Dante pisze:Hm, widzę Sokratesie, że lubisz bronić swoich racji - to dobrze, ale publikując wiersz musisz się liczyć z tym, że on juz "żyje" bardziej życiem czytelników, niż Twoim. Ty wiesz, co chciałeś wyrazić, czytelnik musi się domyślać, a może mieć zupełnie odmienny od Twojego punkt widzenia, zas pewne mankamenty wiersza mogą mu to dodatkowo utrudnić
Treściowo Twój wiersz byłby znacznie ciekawszy, gdybyś nie usiłował go wtłoczyć w formę vilanelli, co w kilku miejscach odbiło się pewną sztucznością sformułowań, nadmiarem zaimków, a zatem osłabiło wymowę (a może w pewnych miejscach zmieniło) treści.
To oczywiście moje zdanie po przeczytaniu wiersza, a Twoje wyjaśnienia chyba jeszcze bardziej zagmatwały sprawę,
Aha, małe sprostowanie rymy dokładne, to wcale nie to samo, co gramatyczne, gdyż te ostatnie polegają przede wszystkim (choć nie tylko) na identycznosci końcówek odmian (np.czasowników)
np. do mojego
ula,wpadła g..a
kula jest rymem dokładnym, a z pewnością nie gramatycznym

Źle to wyraziłem, chodziło mi o coś w rodzaju dokładne (gramatyczne), gdzie cudzysłów wspomina także te drugie.
Co do tematu villanelli - zdecydowałem się na nią, ponieważ poprzez swoją budowę imituje schody. Jakby schodziło się strofami coraz niżej.
Lubię takie pozawerbalne przekazy, kiedy można przekazać coś więcej niż tylko słowami
i nawet swojego czasu "napisałem" haiku bez słów, które są w stanie zrozumieć mieszkańcy całego cywilizowanego świata.
Wstawię kiedyś do działu "ekstremalnie" i... postaram się nie komentować

Zaś villanella... jednak niektórzy ją odczytują prawidłowo. A jeśli zdarza się taki czytelnik choćby tylko na stu innych, to nie jest tak źle.
Jest to raczej kwestia odmiennej od typowych tematyki, jak i sposobu jej przekazu.
A tak na boku... czy ktoś pomyślał, że może w ten sposób testuję Forum?

Na ile jestem kompatybilny, choćby z częścią jego uczestników? Nie oszukuję się - nie da rady zmienić
ludzkich upodobań, więc ostatecznie albo pozostaje pisać jak wszyscy, albo szukać dalej swojego miejsca.
Zresztą, czy nie wszyscy oczekują tego samego od takich Miejsc?
Pozdrawiam.
Dodano -- 15 lis 2011, 13:36 --
e_14scie pisze:
Jeśli chodzi o wiersz, jak się domyślam Twojego autorstwa, napisany nie przeczę zręcznie, na bazie rymów i rekwizytów z mojego, to prośba, byś go usunął. Dlaczego, wiesz bo niedawno była identyczna sytuacja. Zamieścisz go osobno we właściwym terminie i do tego będziemy się ustosunkowywać. ok?
Owszem, teraz mogę go już usunąć

Był to rodzaj poetyckiego żartu i cieszę się, że sama od razu nie wpadłaś na to,
że jesteś Autorką tych rymów, choć swój wiersz z identycznymi umieściłaś na Forum raptem wczorajszym wieczorem.
Nie będę go też więcej tu wstawiał, w końcu rymy to tylko środek stylistyczny dla TEGO CO W ŚRODKU.
Pozdrawiam.