Maleńki świecie

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Gajka

Re: Maleńki świecie

#21 Post autor: Gajka » 22 lut 2017, 13:29

Wiersz daje ogromne pole do interpretacji, wiele znaczeń można wkomponować w treść i to jest jego siła.
Pięknie Ekuś :) :rosa:

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
eka
Moderator

#22 Post autor: eka » 22 lut 2017, 15:55

Dzięki, Gaja : )

Awatar użytkownika
Mchuszmer

#23 Post autor: Mchuszmer » 24 lut 2017, 10:55

Są utwory, przy których lubię się pokręcić jakiś czas po cichu, ale czytam, czytam.
Tu kobieco :-) I: współczesność jaką lubię ;-). Elegancko, a emocjonalnie, w środkach umiar, delikatne stąpanie. Nienachalny rym wewnętrzny w 5. wersie.
Wypracowane, ale dusza nie amputowana, ba,
rozbraja ta czułość podmiotu (nawet albo zwłaszcza dwuznaczność w puencie); i postawa, jak czuję smutek wyrównująca pogodzeniem z koleją rzeczy i skupieniem na tym, co dane, nieegoistycznie widząc piękno adresata nawet w perspektywie "pryśnięcia" efemerycznej banieczki.
Fakt, może być o dziecku (dla mnie poza wersem 1. także w dwóch ostatnich, no i śpiew w 5.), ale i o innej relacji,
która wykluwa się, wciąga, niepokoi perspektywą przeminięcia, świadomością, że może nigdy nie przenikniemy w pełni uczuć drugiej osoby - żar, a może żart, a jednak piękna wiara, że zimno równo się podzieli. Ale wszystko w końcu wymyka się pojęciu, jednak nie samym rozumieniem człowiek żyje
i tak jest w przypadku tego tekstu, że zupełnie nie przeszkadza mi, że mogę nie rozumieć (czyt. nie mieć wiary, że rozumiem jak autor).
Po prostu dzięki za ten ujmujący liryk, Ewa :-)
mchusz, mchusz.

Awatar użytkownika
eka
Moderator

#24 Post autor: eka » 24 lut 2017, 18:14

Faktycznie, interpretować można odmiennie i to biorąc pod uwagę całość, a nie wybrane fragmenty.
: ) trojako w sumie.
----------------------------
Dzięki, Mchuszu. Zamysł autorski tyczy relacji. Więc masz rację.
:kofe:

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”