Leśmianowi (2)

Moderatorzy: eka, Leon Gutner

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
emelly

Leśmianowi (2)

#1 Post autor: emelly » 26 sie 2012, 1:06

Leśmianowi (2)

Przepadłam za rzekę -
i nie wiem, co za drzewo
swą korą mnie obrosło;

wiem tylko, że na równinie
trawy szumią, sikorka śpiewem
wezwała i boso

przykryłam się rzęsami,
maskując głębię oka;

i teraz z wysoka
sennie kołysze się łódka.
A w niej – ze smutkiem...
Ostatnio zmieniony 27 sie 2012, 13:52 przez emelly, łącznie zmieniany 1 raz.

Stepanian

Re: Leśmianowi (2)

#2 Post autor: Stepanian » 26 sie 2012, 10:37

emelly pisze:EDIT: W sumie chyba wiersz do wywalenia.
Wiersz na pewno nie do wywalenia. Wymyka się klasycznemu, sylabicznemu zapisowi. Jest arytmiczny, synkoptyczny, ale wnosi nastrój niepokoju, a może spokoju właśnie. Niesie coś ciekawego i świeżego. Nie wyrzucaj. Mnie się podoba. Zmieniłbym tylko archaiczny zaimek "swą", na coś równie świeżego jak reszta.

Awatar użytkownika
Ewa Włodek

#3 Post autor: Ewa Włodek » 26 sie 2012, 20:34

lubię Leśmiana...A w tym wierszu odnajduję nastrój, jakim bywają przesycone jego wiersze. U Ciebie - zamyślenie, niedopowiedzenie, peelka jest jakimś bytem, transmutujacym się w inny byt, znajduje się w jakiejś rzeczywistości, ale jakby ta rzeczywistość przenikała się z inną rzeczywistością. Coś jak światy równoległe i równoległe byty?
:rosa: :rosa:
Pozdrawiam najserdeczniej...
Ewa

emelly

#4 Post autor: emelly » 26 sie 2012, 21:40

Stepanianie, Ewo - dziękuję :rosa: :rosa: :rosa:
Może rzeczywiście ten wiersz jest ok.
Stepanian pisze:Zmieniłbym tylko archaiczny zaimek "swą", na coś równie świeżego jak reszta.
Masz rację, że nie pasuje. Niestety na razie nie mam pomysłu, jak go zastąpić - semantycznie jest właśnie tym, co mi było potrzebne w tym miejscu.
Ewa Włodek pisze: U Ciebie - zamyślenie, niedopowiedzenie, peelka jest jakimś bytem, transmutujacym się w inny byt, znajduje się w jakiejś rzeczywistości, ale jakby ta rzeczywistość przenikała się z inną rzeczywistością. Coś jak światy równoległe i równoległe byty?
Ten wiersz jest impresją oddającą uczucie, jakie nieraz ogarnia mnie wobec przyrody. Chodzi o niemal bolesne wczuwanie się w nią, zatapianie się - poprzez bardzo silne przeżywanie jej piękna. Zawsze jednak pozostaję na skraju, czując jednocześnie - kojące otoczenie i niespokojną, udręczoną siebie. Kiedy cichnie hałas, bardziej słyszę własne demony. No i jeszcze to-a-nie-inność polskiej przyrody, która różni się zdecydowanie np. od przyrody angielskiej, i którą, moim zdaniem, najlepiej portretuje właśnie Leśmian (podobnie jak najlepiej IMO oddaje to-a-nie-inność polskiego języka). Uświadomiłam to sobie w zeszłym roku, zwiedzając famous English countryside. Widziałam angielski krajobraz pierwszy raz i jednocześnie czułam, że znam go już od dawna, a to za sprawą literatury. I zrozumiałam, skąd się wzięły elfy, krasnoludy i hobbici. A w Polsce - skąd dusiołki.
I ostatnia rzecz, która łączy mnie z Leśmianem, lecz może jeszcze bardziej z Robertem Frostem - czucie mroku kryjącego się pod podszewką przyrody i jednocześnie pod podszewką ludzkiej natury. Konkretniej - czucie jedności tego mroku. W tym wierszu wyrażam mrok po "polskiemu", po "leśmianowemu" - dlatego, że jak stwierdziłam wyżej: polską przyrodę czuję Leśmianem. Sporo tam jednak i wpływu Frosta, którym się ostatnio zaczytuję. On jednak jest od przyrody Nowej Anglii ;)

Awatar użytkownika
coobus

#5 Post autor: coobus » 27 sie 2012, 11:23

Nie wywalaj. Może ktoś chce czytać jak ta łódka brodzi w smutkach... ja chcę. I pozdrawiam :rosa:
” Intuicyjny umysł jest świętym darem, a racjonalny umysł - jego wiernym sługą." - Albert Einstein

emelly

#6 Post autor: emelly » 27 sie 2012, 13:31

coobus pisze:Nie wywalaj. Może ktoś chce czytać jak ta łódka brodzi w smutkach... ja chcę. I pozdrawiam
:love: ;)

Awatar użytkownika
P.A.R.

#7 Post autor: P.A.R. » 27 sie 2012, 13:38

zagrywka na litość...
:bravo:

emelly

#8 Post autor: emelly » 27 sie 2012, 13:51

P.A.R. pisze:
zagrywka na litość...
:bravo:
No no, ale mnie przejrzałeś ;)

Z drugiej strony, złośliwce też są czasem potrzebne. Dzięki Tobie dowiedziałam się, jak mój EDIT może być odbierany i go usunę.

Dzięki,
emelly

Awatar użytkownika
P.A.R.

#9 Post autor: P.A.R. » 27 sie 2012, 14:07

Przepadłam za rzeką
i nie wiem, co za drzewo
korą mnie obrosło;

wiem, że na równinie
szum traw nas nie minie
a sikorek pogłos...

od razu inaczej... :D
Ostatnio zmieniony 27 sie 2012, 15:32 przez P.A.R., łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Leon Gutner
Moderator
Kontakt:

#10 Post autor: Leon Gutner » 27 sie 2012, 14:24

Nastrój Leona ujął .
Reszta jako rzekli przedmówcy .

Z uszanowaniem L.G.
" Każdy dzień to takie małe życie "

leongutner@osme-pietro.pl

ODPOWIEDZ