erogotyk

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Miladora
Re: erogotyk

#11 Post autor: Miladora » 04 kwie 2012, 16:10

Hipcio - witraży było bardziej obrazowe. :)
Poza tym "rozet i rąk" może trochę drażnić aliteracją. Jak już, to lepsze chyba "rozet i dłoni" - skoro masz i tak "ramiona". ;)

A teraz zmykam... :vino:
Zawsze tkwi we mnie coś,
co nie przestaje się uśmiechać.

(Romain Gary - Obietnica poranka)

Withkacy

#12 Post autor: Withkacy » 04 kwie 2012, 21:27

zaintrygowałeś mnie

Awatar użytkownika
anastazja

#13 Post autor: anastazja » 04 kwie 2012, 22:38

Wszystko powiedziane, poprawione, czytam więc w gotycko-erotycznym nastroju. :ok:
A ludzie tłoczą się wokół poety i mówią mu: zaśpiewaj znowu, a to znaczy: niech nowe cierpienia umęczą twą duszę."
(S. Kierkegaard, "Albo,albo"

Awatar użytkownika
ks-hp

#14 Post autor: ks-hp » 04 kwie 2012, 23:00

Dzięki wszystkim wielkie. Mila, wróciłem do witraży i kandelabra ;)

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#15 Post autor: Gloinnen » 11 kwie 2012, 1:58

Mnie się też dość podoba, choć już czytałam wcześniej coś podobnego u Ciebie i myślę, że starczy tego dobrego. Raz, drugi - w porządku, ale potem zaczyna się łażenie po tym samym, wydeptanym już szlaku. Jak zobaczę jeszcze u kogoś, a zwłaszcza u Ciebie podejmowanie tych samych klimatów (a'la Beksiński i Bagiński) to pogonię na cztery wiatry!
Może niezłym rozwiązaniem byłoby połączenie tych opartych na podobnym obrazowaniu tekstów w cykl, co pozwoli wyeksploatować temat, rozwinąć, wydrążyć i zamknąć raz na jutro?
Żartuję sobie lekko, ale jednak stoję na stanowisku, że raz wykorzystanego pomysłu nie warto już powielać.

Jedna uwaga (może nie do końca słuszna, ale tak mi się nasunęło):
ks-hp pisze:łuków, żeber.
To już zaczyna się robić wtórne.

Do wyklętych we współczesnych wierszach słów należą m. in. "powieki" (że takie oklepane i banalne), ja do tej listy dopisuję niniejszym "żebra", na które coraz częściej natrafiam w poezji i chyba stwierdzę, że lepiej również ich unikać. Tym bardziej, że zazwyczaj pojawiają się właśnie w kontekstach "konstrukcyjno-budowlanych" - no więc mówię stop - to już się opatrzyło - a zatem ZAPOMNIEĆ!

Pozdrawiam,
:kwiat:

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Awatar użytkownika
ks-hp

#16 Post autor: ks-hp » 11 kwie 2012, 11:52

Mam nadzieję, że to nie z mojej winy żebra zostały wyeksploatowane ;) Tutaj starałem się połączyć architekturę z anatomią, pewnie już więcej się nie zdarzy (czytając swoje ostatnie wiersze, zwróciłem uwagę, że za bardzo przyczepiłem się do żeber).
Teksty, które dodawałem ostatnimi razy, pochodzą z jednego cyklu, ale wciąż zastanawiam się nad jego właściwą nazwą. Nasuwa mi się na myśl cytat z wiersza Sylvii Plath - "Żona dozorcy ZOO" - albo coś zupełnie własnego. Niemniej jednak nie należy się spieszyć, cykl na razie nie wychodzi poza drzwi Piętra. :)

Dzięki za wizytę, pozdrawiam!

Alek Osiński

#17 Post autor: Alek Osiński » 11 kwie 2012, 23:54

Gloinnen pisze:Do wyklętych we współczesnych wierszach słów należą m. in. "powieki" (że takie oklepane i banalne), ja do tej listy dopisuję niniejszym "żebra", na które coraz częściej natrafiam w poezji i chyba stwierdzę, że lepiej również ich unikać. Tym bardziej, że zazwyczaj pojawiają się właśnie w kontekstach "konstrukcyjno-budowlanych" - no więc mówię stop - to już się opatrzyło - a zatem ZAPOMNIEĆ!
Matko Bosko...mam nadzieję, że to żarcik, bo jeśli potraktować poważnie...hm, mam nadzieję, że nie będziemy tworzyć
indeksu słów zakazanych, ani innych tego typu ortodoksji, bo nie tędy droga, zaraz do listy trzeba by dołączyć następne
części ludzkiego szkieletu i w ten sposób szybko byśmy zostali...bezkręgowcami :cha: Używać, używać, tak jak wszystko, ...byle z umiarem ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”