiżankach" powiedziano wiele, dobrze i słusznie.
To może tylko moje pierwsze skojarzenie z tytułem - od razu przepraszam, że tak niewiele ma wspólnego z wierszem.
"Filiżanki" - w Sali Zielonej Collegium Maius znajduje się wielka, rzeźbiona, przepastna szafa po rodzinie Chłapowskich, a w niej... prawdziwe porcelanowe skarby, wśród nich filiżanki. A wszystkie piękne z wielkich i znanych europejskich manufaktur: saskich, angielskich, francuskich, rosyjskich i polskich. Bywało, że ostrożnie, z pietyzmem, w białych, bawełnianych rękawiczkach brałam je w dłonie i kontemplując ich piękno myślałam o ludziach, którzy ich używali. Niejedna historia przychodziła mi do głowy. Jeżeli znana była ich proweniencja, to mogłam powiązać ze znanymi, historycznymi postaciami, np.ulubiona filiżanka naszego ostatniego króla - Stanisława Augusta Poniatowskiego, czy Augusta III, a także znanych polskich arystokratek. Gdybym mogła wysłuchać ich opowieści!

Mam tylko nadzieję, że nie masz mi za złe, iż w taką stronę poprowadził mnie Twój wiersz

Pozdrawiam
L.
Non quivis, qui vestem gestat tigridis, audax

lucile@osme-pietro.pl

witka

#16 Post autor: witka » 10 lut 2017, 1:04

Wracam i wracam do tego wiersza. Nie usprawiedliwiam się z Nabokova. Jeżeli już, lepsza Maszeńka.
Jak to czasem fajnie wczytywać się mniej bezdurno, trochę z ludzką zazdrością tej cierpliwości, kultury pisarskiej z jaką prowadziesz tekst.
Odbierz błysk z mojej łysiny, bo jestem bez szlafmycy.
Własnie odnalazłem swój tekst o milczeniu, no może nie jest ze mną do końca najgorzej, ale krótko.

pływaki

dryfujemy na ostatnich
skrawkach ech bosych stóp

milczymy żeby
nie odpaść od słów

przepraszam za autoreklamę
Nie bój się snów, dzielić się tobą nie będę. - Eka

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#17 Post autor: Gloinnen » 10 lut 2017, 12:17

Wiersz zwraca uwagę na rytualizację naszego życia. Ona pozwala nam przetrwać, uporządkować chaos, zamknąć myśli, emocje, popędy, impulsy w określonych sekwencjach różnych akceptowalnych społecznie zachowań, umownych sekwencji. A jednak, jeśli zaczniemy te zachowania analizować, rozbierać na poszczególne elementy (gesty, dźwięki, itp.), ta dysharmonia do nas powraca, niepokoi i drażni. Stąd potrzeba zwrócenia uwagi (poetycko) na coś, co "wylewa się" z ciasnej przestrzeni konwenansu, jak herbata ze szklanki.

Pozdrawiam,
:rosa:

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Awatar użytkownika
eka
Moderator

#18 Post autor: eka » 15 lut 2017, 20:17

Mchuszmer pisze:więc suną spodki wlewowprawowlewo
staramy się nadążyć by zasłonić plamy
resztę zakryję rękawem ty wygładzisz obrus
z pewnością zgramy się jak zwykle
bez jednego słowa
Mat dla obojga, dobrze pamiętam Filiżanki : )
Szanowni Przedmówcy dopili do dna, więc tylko (bez słowa) ten powyższy fragment zdejmę z szachownicy relacji.
:kofe:

Gruszka

#19 Post autor: Gruszka » 15 lut 2017, 20:25

Tak zbudowany obraz i klimat, że magnetyzuje. Każe wejść w scenerię, usłyszeć dzwoniące łyżeczki.
W tych konwenansach mi osobiście czyta się porozumienie - jednak. Takie bez słów zgranie.

Bardzo sie podoba.

Awatar użytkownika
Mchuszmer

#20 Post autor: Mchuszmer » 19 lut 2017, 16:05

Lucile, no pewnie, nic, tylko się kajać za komentarz! :cha:
Ależ pisz, dla mnie zawsze warto Cię poczytać, dziękuję za piękny wpis i podzielenie się tym - zresztą, autorowi sprawia przyjemność, że wiersz przywołał takie skojarzenia. We mnie użytkowe drobiazgi z dawnych czasów też pobudzają wyobraźnię.
Serdeczności

Witko, oj tam - autoreklama, po prostu korespondują. Btw, "przepraszam za autoreklamę" mogłoby być puentą :-D. Wiesz - nie mówię dlatego, że tekst pokazany pod moim w gościach - ale przyznam Ci się, że jak nie do końca po drodze mi z Twoim pisaniem, tak ta miniatura mi się podoba :-)
No, dziękuje za te słowa.

Gloinnen, to przyjemność czytać Twoje komentarze, pięknie i mądrze tę myśl wyłożyłaś; tak zapewne jest. Dziękuję :-)

Ewa, heh, wiem, Ty bardzo dużo pamiętasz :-). Co strasznie cieszy - jesteś takim ocalałym archiwum :-).
Ha, ja sam najwolę ten fragment. No, to do dna :kofe:

Gruszko, miło mi gościć! Tak, cieszy mnie, że można i tak czytać (a i tak w przypadku mata jest też zrozumienie niezrozumienia, również zbawienne, heh). Dzięki, pozdrawiam :-)
Ostatnio zmieniony 19 lut 2017, 16:35 przez Mchuszmer, łącznie zmieniany 1 raz.
mchusz, mchusz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”