okno

Moderatorzy: eka, Leon Gutner

Wiadomość
Autor
Sokratex

Re: okno

#31 Post autor: Sokratex » 14 lis 2011, 23:11

NathirPasza pisze:
Arti pisze:Moda na sukces - odcinek 2654
...za chwilę mili Państwo dowiemy się czemu wyroby czekoladopodobne są lepsze od czekolady :crach: :hang:
Taaaaa... :kofe:
Taaa... ale prościutką sentencję samotność - atom stada musiałem Ci dopiero co tłumaczyć
i to na Twoją własną prośbę :)

Pozdrawiam.

NathirPasza

#32 Post autor: NathirPasza » 15 lis 2011, 8:59

Bo u mnie wyobraźnia działa wybiórczo. :jez:
Mieszkam w wysokiej wieży ona mnie obroni
Nie walczę już z nikim nie walczę już o nic
Palą się na stosie moje ideały
Jutro będę duży dzisiaj jestem mały

Sztywny Pal Azji - Wieża radości, wieża samotności

Sokratex

#33 Post autor: Sokratex » 15 lis 2011, 9:03

NathirPasza pisze:Bo u mnie wyobraźnia działa wybiórczo. :jez:
Raczej wtórnie :) Nawet ubieramy się w to co inni.

e_14scie

#34 Post autor: e_14scie » 15 lis 2011, 9:24

dochodzę do wniosku, że Twoje komentarze Sokratexie, powinny być zamieszczane jako utwór główny, a dopiero pod spodem wiersz, jako dodatek. Oczywiście nie każdy, ale w przewadze. :jez:
Każdy świt jest prowokacją do nowych nadziei. Skreślić świty!

Stanisław Jerzy Lec

Sokratex

#35 Post autor: Sokratex » 15 lis 2011, 9:44

e_14scie pisze:dochodzę do wniosku, że Twoje komentarze Sokratexie, powinny być zamieszczane jako utwór główny, a dopiero pod spodem wiersz, jako dodatek. Oczywiście nie każdy, ale w przewadze. :jez:
Nie mogę usunąć tego wiersza (zdaje się, że po jakimś czasie nie da rady), więc po prostu wytnę go z cytatu.
Ostatnio zmieniony 15 lis 2011, 13:38 przez Sokratex, łącznie zmieniany 2 razy.

e_14scie

#36 Post autor: e_14scie » 15 lis 2011, 12:39

Sokratex pisze:
e_14scie pisze:dochodzę do wniosku, że Twoje komentarze Sokratexie, powinny być zamieszczane jako utwór główny, a dopiero pod spodem wiersz, jako dodatek. Oczywiście nie każdy, ale w przewadze. :jez:
Natomiast ja dochodzę do wniosku, że zamiast silić się na rymy własne, lepiej pożyczać je od Mistrzów.
Tym chyba nie zarzucisz niczego , bo sama toczka w toczkę je dopiero co ułożyłaś :) :)
nie rozumiem, co ułożyłam :sorry: przed chwilą

czyj wiersz zamieściłeś?

Stanisław Jerzy Lec

Sokratex

#37 Post autor: Sokratex » 15 lis 2011, 12:45

e_14scie pisze: czyj wiersz zamieściłeś?
Hm, czyżby rymy też nie były Twoje? :)

http://www.osme-pietro.pl/wiersze-rymow ... -t483.html

Z drugiej strony ... co jak co ale rymy są chyba własnością ogólną? ;)
Ciekawy aspekt.

:rosa:

Awatar użytkownika
Dante

#38 Post autor: Dante » 15 lis 2011, 12:52

Hm, widzę Sokratesie, że lubisz bronić swoich racji - to dobrze, ale publikując wiersz musisz się liczyć z tym, że on juz "żyje" bardziej życiem czytelników, niż Twoim. Ty wiesz, co chciałeś wyrazić, czytelnik musi się domyślać, a może mieć zupełnie odmienny od Twojego punkt widzenia, zas pewne mankamenty wiersza mogą mu to dodatkowo utrudnić
Treściowo Twój wiersz byłby znacznie ciekawszy, gdybyś nie usiłował go wtłoczyć w formę vilanelli, co w kilku miejscach odbiło się pewną sztucznością sformułowań, nadmiarem zaimków, a zatem osłabiło wymowę (a może w pewnych miejscach zmieniło) treści.
To oczywiście moje zdanie po przeczytaniu wiersza, a Twoje wyjaśnienia chyba jeszcze bardziej zagmatwały sprawę,

Aha, małe sprostowanie rymy dokładne, to wcale nie to samo, co gramatyczne, gdyż te ostatnie polegają przede wszystkim (choć nie tylko) na identycznosci końcówek odmian (np.czasowników)

np. do mojego ula,wpadła g..a kula jest rymem dokładnym, a z pewnością nie gramatycznym :)
Co partaczowi zajmie trzy strony,
geniusz w trzech słowach pomieści,
dlatego wierszy moich jest mało,
lecz za to ileż w w nich treści
;-)

e_14scie

#39 Post autor: e_14scie » 15 lis 2011, 13:15

Sokratex pisze:
e_14scie pisze: czyj wiersz zamieściłeś?
Hm, czyżby rymy też nie były Twoje? :)

http://www.osme-pietro.pl/wiersze-rymow ... -t483.html

Z drugiej strony ... co jak co ale rymy są chyba własnością ogólną? ;)
Ciekawy aspekt.

:rosa:
zaczynam tracić energię na polemizowanie z Tobą, Drogi Sokratexie, a to już krok, do utraty cierpliwości. Niechaj Ci będzie, że jesteś stroną, która ma jedyną rację.
Jeśli chodzi o wiersz, jak się domyślam Twojego autorstwa, napisany nie przeczę zręcznie, na bazie rymów i rekwizytów z mojego, to prośba, byś go usunął. Dlaczego, wiesz bo niedawno była identyczna sytuacja. Zamieścisz go osobno we właściwym terminie i do tego będziemy się ustosunkowywać. ok?

Stanisław Jerzy Lec

Sokratex

#40 Post autor: Sokratex » 15 lis 2011, 13:31

Dante pisze:Hm, widzę Sokratesie, że lubisz bronić swoich racji - to dobrze, ale publikując wiersz musisz się liczyć z tym, że on juz "żyje" bardziej życiem czytelników, niż Twoim. Ty wiesz, co chciałeś wyrazić, czytelnik musi się domyślać, a może mieć zupełnie odmienny od Twojego punkt widzenia, zas pewne mankamenty wiersza mogą mu to dodatkowo utrudnić
Treściowo Twój wiersz byłby znacznie ciekawszy, gdybyś nie usiłował go wtłoczyć w formę vilanelli, co w kilku miejscach odbiło się pewną sztucznością sformułowań, nadmiarem zaimków, a zatem osłabiło wymowę (a może w pewnych miejscach zmieniło) treści.
To oczywiście moje zdanie po przeczytaniu wiersza, a Twoje wyjaśnienia chyba jeszcze bardziej zagmatwały sprawę,

Aha, małe sprostowanie rymy dokładne, to wcale nie to samo, co gramatyczne, gdyż te ostatnie polegają przede wszystkim (choć nie tylko) na identycznosci końcówek odmian (np.czasowników)

np. do mojego ula,wpadła g..a kula jest rymem dokładnym, a z pewnością nie gramatycznym :)
Źle to wyraziłem, chodziło mi o coś w rodzaju dokładne (gramatyczne), gdzie cudzysłów wspomina także te drugie.
Co do tematu villanelli - zdecydowałem się na nią, ponieważ poprzez swoją budowę imituje schody. Jakby schodziło się strofami coraz niżej.
Lubię takie pozawerbalne przekazy, kiedy można przekazać coś więcej niż tylko słowami
i nawet swojego czasu "napisałem" haiku bez słów, które są w stanie zrozumieć mieszkańcy całego cywilizowanego świata.
Wstawię kiedyś do działu "ekstremalnie" i... postaram się nie komentować ;)
Zaś villanella... jednak niektórzy ją odczytują prawidłowo. A jeśli zdarza się taki czytelnik choćby tylko na stu innych, to nie jest tak źle.
Jest to raczej kwestia odmiennej od typowych tematyki, jak i sposobu jej przekazu.

A tak na boku... czy ktoś pomyślał, że może w ten sposób testuję Forum? :)
Na ile jestem kompatybilny, choćby z częścią jego uczestników? Nie oszukuję się - nie da rady zmienić
ludzkich upodobań, więc ostatecznie albo pozostaje pisać jak wszyscy, albo szukać dalej swojego miejsca.
Zresztą, czy nie wszyscy oczekują tego samego od takich Miejsc?

Pozdrawiam.

Dodano -- 15 lis 2011, 13:36 --
e_14scie pisze: Jeśli chodzi o wiersz, jak się domyślam Twojego autorstwa, napisany nie przeczę zręcznie, na bazie rymów i rekwizytów z mojego, to prośba, byś go usunął. Dlaczego, wiesz bo niedawno była identyczna sytuacja. Zamieścisz go osobno we właściwym terminie i do tego będziemy się ustosunkowywać. ok?
Owszem, teraz mogę go już usunąć :) Był to rodzaj poetyckiego żartu i cieszę się, że sama od razu nie wpadłaś na to,
że jesteś Autorką tych rymów, choć swój wiersz z identycznymi umieściłaś na Forum raptem wczorajszym wieczorem.
Nie będę go też więcej tu wstawiał, w końcu rymy to tylko środek stylistyczny dla TEGO CO W ŚRODKU.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „TRADYCYJNE FORMY RYMOWANE”