ona jedna przeżyła

Moderatorzy: Gloinnen, eka

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

Re: ona jedna przeżyła

#31 Post autor: Gloinnen » 12 kwie 2012, 20:29

Aldona Latosik pisze:Nigdy u Was nie dojdę do super komentatora
Nie ma u nas czegoś takiego jak super komentator. Są jedynie Autorzy i czytelnicy. Każdy u nas bywa - na zmianę - jednym i drugim. Uprawnieni do publikacji i komentowania są wszyscy. Jedyne, czego wymagamy od użytkowników, to zdroworozsądkowe podejście i dystans do twórczości własnej i innych.

Natomiast nie interesują nas komentarze na innych portalach. Każdy ma przecież swoje zdanie i nie o to chodzi, aby powielać cudze oceny, tylko aby szczerze prezentować własne opinie. Jakie by nie były, nie możemy nikomu zabronić krytyki, o ile nie jest ona personalnym, obraźliwym atakiem napisanym w złej wierze. Takich się na razie nigdzie nie doszukałam pod Twoimi tekstami.

Nasze forum ma pomóc Autorom w rozwijaniu talentu, wspierać ich w pracy nad warsztatem, pozwolić im na poznanie i rzetelną ocenę własnych możliwości. Siłą rzeczy więc nie jest to wystawa dyplomów i laurek. Każdy tutaj liczy się z tym, że jego twórczość nie musi budzić absolutnego podziwu i dotyczy to także wierszy osób z portalowego "świecznika".

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Aldona Latosik

#32 Post autor: Aldona Latosik » 13 kwie 2012, 11:39

Piszcie co chcecie i jak uważacie, a ja robię swoje i po swojemu :myśli: Jeśli jestem taka denna, to mnie wylejcie :crach:

płakała nie będę :(( :no:

Zauważyłam, że sobie nawzajem wazelinujecie, chociaż czasami są to wiersze, które nic nie wnoszą.

Są na tym portalu osoby, które wiedzą, że właśnie ten wiersz był wyróżniony, ale pewnie mają przed Wami obawy, boją się Wam przeciwstawić :(

pozdrawiam :kwiat:

Awatar użytkownika
Miladora

#33 Post autor: Miladora » 13 kwie 2012, 12:36

Te które Wy krytykujecie, zostały przez inne portale uznane i znajdują się w kilku Antologiach. :cha:
Przepraszam, Aldonko, ale czy ktoś to kupuje?
Aldona Latosik pisze:Piszcie co chcecie i jak uważacie, a ja robię swoje i po swojemu :myśli: Jeśli jestem taka denna, to mnie wylejcie :crach:
Nikogo nie "wylewamy".
Ale lawina Twoich ostatnich komentarzy typu "Pozdrawiam" i "Nie będę oceniać, bo stwierdzono, że nie umiem pisać" zaczyna przekraczać pewne granice dobrego wychowania i zakrawa na kpiny.
Nie wiem, czy w ogóle czytasz to, co ostatnio napisaliśmy Ci w komentarzach, ale wygląda na to, że albo nie, albo w ogóle nic nie wzięłaś sobie do serca.
Szkoda.
Mam pytanie w związku z tym:
Dlaczego, skoro na innych portalach jesteś uznaną Gwiazdą Polskiej Poezji, zaszczycasz nasze niskie i nastawione na niszczenie geniuszy progi?
Jak widać z Twojego postępowania, nie pasuje Ci edukacyjny profil ósmego piętra i nie pasują konstruktywne komentarze.
Więc dlaczego nie wracasz tam, gdzie jesteś wynoszona pod niebiosy?
Przemyśl, proszę.

Dobrego dnia :rosa:
Zawsze tkwi we mnie coś,
co nie przestaje się uśmiechać.

(Romain Gary - Obietnica poranka)

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#34 Post autor: Gloinnen » 13 kwie 2012, 13:07

Aldona Latosik pisze:Jeśli jestem taka denna, to mnie wylejcie
Muszę niestety Cię zmartwić, ale nikogo nie wylewamy za to, że pisze, naszym zdaniem, słabe wiersze. Chociaż zapewne byłoby to Ci bardzo na rękę, jako uwieńczenie Twojej spiskowej teorii dziejów, wedle której wszyscy tutaj się na Ciebie uwzięli. Przykro mi niezmiernie, ale nie damy Ci okazji do odgrywania roli ofiary, skrzywdzonej przez podłych portalowych krytykantów.
Natomiast - wybacz - ale możesz podpaść w inny sposób. Bardzo nie na miejscu są Twoje demonstracyjne wpisy, które zamieszczasz pod wierszami innych użytkowników, pomimo upomnień moderatorów i administracji oraz próśb o powstrzymanie się od spamowania. Niewiele osiągniesz takim zachowaniem, jedynie chyba tylko to, że ludzie przestaną Cię traktować poważnie.
Aldona Latosik pisze:Są na tym portalu osoby, które wiedzą, że właśnie ten wiersz był wyróżniony, ale pewnie mają przed Wami obawy, boją się Wam przeciwstawić
Jeżeli są na tym portalu takie osoby, mam szczerą nadzieję, że nie zawahają się tu i teraz napisać, iż utwór, o którym dyskutujemy, "wspaniałym wierszem jest" i basta. Obiecuję, że za karę nie będziemy gryźć... ;)

Najwyżej pożremy w całości. :be:

W mojej ocenie, zamiast przerzucać odpowiedzialność na innych i uprawiać hucpę, powinnaś poważnie zastanowić się, czego naprawdę oczekujesz, publikując swoją twórczość na forach. Masz prawo wybrać sobie takie miejsce w sieci, które Twoje oczekiwania w pełni zaspokoi.

Gloinnen.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

Aldona Latosik

#35 Post autor: Aldona Latosik » 13 kwie 2012, 18:16

Przeczytałam i przyjęłam do wiadomości :)

Moje pozdrowienia nie są żadną demnstracją, ale jeśli twierdzicie, że źle piszę, to jakie mam prawo oceniać innych i dawać wskazówki, sama ich nie znając :(

Pozdrawiam tylko z uwagi na to, żeby było wiadomo, że stronę odwiedziłam i wiersz przeczytałam. Widać i tutaj się nie rozumiemy :crach:

Pomimo, że jestem osobą bardzo, ale to bardzo dorosłą i staram się nie przywiązywać uwagi do komentarzy, czasami bardzo niemiłych, to jednak trochę boli :(

Miladora napisała, że uważam się za gwiazdę polskiej poezji. Protestuję, bo za nikogo takiego się nie uważam, ale wiersze, które ukazały się w Antologiach, były wybrane nie przez jedną osobę a przez jury składające się z 3-ch poetów profesjonalnych, a na tym portalu, komentarzami zostały wdeptane w ziemię.

Jeszcze nadmienię, że ostatnio brałam udział w 2-ch konkursach, gdzie zdobyłam I i III miejsce.

To tyle wyjaśnień z mojej strony*)

pozdrawiam :rosa: :vino:

Awatar użytkownika
P.A.R.

#36 Post autor: P.A.R. » 13 kwie 2012, 18:51

gdyby głupota mogła latać
byłabyś gołębicą

Aldono

uściski

Awatar użytkownika
Miladora

#37 Post autor: Miladora » 13 kwie 2012, 20:12

Aldona Latosik pisze:Miladora napisała, że uważam się za gwiazdę polskiej poezji.
Prostuję:
Miladora pisze:skoro na innych portalach jesteś uznaną Gwiazdą Polskiej Poezji,
Dobrze jest czytać ze zrozumieniem, Aldonko. ;)
Aldona Latosik pisze:wiersze, które ukazały się w Antologiach, były wybrane nie przez jedną osobę a przez jury składające się z 3-ch poetów profesjonalnych, a na tym portalu, komentarzami zostały wdeptane w ziemię.
Po pierwsze śmiem wątpić, czy byli to profesjonaliści, skoro wiersze, które tu umieszczasz, ocenili tak wysoko pomimo ich licznych błędów. W takim układzie wolę nie myśleć, jak wyglądały wiersze odrzucone.
Po drugie - nikt nie wdeptuje tutaj Twoich wierszy w ziemię.
Jeżeli nie zdajesz sobie sprawy, na czym polega konstruktywna krytyka i mylisz ją z prymitywną chęcią "wdeptywania w ziemię" cudzych utworów, to naprawdę wszelka dalsza dyskusja mija się z celem.
Aldona Latosik pisze:Jeszcze nadmienię, że ostatnio brałam udział w 2-ch konkursach, gdzie zdobyłam I i III miejsce.
Aldonko - błędnie pojmujesz pewne rzeczy. My oceniamy publikowane przez Ciebie wiersze, a nie Twoje dokonania pozaportalowe. Zwycięstwo w konkursie nie jest poza tym żadnym miernikiem podnoszącym wartość tego, co nam prezentujesz.
Skoro więc poddajesz naszej ocenie wiersze niedopracowane i z licznymi błędami, nie możesz liczyć na to, że wpadniemy w zachwyt, przymykając oczy na ich słabą jakość.
Aldona Latosik pisze:Moje pozdrowienia nie są żadną demnstracją, ale jeśli twierdzicie, że źle piszę, to jakie mam prawo oceniać innych i dawać wskazówki, sama ich nie znając
Nie znasz, bo nie zamierzasz się ich nauczyć. Poza tym wiele razy otrzymywałaś ode mnie dokładne wyjaśnienia, co, gdzie, jak i dlaczego poprawiać. W dodatku z sensownymi sugestiami zmian.
Częściowo z nich korzystałaś, gdy chodziło o drobiazgi, ale resztę, typu pracy nad rytmem i logiką, puszczałaś mimo uszu.
Wyjaśnialiśmy wielokrotnie, że komentarz nie musi zawierać wskazówek. Może być jedynie wyrażeniem odczuć po przeczytaniu utworu.
Twoje "Pozdrawiam" jest zwykłą zmyłką i na dłuższą metę dość obraźliwe dla autora.
Dlatego chociażby, że na początku Twojego pobytu na Piętrze przyznałaś się w jednym z tematów, że gdy Ci się wiersz podoba, to piszesz: "Podoba mi się", a gdy się nie podoba, to zostawiasz jedynie: "Pozdrawiam".
Mam odszukać tę wypowiedź?

Myślę, że nadszedł czas, żebyś naprawdę zastanowiła się nad sobą.

Życzę powodzenia. :rosa:
Zawsze tkwi we mnie coś,
co nie przestaje się uśmiechać.

(Romain Gary - Obietnica poranka)

Sede Vacante

#38 Post autor: Sede Vacante » 13 kwie 2012, 20:25

Jeju, co za żenaaaaaada.
Żenada.
Nie chce mi się więcej pisać w tym temacie, czuję niesmak, jakbym połknął gumiaka.
Aha.
Chcę nadmienić, że jestem królem pisania.
W ogóle. Pisania. Całego.
Uznali to najwięksi. Serio.
Nie jestem niedowartościowany.

Uciekam stąd.
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."

W. Broniewski - "Mannlicher"

Awatar użytkownika
P.A.R.

#39 Post autor: P.A.R. » 13 kwie 2012, 20:46

Sede Vacante pisze:Aha.
Chcę nadmienić, że jestem królem pisania.
W ogóle. Pisania. Całego.
Uznali to najwięksi. Serio.
Nie jestem niedowartościowany.

Uciekam stąd.
taka autoironia to więcej niż skarb
garbem służę...

e_14scie

#40 Post autor: e_14scie » 13 kwie 2012, 20:47

Sede Vacante pisze:Uciekam stąd.
weź mnie ze sobą
Każdy świt jest prowokacją do nowych nadziei. Skreślić świty!

Stanisław Jerzy Lec

Zablokowany

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”