mała (nie)tolerancja

Moderatorzy: Gloinnen, eka

ODPOWIEDZ
Wiadomość
Autor
triste

mała (nie)tolerancja

#1 Post autor: triste » 13 sie 2012, 16:55

skanowanie życia to już historia
zapisana w aktach jak rozbiory
sprzed pierwszej wojny
domowej

lubiłam ludzi ale polskie psy
szczekały zbyt głośno na znak nienawiści
do niewiadomej rasy

dlatego chcę być (nie)człowiekiem
może wtedy łatwiej znieść
śmieci z pierwszego piętra

i wiem jedno nie odkręcę sobie łba
byście drapieżnie zmierzyli
w litrach
ile posiadam płynu mózgowo–rdzeniowego

proces odkochiwania
uważam za skończony
Ostatnio zmieniony 31 sie 2012, 14:36 przez triste, łącznie zmieniany 1 raz.
"Kto nie umie przysiąść na progu chwili, puszczając całą przeszłość w niepamięć, kto nie jest zdolny trwać w miejscu jak bogini zwycięstwa, nie doznając zawrotu głowy ani lęku, ten nigdy nie dowie się, czym jest szczęście." F. Nietzsche

Sede Vacante

Re: mała (nie)tolerancja

#2 Post autor: Sede Vacante » 14 sie 2012, 8:35

Zajebisty.
Admini, wybaczcie mi sformułowanie, obiecuję, że to ostatni raz.
Ale wiersz mnie rozkłada na łopatki. Pazur, prawdziwość, żal, dramatyzm, dreszcz, wszystko tu jest tak prawdziwe, jak to, że jak zaraz nie zapalę, to pęknę.
Poważnie. Czasem są takie wiersze, ja to nazywam "snajperskie", czyli trafiające w samo sedno moich myśli.
I tutaj właśnie wymierzyłaś wyśmienicie.
"Nie głaskało mnie życie po głowie,
nie pijałem ptasiego mleka -
no i dobrze, no i na zdrowie:
tak wyrasta się na człowieka..."

W. Broniewski - "Mannlicher"

triste

#3 Post autor: triste » 14 sie 2012, 10:59

Kurcze, Sede, no fajnie, to aż se też zapalę, bo jestem w szoku, że mógł się spodobać. Dzięks :)
"Kto nie umie przysiąść na progu chwili, puszczając całą przeszłość w niepamięć, kto nie jest zdolny trwać w miejscu jak bogini zwycięstwa, nie doznając zawrotu głowy ani lęku, ten nigdy nie dowie się, czym jest szczęście." F. Nietzsche

Alek Osiński

#4 Post autor: Alek Osiński » 16 sie 2012, 1:05

Ciekawe poruszyłaś proces uzależniania się, który jednocześnie powoduje dojrzewanie buntu.
Problem w tym, że jak się dopuści do rozbiorów, później możliwe są jedynie powstania,
często niestety nieudane i obarczone dużymi, nieodwracalnymi stratami. No ale,
jak trzeba to trzeba...

Pozdrawiam :)

triste

#5 Post autor: triste » 16 sie 2012, 13:33

Życie to ciągła walka i gdyby działać jedynie pod wpływem instynktu, wszystko można by wybaczyć, natury wszak nie zmienimy, ale jeśli działa się z premedytacją na szkodę innych, to już do piekła... Dzięki, Alku. :kwiat:

Awatar użytkownika
Ewa Włodek

#6 Post autor: Ewa Włodek » 21 sie 2012, 16:18

o tym, jak ludzie mogą zaszczuć? No, mogą, i to kompletnie. Dobrze jest, jesli ten zaszczuty znajdzie w sobie i motywację i siłe, by się obronić, chocby tylko (albo - aż) - zlekceważeniem, zobojętnieniem i milcząca pogardą... Mocny...
:rosa: :rosa:
pozdrawiam serdecznie...
Ewa

triste

#7 Post autor: triste » 21 sie 2012, 19:53

Właśnie o tym, ludziom sprawia przyjemność sprawiania komuś złego, chociażby słowem, nie wiem, skąd tyle zawiści i nienawiści, u nas przyjęło się tak, że każdy się cieszy z czyjeś podwiniętej nogi, czyżby przywara Polaka? Dziękuję, Ewuś. :kwiat:

Awatar użytkownika
Gloinnen
Administrator

#8 Post autor: Gloinnen » 27 sie 2012, 1:13

triste pisze:lubiłam ludzi ale polskie psy
Zastanawiam się, czy konieczne jest tutaj określenie "polskie".
Ja raczej bym w ten sposób nie uogólniała. Szowinizmu nigdzie nie brakuje, moim zdaniem nie ma potrzeby zawężania interpretacji do własnego zaścianka. Wiersz wtedy nabiera charakteru politycznego dziamgania - po co?
triste pisze:szczękały
"szczekały"?
"szczękały zębami"? (jeśli chciałaś wykorzystać elipsę - nie wyszło, chyba właśnie ze względu na to, że w sposób oczywisty narzuca się bardzo podobne "szczekanie")
"kłapały" - może tak?
triste pisze:byście drapieżnie zmierzyli
Usunęłabym przysłówek, to takie pompatyczne zdobnictwo, moim zdaniem zbędne.

Dla mnie wiersz jest rozwinięciem powiedzenia o tym, jak to "człowiek człowiekowi wilkiem". I o problemie odmienności. Ludzie boją się tego, co wykracza poza ich schematy myślowe i rutynowe postrzeganie otoczenia, wtedy atakują. To chyba zakodowany w nas atawizm - inność może stanowić zagrożenie. Nie pozbyliśmy się tego jeszcze, pomimo setek tysięcy lat cywilizowania się naszej populacji.
Współcześnie przekłada to się na rasizm, dyskryminację...
triste pisze:dlatego chcę być (nie)człowiekiem
Nie wiem tylko, czy ucieczka od człowieczeństwa coś zmieni. Tu się chyba mylisz. Dla mnie człowieczeństwo właśnie jest pewnego rodzaju przeciwwagą dla zwierzęcych zachowań stadnych. Nie uciekniemy od natury, ale jako ludzie posiadamy instrumenty intelektualne, pozwalające nam panować nad prymitywnymi odruchami. To ci, którzy nie umieją tego zrobić, są nie-ludzcy, bo nie wykorzystują danego im potencjału na oderwanie się od myślenia popędami.

Pozdrawiam,
:rosa:

Glo.
Niechaj inny wiatr dzisiaj twe włosy rozwiewa
Niechaj na niebo inne twoje oczy patrzą
Niechaj inne twym stopom cień rzucają drzewa
Niechaj noc mnie pogodzi z jawą i rozpaczą

/B. Zadura

iskierka

#9 Post autor: iskierka » 30 sie 2012, 15:07

jest świetny zatrzymał mnie :kwiat:

triste

#10 Post autor: triste » 31 sie 2012, 14:34

Glo, moja kochana, biorę do serducha. Miało być szczekały , literówka. Dziękuję. :rosa:

Iskierko, pozdrawiam :rosa:

ODPOWIEDZ

Wróć do „WIERSZE BIAŁE I WOLNE”