Smakosz
- Ania Ostrowska
Smakosz
Człowiek rodzi się co rano.
W olśnieniu lub szarości, która pełznie
niczym kundys kąsający po łydkach.
Jestem upstrzona w zaprzeszłe jak patchwork.
Tu i tam tęczowy, gdzie woń oczeretów
a boćki przysiadły przed lotem. Więcej
ściemniały i zdarty od składania liter
w słowa bez głosu. Znowu nie dzisiaj
przydam mu się na chłody. Ani nie odurzę.
Już patrzy, czy inna rozsypuje mak.
- Masz dobre serce – rzucił mi,
oblizując palce.
Dodano -- 06 maja 2017, 9:37 --
to stary wiersz, poprawiony po uwagach, które dostałam, a za które jeszcze raz bardzo dziękuję
W olśnieniu lub szarości, która pełznie
niczym kundys kąsający po łydkach.
Jestem upstrzona w zaprzeszłe jak patchwork.
w słowa bez głosu. Znowu nie dzisiaj
- Masz dobre serce – rzucił mi,
oblizując palce.
Dodano -- 06 maja 2017, 9:37 --
to stary wiersz, poprawiony po uwagach, które dostałam, a za które jeszcze raz bardzo dziękuję
-
Re: Smakosz
Dobry Aniu.
Znam, nie będę powielał komentarzy.
Znam, nie będę powielał komentarzy.
Nie bój się snów, dzielić się tobą nie będę. - Eka
- tetu
Nie do końca przebijam się przez ten tekst. Jest tu dużo ciekawych obrazków, które prowadzą mnie w różne miejsca np boćki, oczerety, kundys. Z jednej strony wyłania mi się obraz spokojnego, wyciszonego miejsca, może przez woń oczeretów i boćki niegotowe (przysiadłe) do lotu, a z drugiej nie daje mi spokoju "kąsający" kundys. Dwa pierwsze wersy rodzą niepewność.
Od tego momentu:
Jest tu dużo fajnych rzeczy, ale nie wszystkie potrafię połączyć, pozdrawiam.
Olśnienie kojarzy mi się z dobrym nastrojem, nastawieniem na coś fajnego, pozytywnego. Szarość natomiast jest przytłaczająca, nużąca, depresyjna. To jakby ze skrajności w skrajność.Ania Ostrowska pisze: Człowiek rodzi się co rano.
W olśnieniu lub szarości
brzmi jakby peelka wspomnieniami wracała do jakichś w miejsc w swojej głowie. Coś rozpamiętywała. Tu zaś, coś mi się zagmatwało i nie potrafię się skupić:Ania Ostrowska pisze:Jestem upstrzona w zaprzeszłe
ale kto?Ania Ostrowska pisze: Więcej
Od tego momentu:
wyczuwam jakąś niezdrową relację. Czyżby peelka nie dopuszczała do siebie myśli o czymś co już skończone?Ania Ostrowska pisze:Znowu nie dzisiaj
Jest tu dużo fajnych rzeczy, ale nie wszystkie potrafię połączyć, pozdrawiam.
- eka
- Moderator
Pamiętam ten wiersz i kiepsko interpretację, która raczej nie była zbieżna z Twoim pomysłem, no tak się nie robi, Aniu, czytającym ; )
Nie mam żadnych uwag, co do techniki, obrazowania, podoba mi się rytm... jest więcej niż dobrze.
Ciekawe spostrzeżenie w prologu. Rodzimy się inni każdego poranka, bo nigdy żadna chwila nie jest identyczna. A zatem i my w niej się zmieniamy. Że szczególnie odmienieni jesteśmy po nocy? Może sny wyjątkowo silnie modyfikują naszą konstrukcję psychiczną, Przebudzenie to przecież zawsze konkretny początek świadomości.
Może dobre sny pozwalają ranek witać w olśnieniu, a złe omotać szarością. To ciekawe. Jakaś pierwsza pozytywna myśl nas roziskrza, a negatywna gasi kolory, czy jednak decydującą rolę ma niekoordynowana naszą świadomością nocna aktywność uwolnionego mózgu?
Podmiot w drugiej zwrotce nie wyjaśnia, bo przybliża w patchworkowej metaforze swoje - ja, bywa że tęczowe, pozytywne, ale częściej ciemniejące. Od szarości porannej? Kolejne wersy winą za ciemne miejsce w patchworku obciążają pisanie wierszy.
Przeszłość jest w peelce, upstrzenie to rzeczownik o nieciekawej konotacji.
Smutne wczoraj, które pojawia się w lirycznym akcie, wywołuje emocjonalny chłód.
I wtedy już nie można przydać się temu panu, ogrzać jego chłód ani porwać sobą.
Finał zaskakuje, bo mimo chłodu, przeszłości, no i tej innej, rozsypującej dla niego odurzający mak - bohater jednak metaforycznie konsumuje serce pani patchworkowej.
Jej dobroć, wrażliwość jest 'smaczna', jest dla niego smakowitym kąskiem.
Nie ma jednak w wierszu żadnego świadectwa, że potrafi się po oblizaniu palców zrewanżować.

Nie mam żadnych uwag, co do techniki, obrazowania, podoba mi się rytm... jest więcej niż dobrze.
Ciekawe spostrzeżenie w prologu. Rodzimy się inni każdego poranka, bo nigdy żadna chwila nie jest identyczna. A zatem i my w niej się zmieniamy. Że szczególnie odmienieni jesteśmy po nocy? Może sny wyjątkowo silnie modyfikują naszą konstrukcję psychiczną, Przebudzenie to przecież zawsze konkretny początek świadomości.
Może dobre sny pozwalają ranek witać w olśnieniu, a złe omotać szarością. To ciekawe. Jakaś pierwsza pozytywna myśl nas roziskrza, a negatywna gasi kolory, czy jednak decydującą rolę ma niekoordynowana naszą świadomością nocna aktywność uwolnionego mózgu?
Podmiot w drugiej zwrotce nie wyjaśnia, bo przybliża w patchworkowej metaforze swoje - ja, bywa że tęczowe, pozytywne, ale częściej ciemniejące. Od szarości porannej? Kolejne wersy winą za ciemne miejsce w patchworku obciążają pisanie wierszy.
Przeszłość jest w peelce, upstrzenie to rzeczownik o nieciekawej konotacji.
Smutne wczoraj, które pojawia się w lirycznym akcie, wywołuje emocjonalny chłód.
I wtedy już nie można przydać się temu panu, ogrzać jego chłód ani porwać sobą.
Finał zaskakuje, bo mimo chłodu, przeszłości, no i tej innej, rozsypującej dla niego odurzający mak - bohater jednak metaforycznie konsumuje serce pani patchworkowej.
Jej dobroć, wrażliwość jest 'smaczna', jest dla niego smakowitym kąskiem.
Nie ma jednak w wierszu żadnego świadectwa, że potrafi się po oblizaniu palców zrewanżować.

Takie sa wspomnienia, raz piekne, tęczowe z bockami, a raz ściemniałe...Ania Ostrowska pisze:Jestem upstrzona w zaprzeszłe jak patchwork.
w słowa bez głosu.
Bardzo dobry tekst...

- Ania Ostrowska
tetu, eka, Ava, najpiękniej jak potrafię, dziękuję Wam za pochylenie się nad tekstem.
tetu, Twoje wątpliwości są uzasadnione i przekonują mnie, że mimo iż wiersz się już swoje odleżał i został nieco poprawiony, nadal potrzebuje większej przejrzystości. Mam nadzieję, że komentarz eki co nieco rozjaśnił. Ja sama nie potrafiłabym chyba zrobić tego lepiej. Wielkie dzięki!

tetu, Twoje wątpliwości są uzasadnione i przekonują mnie, że mimo iż wiersz się już swoje odleżał i został nieco poprawiony, nadal potrzebuje większej przejrzystości. Mam nadzieję, że komentarz eki co nieco rozjaśnił. Ja sama nie potrafiłabym chyba zrobić tego lepiej. Wielkie dzięki!
Czytam drugi raz. Wspaniały wiersz. Taki jak dla mnie.
Pointa rzuca na kolana. Ten chłód i bezpardonowa szczerość... Świat jest pełen "biorców", ułomnych, pozbawionych umiejętności współodczuwania i dawania, choćby tylko w zamian.
I gorycz dla nas, gorycz...
Doskonale to pokazałaś.
Pointa rzuca na kolana. Ten chłód i bezpardonowa szczerość... Świat jest pełen "biorców", ułomnych, pozbawionych umiejętności współodczuwania i dawania, choćby tylko w zamian.
Doskonale to pokazałaś.

- Ania Ostrowska
w samo sedno. Bardzo dziękuję za te słowa, StelloStella pisze: Świat jest pełen "biorców", ułomnych, pozbawionych umiejętności współodczuwania i dawania, choćby tylko w zamian.

- eka
- Moderator
Oczekiwanie wzajemności, 'rewanżu' jest po trosze egoizmem dawcy.