rzeczywistość pięknym barwnym
zamyśleniem/
Jak najbardziej jestem na tak dla wiersza

Wasza Wysokość,Henryk VIII pisze:Zastanawiam się, którego mistrza ( nie czytawszy komentów, w których , możliwe, iż to jest wyjaśnione) , wywołałaś na użytek eterycznego wiersza
Nie ma czego wybaczać, wysoko cenię sobie szczerość (i zgadzam się, że jest również wyrazem szacunku – nie tylko do interlokutora, ale i swoich własnych przekonań), więc mogę tylko podziękować, że zechciałeś przekazać mi swoje odczucia i opinię. Jestem otwarta, nie małostkowa i nie mam zamiaru „strzelić focha”, tylko spokojnie przeanalizować „rafy”, o które się potknęłam i wyciągnąć wnioski na przyszłość.Mchuszmer pisze:Jednak wybacz, Lucile, chcąc być szczerym, a mowa o szczerości z szacunku, nie widzę w samym tekście poezji, odbieram go owszem jako szkic, ale w sensie planu pisania wiersza, ogólny opis tego, co dopiero można byłoby przekazać w sposób liryczny, kiedy zadziała alchemia słowa; obecnie widzę ogólne pojęcia, pojemne określenia zastępujące impresję twórcy, choć sprawnie rozpisane w wersach.
Mchuszmer pisze:Jednak nie przeczę, że rekwizyty odsyłają do wartościowych rzeczy i służą pozytywnemu i mądremu przesłaniu; smakując sztukę dawnych epok nieraz można znaleźć choć odrobinę prostolinijności, spokoju i czasu, których nam często brakuje.
Poza tym chwalę sobie sam pomysł na liryk.
kto?co?postać,postacieLucile pisze:...
... kobiece postaci
..
spoglądają
lczerwosz pisze:Lucile pisze:
...
... kobiece postaci
..
spoglądają
kto?co?postać,postacie
kogo?czego?postaci
otóż to, Leszku... otóż to...Mchuszmer pisze:Leszku, to nie jest takie jednoznaczne, już w kilku miejscach, w tym poradni PWN czytałem, że obie formy są poprawne, a można przytoczyć jeszcze: http://www.gazetawroclawska.pl/artykul/ ... ,id,t.html. "postaci. Te ostatnie są ciągle zgodne z normą". Co prawda to logiczne, że w mianowniku l. mn. postacie są bezpieczniejsze, nie wprowadzą w błąd (uwzględniając ile zadań już nałożono na odmianę postaci), ale w wierszu do głosu dochodzą różne nieścisłe względy:-). Tutaj zapewne estetyka, brzmienie i może nawet fakt, że postaci są formą starszą, czyli w harmonii z treścią.