Martwy krzyk
-
Martwy krzyk
pomarszczona nagość
jakby czas rysował przemijanie
bezgłowi milczący ludzie
zaklęci w przestrzeni
trwają bezpowrotnie
ugłowieni bez rąk
wypaczone oczodoły
przenikają nicość
a wokół
majestatyczna aura
wyobraźnia krzyczy
milionem skojarzeń
tylko ludzkie źrenice
ciągle gładzą
rudoszarą powłokę
06.04.2012
jakby czas rysował przemijanie
bezgłowi milczący ludzie
zaklęci w przestrzeni
trwają bezpowrotnie
ugłowieni bez rąk
wypaczone oczodoły
przenikają nicość
a wokół
majestatyczna aura
wyobraźnia krzyczy
milionem skojarzeń
tylko ludzkie źrenice
ciągle gładzą
rudoszarą powłokę
06.04.2012
- Miladora
Smutnawy ten obraz, Gajeczko.
Czas rysujący przemijanie - to prawda.
Małe uwagi:
- bezgłowi/ugłowieni - czy te obrazy nie kłócą się ze sobą?
- wypaczone oczodoły - a gdybyś tak dała "wypatrzone oczodoły"?
Trochę dużo podobnych brzmieniowo słów - "przemijanie/przestrzeni/bezpowrotnie/ugłowieni/przenikają/nicość/wyobraźnia/skojarzeń/źrenice.
Spokojnych Świąt

Małe uwagi:

Trochę dużo podobnych brzmieniowo słów - "przemijanie/przestrzeni/bezpowrotnie/ugłowieni/przenikają/nicość/wyobraźnia/skojarzeń/źrenice.
Spokojnych Świąt

Zawsze tkwi we mnie coś,
co nie przestaje się uśmiechać.
(Romain Gary - Obietnica poranka)
-
Re: Martwy krzyk
Idealnie dla mnie wiersz.
Temat mi niezwykle bliski, opisałem się o przemijaniu trochę i takiej statyczności ludzi, jeśli można to tak nazwać.
choć i z drugiej strony pewien pęd, polowanie, dwie strony medalu i obie do d...
Dobrze, że tytuł znów mnie przyciągnął (wyszukuje takich właśnie z czymś niepokojącym w tytule, taka strategia).
Bardzo obrazowo jak dla mnie napisane. Nie wiem, czy dlatego, że czuje to bardzo mocno(przekaz) czy rzeczywiście obrazowo, w każdym razie widzę każdy wers jak kadr z filmu przed sobą.
Temat mi niezwykle bliski, opisałem się o przemijaniu trochę i takiej statyczności ludzi, jeśli można to tak nazwać.
choć i z drugiej strony pewien pęd, polowanie, dwie strony medalu i obie do d...
Dobrze, że tytuł znów mnie przyciągnął (wyszukuje takich właśnie z czymś niepokojącym w tytule, taka strategia).
Bardzo obrazowo jak dla mnie napisane. Nie wiem, czy dlatego, że czuje to bardzo mocno(przekaz) czy rzeczywiście obrazowo, w każdym razie widzę każdy wers jak kadr z filmu przed sobą.
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."
W. Broniewski - "Mannlicher"
-
MiladorkoMiladora pisze:Smutnawy ten obraz, Gajeczko.
Małe uwagi:
Spokojnych Świąt![]()

bezgłowi/ugłowieni.... absolutnie jest ok ...tak jak chciałam "Ugłowione " to tytuł dzieła M.Abakanowicz ..a bezgłowi... to też dotyczy twórczości tej rzeźbiarki. Tak wypaczone a nie wypatrzone ..tu też nie ma błędu wystarczy zobaczyć rzeźby. Przemijanie ,przestrzeń, nicość, skojarzenia to wszystko zamierzone Miladorko ... czy efekt końcowy jest taki jak oczekiwałam nie wiem, ale bardzo się starałam

Dziękuję Miladorko

Również życzę spokojnych ,radosnych i wesołego jajeczka

Dodano -- 06 kwie 2012, 15:51 --
Sede Vacante bardzo dziękujęSede Vacante pisze:Idealnie dla mnie wiersz.

Starałam się w sposob czytelny przekazać to co czuję, przemijanie to temat rzeka

Dzięki

-
"ugłowieni bez rąk
wypaczone oczodoły"
kompletne dno

wypaczone oczodoły"

kompletne dno

-
O Roguckim tez mówią, że grafoman, a jego teksty można spokojnie zinterpretować 

"Nie głaskało mnie życie po głowie,
-
perfidny krasnal pisze:"ugłowieni bez rąk
wypaczone oczodoły"![]()
kompletne dno
Obejrzyj rzeźbę Abakanowicz "Ugłowione "

Za komentarz pięknie dziękuję

- Miladora
No to teraz już wszystko rozumiem. 
Przyznam, że nie skojarzyłam odpowiednio wiersza.
Co do "wypaczonych", to nie błąd. Inaczej po prostu wyobraziłam sobie te oczodoły.
Dobrego, Gajeczko.

Przyznam, że nie skojarzyłam odpowiednio wiersza.
Co do "wypaczonych", to nie błąd. Inaczej po prostu wyobraziłam sobie te oczodoły.
Dobrego, Gajeczko.

Zawsze tkwi we mnie coś,
- Gloinnen
- Administrator
Przy okazji tego wiersza powiem kilka słów na temat ekfraz...
"Martwy krzyk" akurat jest jednym z udanych wierszy. To znaczy - ujmę to inaczej - zdradza pewien potencjał Autorki. Lubię teksty interdyscyplinarne, nawiązujące do innych dzieł sztuki (obrazów, rzeźb, utworów muzycznych), będące kontynuacją zawartej w nich idei, odpowiedzią na jakieś wcześniej postawione pytanie, podjęciem dialogu z obcą wrażliwością. Nie zawsze wychodzi to dobrze. Najczęściej ograniczamy się jedynie do opisania wrażeń, a nie do nawiązania rozmowy z drugim artystą i jego dziełem. U Ciebie jeszcze tego dialogu nie ma, ale usiłujesz już wyjść poza własne odczucia i zrozumieć cudzy przekaz, dotrzeć do jego sedna. Jeśli będziesz dalej próbować, może kiedyś złapiesz ten kontakt i odważnie wypowiesz się w swoim imieniu na zadany temat. W każdym razie - warto iść tą poetycką drogą - choć to oczywiście jedna z wielu...
Pozdrawiam,

Glo.
"Martwy krzyk" akurat jest jednym z udanych wierszy. To znaczy - ujmę to inaczej - zdradza pewien potencjał Autorki. Lubię teksty interdyscyplinarne, nawiązujące do innych dzieł sztuki (obrazów, rzeźb, utworów muzycznych), będące kontynuacją zawartej w nich idei, odpowiedzią na jakieś wcześniej postawione pytanie, podjęciem dialogu z obcą wrażliwością. Nie zawsze wychodzi to dobrze. Najczęściej ograniczamy się jedynie do opisania wrażeń, a nie do nawiązania rozmowy z drugim artystą i jego dziełem. U Ciebie jeszcze tego dialogu nie ma, ale usiłujesz już wyjść poza własne odczucia i zrozumieć cudzy przekaz, dotrzeć do jego sedna. Jeśli będziesz dalej próbować, może kiedyś złapiesz ten kontakt i odważnie wypowiesz się w swoim imieniu na zadany temat. W każdym razie - warto iść tą poetycką drogą - choć to oczywiście jedna z wielu...
Pozdrawiam,

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą
/B. Zadura