Duszo.

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Mchuszmer

Re: Duszo.

#11 Post autor: Mchuszmer » 21 lut 2017, 18:38

Cześć, Juzes :-)
Duchowa jedność, zapewne kochanków, może też i fizyczna przy tym? Bliskość, współodczuwanie i pewność, że czuje się tak samo i drugi człowiek rozumie bez słów; można też powiedzieć, że podmiot jakby kochał siebie poprzez tę drugą osobę i na odwrót. Ewentualnie można zobaczyć też ciążę (dwa życia, jedno ciało).

Aczkolwiek jest to opisane dosłownie i w nadmiarze słów, dość męczącym.
Bo jeśli chodzi o sam wiersz - wybacz, ale powiem szczerze, moim zdaniem nie jest za dobrze i potrzeba dużo treningu, by unikać pewnych pułapek. Warto sobie zadać pytanie, skąd się wzięła np. duża ilość zaimków, które Tobie wydają się istotne. Po prostu tekst generuje je, bo powtarza kilka razy właściwie to samo, jakby w braku zdecydowania się, jakie sformułowanie wybrać - np. czy to z duszą w pierwszym wersie, czy to z duchami w wersie ósmym (bo przecież znaczenie jest podobne, tak jak w przypadku wersów 3. i 4.). A powielanie znuży czytelnika, zwłaszcza, gdy składnia jest podobna, monotonna.
"po prostu" też nie służy, odstaje stylem.

I zapis, zobacz - wkradło się kilka spacji przed przecinkami, poza tym wielokropek ma trzy kropki, nie cztery. Może to i drobiazgi, jednak oczy przyklejają się do nich i to rzutuje na całość wrażeń.

Nie podam swojej wersji, bo autor wie najlepiej, co jest dla niego najistotniejsze, a tu zmiany byłby drastyczne.
Bo myślę, że na pewno jest tu pomysł i materiał na jakąś miniaturkę, jak już sugerowano - ponieważ nie widzę na tyle treści, by zajmowała tak dużo wersów, a miniatury kondensują, wzmacniają przekaz. Cóż, czytaj innych i kombinuj, jeśli oczywiście uważasz, że warto - to Twój wiersz, ja tylko podaję swoje wrażenia czytelnicze, a Ty zrobisz z nimi, co uważasz.

No, myślę, że do ciekawszych należą wers drugi
i dwa ostatnie, na których coś krótkiego można byłoby zbudować.

Pozdrawiam :kofe:
Ostatnio zmieniony 21 lut 2017, 18:59 przez Mchuszmer, łącznie zmieniany 2 razy.
mchusz, mchusz.

elka

#12 Post autor: elka » 21 lut 2017, 18:48

Dla mnie, początek wiersza odnosi się do cudu w Kanie Galilejskiej, to wtedy Jezus połączył się z ludźmi swoją miłością. Chciał, żeby zobaczyli w Nim Syna Boga, który razem z nimi cierpi, czuje, co oni czują.
JuzesBenea pisze:Jeżeli ty mnie widzisz ja widzę ciebie.
Jeżeli widzisz jego dostrzegasz nas dwoje.
Jeżeli widzisz Boga, dostrzegasz w człowieku również duszę.

Tak to sobie pięknie odczytałam, pomogła mi w tym - dusza.

Pozdrawiam.elka.

Krzysztof

#13 Post autor: Krzysztof » 21 lut 2017, 18:56

To nie ma nic wspólnego z poezją, to nawet nie jest wierszem, jest słabo

JuzesBenea

#14 Post autor: JuzesBenea » 21 lut 2017, 19:01

Fajnie i myślę, że trafnie.

Dodano -- 21 lut 2017, 19:09 --

a, może obrazek, powiedzcie czy ładny...

Isa.

Awatar użytkownika
EdwardSkwarcan

#15 Post autor: EdwardSkwarcan » 21 lut 2017, 19:19

Przeczytaj regulamin, bo masz cztery pozycje z 20.02
:)

Awatar użytkownika
em_

#16 Post autor: em_ » 22 lut 2017, 14:37

Mogłoby z tego być coś pięknego...
Tekst ma potencjał, ale za dużo w nim powiedziałeś, nie zostawiłeś czytelnikowi miejsca na zastanowienie,
a szkoda...
Pozdrawiam
you weren't much of a muse
but then I weren't much of a poet
— N. Cave

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”