Mamona

Miejsce na ostrą satyrę, utwory prześmiewcze i Wasze rozmaite wygłupy. W granicach przyzwoitości.

Moderatorzy: skaranie boskie, Leon Gutner

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
MarkTom

Mamona

#1 Post autor: MarkTom » 14 mar 2012, 12:31

Wersja czysto robocza zapraszam i proszę fachowców od stylistyki o pomoc

Legły w gruzach piedestały
co chwalebnych wyróżniały
Dziś koronę blagier nosi
Prawdę, honor -kłamstwo kosi.

Najmniej ważne dziś sumienie
najważniejsze wzbogacenie
Kosztem chorych, kosztem dzieci
nabić kiesę jakoś leci.

Człowieczeństwo - głupia cecha
dziś to wie już nawet klecha
Kto ma honor i sumienie
zawsze puste ma kieszenie.

To mamona rządzi światem
kto jest prawy, nie jest bratem
Dziś uczciwość, inne cnoty
to oznaka jest głupoty.

Złodziej kłamie i nie wzdycha
prawość więdnie, pada, zdycha
Padła prawda i nadzieja
nastał w Polsce czas złodzieja

Co jest wspólne, było nasze
zagarneli dziś Judasze
Bronił kraj swój - patriota
broni dzisiaj - jest idiota

Kiedyś nasze dziś nie moje
choć toczyłem kiedyś boje
O swój tyłek zadbać wolę
a co wspólne to chromole.

W jedną stronę grabią grabki
to wiedziały nasze babki
Mądry Polak jest po szkodzie?
nie ulegne takiej modzie!

Po cóż dbać o wspólne mienie
lepiej napchać swe kieszenie
Kto tematu dziś nie kupi
Ten jest chory, albo głupi.

Dziś mamona rządzi światem
kto uczciwy nie jest bratem
Więc się kradnie, co się uda
takie w Polsce mamy cuda.

huknąłem w stół czekam na nożyce :myśli:
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma,
lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada,
lecz przez to czym dzieli się z innymi!

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

Re: Mamona

#2 Post autor: skaranie boskie » 15 mar 2012, 21:29

MarkTom pisze:huknąłem w stół czekam na nożyce
Ja raczej z pozycji stołu - ała... ;)

A z treścią się nie zgadzam.
Dawne czasy, do których próbujesz porównać "dzisiaj", znamy tylko z opowieści pisanych "ku pokrzepieniu serc". W powieściach historycznych wszyscy byli ideałami, tylko ci drudzy to szubrawcy i pomioty szatańskie. Niestety, w prawdziwym życiu zawsze byli dobrzy i "dobrzejsi", równi i równiejsi itp. A wszelkiej maści posiadacze - od feudalnego suwerena po kapitalistyczną hienę - zawsze mieli, mają i będą mieli w dupie, czyją krzywdą się dorabiają. Zawsze byli złodzieje a ich wykryta ilość była odwrotnie proporcjonalna do wartości ich łupu. Dlatego uważam, że wierszyk, choć zabawny, niesłusznie wspomniane dawne czasy gloryfikuje.

Pozdrawiam :) :beer: :beer: :beer:
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.

skaranieboskie@osme-pietro.pl

MarkTom

#3 Post autor: MarkTom » 15 mar 2012, 22:28

skaranie boskie pisze:
MarkTom pisze:huknąłem w stół czekam na nożyce
Ja raczej z pozycji stołu - ała... ;)

A z treścią się nie zgadzam.
Dawne czasy, do których próbujesz porównać "dzisiaj", znamy tylko z opowieści pisanych "ku pokrzepieniu serc". W powieściach historycznych wszyscy byli ideałami, tylko ci drudzy to szubrawcy i pomioty szatańskie. Niestety, w prawdziwym życiu zawsze byli dobrzy i "dobrzejsi", równi i równiejsi itp. A wszelkiej maści posiadacze - od feudalnego suwerena po kapitalistyczną hienę - zawsze mieli, mają i będą mieli w dupie, czyją krzywdą się dorabiają. Zawsze byli złodzieje a ich wykryta ilość była odwrotnie proporcjonalna do wartości ich łupu. Dlatego uważam, że wierszyk, choć zabawny, niesłusznie wspomniane dawne czasy gloryfikuje.

Pozdrawiam :) :beer: :beer: :beer:
Drogi Skaranku spróbowałem być może nieudolnie jak już wspomniałem wcześniej daleko mi do ideału w sztuce pisania.
Nie było moim zamiarem gloryfikować poprzedni ustrój zgadzam się z Tobą iż zawsze jest tak żeby byli bogaci muszą być biedni.
To dla mnie oczywiste.Wiersz nie jest manifestem zgorzkniałego dziadka który tęskni za ustrojem, którego wcale nie popierałem, ani dziś nie popieram.Widzisz nasz puntk widzenia zależny jest często od punktu siedzenia i to nie aluzja w Twoją stronę.Nie wiem jak poparte jest to co piszesz autopsją, bo jam mam porównanie niekoniecznie na podręcznikach historycznych.W tamtych złych czasach też kradli i oszukiwali ale eskalcja przekrętów zepchnięcie ludzi na krawędź ubóstwa nie była tak widoczna jak dziś.Nie istnieją teraz żadne wartości po trupach do celu.Pewien człowiek powiedział mi kiedyś że jesteśmy już do tego stopnia ogołoceni że jak sąsiad złamie nogę to nam się lepiej chodzi.Temat rzeka nie będę upolityczniał portalu może podsumuję tak kiedyś ciężko było
spotkać na swej drodze człowieka dziś to już niemożliwe ( a jeśli już to napewno nie bezinteresownego )
Gloinnen pisze: Człowiek przestał już być traktowany jak człowiek, tyle jest wart, ile ktoś zdecyduje się za niego zapłacić. Rzeczywistość jest zupełnie odczłowieczona, żyjemy w jakimś hybrydowym świecie bez ideałów. Wprowadzając kontekst polityczny - wywalczyliśmy swego czasu zagładę dla siebie, mam na myśli przede wszystkim właśnie to odarcie tysięcy istnień z godności.
A z mediów oczywiście dowiadujemy się, jacy jesteśmy "uszczęśliwieni", jak myślimy, co musimy itd. Czy zawsze walka o wolność będzie jedynie wyborem rodzaju zniewolenia?
Glo. doskonale ujęła w słowa jak jest dzisiaj.To co było kiedyś wartością, ideałem dziś jest przebrzmiałą formą frazesem bycie tak poprostu człowiekiem dla wielu mało znaczy lub nic mamonka i interes.Mamy wolność? chyba tylko słowa, reszta to tylko inny rodzaj zniewolenia.Nie jestem ideologistą dla mnie nieważne są kolory ani ustroje człowiek jest ważny.Mam wrażenie iż bycie nim jest najważniejsze.

Wiesz Skaranku ja mam już z górki, a że nie jestem egoistą to myślę sobie jak daleko moi potomkowie są skłonni wyzbyć się człowieczeństwa by przeżyc :(
Kiedyś było trudno żyć ci którzy chcieli mieć lepiej brali czerwone legitymacje. Dziś by przeżyć trzeba się odczłowieczyć natychmiast, albo ginąć. :myśli:

Kiedyś dla wielu staliśmy na skraju przepaści dziś dla zbyt wielu zrobiliśmy poważny krok naprzód :(

Awatar użytkownika
skaranie boskie
Administrator

#4 Post autor: skaranie boskie » 16 mar 2012, 18:45

MarkTom pisze:Kiedyś dla wielu staliśmy na skraju przepaści dziś dla zbyt wielu zrobiliśmy poważny krok naprzód
Akurat ten dowcip funkcjonował w minionej epoce i wtedy był śmieszny...
Jednak nie czasy utopijnego socjalizmu miałem na myśli pisząc swoją ripostę na treść wiersza. Raczej chodziło mi o ogólny przekrój historii ludzkości - czas, w którym większość przedstawicieli gatunku homo sapiens, była (i nadal jest) częściami zamiennymi machiny, która zwie się wyzysk i jest własnością bardzo wąskiej grupy wyspecjalizowanych w powolnym, bądź szybkim zabijaniu cwaniaków.
Polityki do wypowiedzi nie mieszałem. ;)
:beer: :beer: :beer:
Kloszard to nie zawód...
To pasja, styl życia, realizacja marzeń z dzieciństwa.

skaranieboskie@osme-pietro.pl

MarkTom

#5 Post autor: MarkTom » 26 paź 2012, 22:13

skaranie boskie pisze:Polityki do wypowiedzi nie mieszałem.
Manipulatorzy to najlepsi politycy na jedno wychodzi :(

ODPOWIEDZ

Wróć do „RADOSNA TWÓRCZOŚĆ”