- Co z ławką z serduszkiem dla rudej Moniki,
ją także schrupały korniki jak lata?
Gdzie tamta ławeczka, przedmebel logiki
na której leżały dziecięce zeszyty
od "Marzeń i Błędów" - świadectwo mych wahań;
co z ławką z serduszkiem dla rudej Moniki?
Czy pękła w niej noga, ostatni mój wytrych
do serca Bożego - jak wszystkie te lata,
gdzie tamta ławeczka, przedmebel logiki?
Gdy w niego nie wierzę, nim całkiem się wyśni
sprzed mojej Komunii - bez bzu i zegarka -
co z ławką z serduszkiem dla rudej Moniki?
Kto wspomni mnie teraz, gdy w koszul biel skryty
do pierwszej spowiedzi pobiegłem i wracam
na naszą ławeczkę, przedmebel logiki
- gdzie tamta dziewczynka, co mogłaby drzwi mi
do Nieba otworzyć bo serce widziała:
czerwone serduszko dla rudej Moniki
na starej ławeczce, przedmeblu logiki.
ławeczka
Moderatorzy: eka, Leon Gutner
-
ławeczka
-
Re: ławeczka
Wzruszająca villanella, Marku. Dobrze dobrana forma do takich marzeń-wspomnień-niedopomyśleń. Ale dlaczego ławeczka jest przedmeblem logiki? Opowiadaj.
-
Opowiadać? Kiedy mnie za to tępiąble pisze:Wzruszająca villanella, Marku. Dobrze dobrana forma do takich marzeń-wspomnień-niedopomyśleń. Ale dlaczego ławeczka jest przedmeblem logiki? Opowiadaj.

Wiedza, logika to takie mebelki, którymi coraz bardziej zagracamy głowę. Wreszcie sami nie możemy się w tym pomieścić.
Pamiętam z dzieciństwa " Przygody Tomka Sawyera", gdzie Twain znakomicie przedstawił chłopca, który znał na pamięć
tysiące wersetów z Biblii. Miał być wzorem pilnego ucznia dla urwisów rodzaju Tomek, czy Huck Finn.
Sam gubernator przyjechał zobaczyć, jak chłopiec recytuje te wersety, a ten... sfiksował.
Już nigdy nie odzyskał pełni władz umysłowych, jakby zapchał wiedzą głowę na amen.
Pozdrawiam.
Swietni Sokratexie rozegrales te vilanellę, no i co? nadal uważasz "ze wiesz, ze nic nie wiesz" ?
Gratulacje

Gratulacje

-
DziękujęGorzki Dziad pisze:Swietni Sokratexie rozegrales te vilanellę, no i co? nadal uważasz "ze wiesz, ze nic nie wiesz" ?![]()
Gratulacje

-
Chyba to wymysliłeś, bo ja nie pamiętam takiego miejsca w Sawyerze. Przecież Tomek nie nauczyl się niczego, choć o mało co nie został nagrodzony, bo skupił kolorowe karteczki od kumpli (jeszcze mu parkan pomalowali). Ale może to było w drugiej części p.t. Huck Finn, albo zmyślasz.Sokratex pisze:Opowiadać? Kiedy mnie za to tępią Ale dla Ciebie wszystko!ble pisze:Wzruszająca villanella, Marku. Dobrze dobrana forma do takich marzeń-wspomnień-niedopomyśleń. Ale dlaczego ławeczka jest przedmeblem logiki? Opowiadaj
Wiedza, logika to takie mebelki, którymi coraz bardziej zagracamy głowę. Wreszcie sami nie możemy się w tym pomieścić.
Pamiętam z dzieciństwa " Przygody Tomka Sawyera", gdzie Twain znakomicie przedstawił chłopca, który znał na pamięć
tysiące wersetów z Biblii. Miał być wzorem pilnego ucznia dla urwisów rodzaju Tomek, czy Huck Finn.
Sam gubernator przyjechał zobaczyć, jak chłopiec recytuje te wersety, a ten... sfiksował.
Już nigdy nie odzyskał pełni władz umysłowych, jakby zapchał wiedzą głowę na amen.
To, co napisałeś: Wiedza, logika to takie mebelki, którymi coraz bardziej zagracamy głowę. Wreszcie sami nie możemy się w tym pomieścić jest mi bliskie (ale może to zwykłe lenistwo?). Zdarzyło mi się nawet napisać pewien wiersz o słodkości niewiedzy
Wiedza jest nieznośna. Przywłaszcza sobie zbyt wiele,
ustawia rozsypane. A ja myślę – niech leży, niech się długo
ciągnie pasmo gór.
Ostatnio zmieniony 15 lis 2011, 20:20 przez ble, łącznie zmieniany 3 razy.
-
villanella
miałam chwilę zawahania, przy tym wersie
widzisz Sokratexik? Nie zawsze jak poprzednio

miałam chwilę zawahania, przy tym wersie
ale nie, jest dobrze, a nawet lepiej niż dobrze[...]co mogłaby drzwi mi
widzisz Sokratexik? Nie zawsze jak poprzednio

Każdy świt jest prowokacją do nowych nadziei. Skreślić świty!
Stanisław Jerzy Lec
e_14scie@osme-pietro.pl
Mysle "ble" (Bleblo?) ze Twoj tekst vilanelli (nierymowanej zdaje mi sie) powiniensie znalezc w osbonym wątku. Łatwiej byloby dyskutowac.
-
prośba ble, usuń wiersz z komentarza i zamieść jako oddzielny tekst
Każdy świt jest prowokacją do nowych nadziei. Skreślić świty!
Stanisław Jerzy Lec
e_14scie@osme-pietro.pl
Eścia ma rację, no i ona tu rządzie_14scie pisze:prośba ble, usuń wiersz z komentarza i zamieść jako oddzielny tekst